Εξώδικη διαμαρτυρία Τζομπανάκη για την Γλυπτική Σύνθεση "Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη"

Προς τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων καθώς και την Διεύθυνση του Μουσείου Καζαντζάκη.

Σε μια ύστατη προσπάθεια ώστε να τοποθετηθεί, όπως αρμόζει, στην αρχική της θέση, η γλυπτική σύνθεση "Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη", μετά την εκκωφαντική σιωπή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο δημιουργός του έργου και διακεκριμένος γλύπτης, Μανόλης Τζομπανάκης αποστέλλει εξώδικη δήλωση στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων καθώς και στην Διεύθυνση του Μουσείου Καζαντζάκη.

Στις αρχές Ιουνίου είχε τύχει του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ το ζήτημα της θέσης της γλυπτικής σύνθεσης του διακεκριμένου γλύπτη, Μανόλη Τζομπανάκη στην πλατεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην Μυρτιά. Τα τελευταία χρόνια, η εν λόγω γλυπτική σύνθεση αυθαίρετα και χωρίς την συγκατάθεση του καλλιτέχνη έχει μετακινηθεί σε άλλο σημείο της πλατείας, μπροστά σε δέντρο (!). με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του γλυπτού και την αλλοίωση της σχέσης του με την πλατεία. 

1

Μετά από επανειλημμένες και ατελέσφορες προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις του καλλιτέχνη τόσο στον Δήμο όσο και στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, οι προσπάθειες να επανέλθει το έργο στην θέση, για την οποία άλλωστε μελετήθηκε (ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη τρισδιάστατη θέαση, απαραίτητη για την γλυπτική), δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο. 

Ο γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης δηλώνει: "Εφόσον και η ύστατη αυτή προσπάθεια αποτύχει, με ιδιαίτερη λύπη αλλά και δικαιολογημένο θυμό θα μεριμνήσω για την άμεση απομάκρυνση του έργου από την πλατεία του Μουσείου με την παρουσία των ΜΜΕ, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και οι φίλοι του Μουσείου τους λόγους και τους πραγματικά υπαίτιους για την απομάκρυνση αυτή."

Δείτε το κείμενο της εξώδικης δήλωσης, η οποία απευθύνεται στην Διεύθυνση του Μουσείου Καζαντζάκη, στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμό, ΕΔΩ.

 

Δείτε επίσης:

Θα βρεθεί λύση με το θέμα που προέκυψε με το γλυπτό του Μ.Τζομπανάκη

Το γλυπτό δέσποζε στην πλατεία για δεκαετίες, τώρα "κοιτά" το δέντρο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ