Ένας Νομπελίστας στο Τμήμα Χημείας 32 χρόνια μετά

Ένας Νομπελίστας στο Τμήμα Χημείας 32 χρόνια μετά

Ο επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κάτοχος βραβείου Nobel Χημείας Jean-Marie Lehn έδωσε διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Βήμα προς τη ζωή: Χημεία».

Πέρασαν τρεις δεκαετίες από τότε που ο κάτοχος βραβείου Nobel Χημείας Jean- Marie Lehn (University of Strasbourg Institute for Advanced Study) αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τώρα, βρέθηκε ξανά στο Ηράκλειο, έστω και διαδικτυακά, για να παραχωρήσει ανοιχτή διαδικτυακή ομιλία με τίτλο «Steps Towards Life: Chemistry!», μετά από  πρόσκληση του Τμήματος.

1

Στον καθηγητή Lehn απονεμήθηκε το βραβείο Nobel Χημείας το 1987 και έπειτα από μόλις δύο χρόνια αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Π.Κ. (1989). Ο καθηγητής Lehn θεωρείται από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της Yπερμοριακής Χημείας, με εφαρμογές όχι μόνο στην Χημεία αλλά και στα πεδία της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Επιστήμης Υλικών.

1

Η ομιλία του είχε επίκεντρο τους νέους φοιτητές και ερευνητές όχι μόνο του Π.Κ. αλλά και των υπόλοιπων ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδος.

Συνολικά πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν και αλληλεπίδρασαν με τον προσκεκλημένο νομπελίστα για πάνω από δύο ώρες, με την ομιλία να διεξάγεται στην πλατφόρμα Zoom με παράλληλη, ελεύθερη μετάδοση στο Youtube (live stream). Για το σκοπό αυτό είχαν σταλεί προσκλήσεις σε όλα τα συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

1

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης κ. Κοντάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας κ. Φρουδάκης, ενώ ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημείας κ. Νεοχωρίτης προλόγισε τον προσκεκλημένο ομιλητή και αναφέρθηκε στα ερευνητικά του επιτεύγματα. Επιπλέον, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Χημείας κ. Ορφανόπουλος, παρέθεσε φωτογραφικό υλικό και αναφέρθηκε στην αναγόρευση του καθηγητή Lehn σε Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Χημείας το 1989.

1

Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί με την ομιλία του νομπελίστα Peter Agre (Nobel Χημείας 2003) στις 5 Φεβρουαρίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ