Επετειακό podcast: Άγνωστες πτυχές της Μάχης του Ηρακλείου τον Μάη του '41

Ο ιστορικός ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης μιλά στο επετειακό podcast του Cretalive με αφορμή την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Άγνωστες πτυχές της Μάχης του Ηρακλείου τον Μάη του 1941 "ξεδιπλώνει" ο ιστορικός ερευνητής και Επιστημονικός Συνεργάτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστής Μαμαλάκης ο οποίος μίλησε στο επετειακό podcast του Cretalive, με αφορμή την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο διακεκριμένος ερευνητής που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην έρευνα για το κορυφαίο αυτό γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μίλησε στην Ελίνα Φαρσάρη για τους ήρωες υπερασπιστές της πόλης του Ηρακλείου, για τις άγνωστες οδομαχίες σώμα με σώμα, στη Χανιώπορτα, το Μεϊντάνι, τα Ενετικά Τείχη, το λιμάνι και την πλατεία Αγίου Δημητρίου. Μίλησε ακόμη για τη δράση των συμμαχικών δυνάμεων στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, και για το πώς διαχειρίζονται σήμερα Αυστραλοί, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί την ιστορική μνήμη. 

Ο κ. Μαμαλάκης αναφέρθηκε στους 300 Θρακιώτες υπερασπιστές του Ηρακλείου, μια επίσης άγνωστη πτυχή της Μάχης της Κρήτης, που αποκαλύφθηκε μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τρόπο τυχαίο, ενώ στην αφήγησή του έδωσε έμφαση στην παρουσία και τη δράση των κατασκόπων στην Κρήτη, τόσο από την πλευρά των ναζί όσο και από την πλευρά των Συμμαχικών δυνάμεων, μήνες πριν από την έναρξη της "Επιχείρησης Ερμής".

Ο ιστορικός ερευνητής και επιμελητής της επετειακής έκθεσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, μίλησε ακόμη για την ιστορική έρευνα και αφηγήθηκε πώς συνέλεξε το πρώτο αντικείμενο του εντυπωσιακά πλούσιου αρχείου του σε ηλικία μόλις 5 χρόνων. 

Ακούστε το επετειακό podast του Cretalive για την αιματηρή Μάχη του Ηρακλείου:Διαβάστε επίσης:

Ο ιστορικός - ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης μας ξεναγεί στην Έκθεση για την Μάχη της Κρήτης

Nτοκουμέντα και ενθυμήματα από τη Μάχη της Κρήτης

Η "Επιχείρηση Ερμής" και το σθένος των ΚρητικώνΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ