Φάκελος Χερσόνησος: Ο ΒΟΑΚ και η παρέμβαση που "έστειλε" τεράστιους όγκους νερού μέσα στα Μάλια

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τα νερά να πηγαίνουν στον κύριο αγωγό ομβρίων, ωστόσο αυτά καταλήγουν σε... λιόφυτο

Του Αντώνη Παντινάκη


Διαβάζοντας τα διαδοχικά αφιερώματα του Cretalive για τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, κάτοικοι των Μαλίων καταθέτουν τις ενστάσεις, τις μαρτυρίες και τις απόψεις τους για την πηγή (ή και τις πηγές) του κακού.... που – παρά τρίχα!- δεν έγινε χείριστο!
Οι άνθρωποι είναι σώοι και αβλαβείς, και οι ζημιές είναι κυρίως υλικές – χώρια απ’ τις ψυχικές.

Ένα μήνα μετά  την θεομηνία, και μια ολόκληρη γειτονιά στα Μάλια (εξακολουθεί και) είναι στο... πόδι, περιμένοντας απαντήσεις.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκίνησε όταν ήρθε τεράστιος όγκος νερού από ένα ρέμα στο οποίο έχουν γίνει πολύ "περίεργα"  πράγματα από την κατασκευή του ΒΟΑΚ” αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στο Cretalive.

“Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ρέμα Χαμόπρινα το οποίο ξεκινάει κοντά στο Κράσι και το οποίο στον κόμβο Μαλίων, μετά από πολύ περίεργη παρέμβαση, ρίχνει τα νερά του σε ένα... λιόφυτο.
Όμως, κατά την κατασκευή του κόμβου Μαλίων, υπήρχε σχέδιο τα νερά του να πάνε στον κύριο αγωγό των ομβρίων υδάτων του Δήμου Μαλίων και η κατασκευή είχε γίνει με τοιχία τα οποία φαίνονται σε φωτογραφίες από τον Οκτώβριο του 2014”.

Ιδού και οι φωτογραφίες...







“Εάν πάτε σήμερα εκεί” μας παρότρυναν οι εν λόγω πολίτες “θα δείτε ότι η έξοδος έχει φραχτεί με νέο τοιχίο και έχει κοπεί ένα μέρος του πρώτου τοιχίου, οδηγώντας τα νερά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μέσα σε δρόμους στον οικισμό και τελικό αποδέκτη το ρυάκι μπροστά στον Άγιο Νεκτάριο το οποίο ξεχείλισε και κατέστρεψε τόσα σπίτια”.

Τα νερά στράφηκαν κατά κύριο λόγο στην οδό Μιχελιδάκη, “σε ένα δρόμο χωρίς ούτε ένα φρεάτιο (!), εκεί όπου βρίσκεται – εκτός από οικίες- και το Νηπιαγωγείο, το υπόγειο του οποίου “πλημμύρισε εντελώς και ευτυχώς η διευθύντρια είχε προνοήσει να μην πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα” επισημαίνουν με ανακούφιση ορισμένοι περίοικοι και συμπληρώνουν: “Όπως μάθαμε, ο ΟΑΚ ευθύνεται για αυτό, αλλά με την σιωπηρή συναίνεση της τότε δημοτικής αρχής”.

 

Ο τεράστιος όγκος νερού, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, “ επιβαρύνει αθροιστικά τη Λεονταρίτη,  με τις πρωτοφανείς συνέπειες του να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να καταστρέφονται οικίες στο βαθμό που να μην είναι πια κατοικήσιμες”.

Θεωρώντας μάλιστα σίγουρο ότι “είναι θέμα χρόνου να ξαναπλημμυρίσουμε”, καταγγέλλουν πως ενώ έχουν απευθυνθεί στους αρμοδίους “δυστυχώς” δεν έχουν εισπράξει το ανάλογο κι έμπρακτο ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων αρχών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ