Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ελιά την Κυριακή

Newsroom
Newsroom

Τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8/05/2022 στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Ελιάς και ώρες 10:00-13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελιάς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. 

Η αιμοδοσία παράλληλα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας) με στόχο την  ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος. 

Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα οι περισσότεροι από τη γέννησή τους.  

Οφείλουμε ως κοινωνία και ως αιμοδοτική κοινότητα να είμαστε δίπλα τους, προάγοντας την αιμοδοσία από τακτικούς συνειδητοποιημένους αιμοδότες.

αιμοδοσια

Οδηγίες για τους αιμοδότες  

-Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Οι άνδρες αιμοδοτούν κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό. Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη και επιβλέπεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Μαζί τους οι αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί την αιμοδοτική τους κάρτα,  ή το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης λ.χ την αστυνομική τους ταυτότητα.   

- Σε περίπτωση νόσησης με COVID-19 πρέπει να έχουν παρέλθει 28 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων για να δώσουν αίμα. Δεν πρέπει να προσέρχονται στην αιμοδοσία πολίτες με οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού ή πρόσφατης επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.   

-Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων.  Στο χώρο της αιμοδοσίας μπορεί να γίνει αίτηση για έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για όσους αιμοδότες δεν την έχουν ακόμη προμηθευτεί.  

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:  

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών), μέσω δειγματοληψίας αίματος. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων  

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες  γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης  

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ