Επιχειρηματίες εστίασης: "Ήρθε η ώρα να μας στηρίξουν ουσιαστικά"

Η εστίαση βιώνει το μεγαλύτερο πλήγμα όλων των εποχών, δηλώνει στο Livetalks η Μαρία Αντωνακάκη

 

Εξουθενωμένοι ψυχολογικά και οικονομικά είναι οι επιχειρηματίες της πολύπαθης εστίασης! Οκτώ μήνες κλειστά, ακούνε και διαβάζουν για τις πιθανές ημερομηνίες επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους. "Κάθε τρεις και λίγο ακούμε σενάρια, τα οποία δεν μας ηρεμούν. Δεν μας βγάζουν από το αδιέξοδο" τόνισε στο Livetalks η κ. Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου.

Στον απόηχο των  κυβερνητικών ανακοινώσεων, για πιθανή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης στα μέσα Απρίλη, η κ. Αντωνακάκη μίλησε για το "μεγαλύτερο πλήγμα όλων των εποχών" που βιώνει ο κλάδος της, για μια ζημιά με "τεράστιο και ανυπολόγιστο κόστος". Η αβεβαιότητα και η ανακολουθία στα (ανεπίσημα και ρευστά) χρονοδιαγράμματα επιτείνει την αγωνία και την αβεβαιότητα των επιχειρηματιών και των εργαζομένων. 

Οι μεταλλάξεις αναστέλλουν τις όποιες σκέψεις των ειδικών. "Είμαστε σε μία φάση αδιεξόδου" επισήμανε η κ. Αντωνακάκη, που ελπίζει ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές Μάη η ίδια και όσοι συνάδελφοί της αντέξουν, θα βρουν τη δύναμη να σηκώσουν τα ρολά. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης εξέφρασε το παράπονό της, για το γεγονός ότι "στοχοποιήθηκε" η εστίαση.

"Κάνανε ένα πολύ μεγάλο λάθος" τόνισε, το οποίο λάθος όπως σημείωσε έφερε συγχρωτισμό στις πλατείες. Το διάστημα το οποίο οι εν λόγω επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, "τηρήσαμε σε έπακρο τους υγειονομικούς κανόνες" υποστήριξε η κ. Αντωνακάκη. "Τα πράγματα ήταν πιο ελεγχόμενα, η διασπορά ήταν μικρότερη". Αντί για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, με κάποιους περιορισμούς, επελέγη  το καθολικό κλείσιμο. Συν τοις άλλοις, το ... ακορντεόν που εφαρμόστηκε στο λιανεμπόριο, δεν θα βοηθούσε. 

"Να ανοίγαμε με συνθήκες που θα ήμασταν βιώσιμοι" θα ήταν το ιδανικό για την κ. Αντωνακάκη. Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα περιορισμένα ωράρια δημιουργούν γενικότερα συμπίεση στην κοινωνία. "Ο κόσμος βγαίνει νωρίτερα και συγχρωτίζεται. Δεν απλώνεται". Ένα πλήρες ωράριο με αυστηρούς κανόνες, θα ήταν η καλύτερη λύση για την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιτισισμού και Διασκέδασης. Στο ... σήμερα όμως και πολύ περισσότερο το αύριο, η κ. Αντωνακάκη εκτιμά ότι το ποσοστό των μαγαζιών που θα ανοίξουν θα είναι "πολύ μικρό". Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απ' την πρώτη καραντίνα είναι πάρα πολλές και δεν έχουν αποπληρωθεί.\

antonakaki
Η κα. Μαρία Αντωνακάκη 

Πέρα απ' αυτό, "δεν στηρίχθηκαν όπως θα έπρεπε" υπογράμμισε η κ. Αντωνακάκη, αναφερόμενη στο σύνολο των συναδέλφων της. Τα λουκέτα για κάποιους μοιάζουν ... μονόδρομος, μετά το αδιέξοδο. Και η ανεργία ένας τοίχος ανασφάλειας που ορθώνεται μπροστά στα μάτια πάρα πολλών οικογενειών....

Η κ. Αντωνακάκη ελπίζει πως στο τέλος "κάτι θα γίνει, θα δοθούν κεφάλαια επανεκκίνησης και έξτρα κονδύλια από την Περιφέρεια" για να μην δούμε να ...βρέχει λουκέτα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναζητά κονδύλια για όσους έμειναν εκτός της... ομπρέλας στήριξης. Οι επιχειρηματίες περιμένουν... απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και επιπρόσθετα μέτρα απ' το κράτος.

"Ήρθε η ώρα να μας στηρίξουν" διατράνωσε η κ. Αντωνακάκη, ακριβώς επειδή "είμαστε ο δεύτερος βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας". Ελαφρύνσεις, ρυθμίσεις χρεών, παράταση των ενοικίων για ένα εξάμηνο και επιχορηγήσεις είναι μερικά απ' τα μέτρα που διεκδικούν οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ακόμη για να αποτινάξουν τη θηλιά των χρεών που σφίγγει τον λαιμό τους, ζητούν να γίνει κάτι με τις ασφαλιστικές εισφορές, να μειωθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, φθάνοντας στο 6% και να υπάρξει μέριμνα με τα πάγια έξοδα, διότι πολλοί έχασαν το... φως τους κυριολεκτικά, καθώς τους έκοψαν το ρεύμα!

Ακούστε τη συνέντευξη της κας. Μαρίας Αντωνακάκη:

 

 

Δείτε επίσης:

"Κλείδωσε" η ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ