Φιλόδοξα σχέδια της πρυτανικής αρχής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φιλόδοξα σχέδια της πρυτανικής αρχής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο σχεδιασμός υπάρχει εδώ και καιρό και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή που σήμερα φιλοξενεί την πανεπιστημιούπολη.

Σπανουδάκης

Όραμα για τη δημιουργία μιας «κυψέλης» παιδείας στην περιοχή του Γάλλου έχει η νέα πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο σχεδιασμός υπάρχει εδώ και καιρό και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή που σήμερα φιλοξενεί την πανεπιστημιούπολη.

Όπως τόνισε μιλώντας στον Team fm o αντιπρύτανης του Π.Κ. Κώστας Σπανουδάκης, οι αναληφθείσες πρωτοβουλίες «ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου στην περιοχή του Γάλλου η οποία μπορεί να  εξελιχθεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα έχει τα Πειραματικά σχολεία, το Μουσικό σχολείο, μια σχολή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει η προοπτική συνεργασίας με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ώστε να αναθέσει η διοίκηση του πανεπιστημίου μελέτες και έργα στον Οργανισμό «και έτσι να επαυξήσουμε την ταχύτητα για τις υποδομές στο πανεπιστήμιο. Όπως για παράδειγμα μελέτες πυρασφάλειας, αλλά και το γερασμένο κτήριο που χρήζει παρεμβάσεων, ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου, στην οδό Δημητρακάκη στο κέντρο του Ρεθύμνου».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Στο μεταξύ σημαντική είναι η ενίσχυση που έχουν δεχθεί οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μέσω του προγράμματος κινητικότητας. Όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης «ήρθαν 8 νέοι υπάλληλοι και 14 στο Ηράκλειο. Σε μια αποσκελετωμένη διοίκηση στο Ρέθυμνο είναι σημαντική προσθήκη και εξετάζουμε πως θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το νέο έμψυχο δυναμικό. Ελπίζουμε ότι και με τους επόμενους κύκλους κινητικότητας η ελκυστική δύναμη του πανεπιστήμιου θα αναδειχθεί και θα στελεχωθεί πιο δυναμικά».

 ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι στόχοι που βάζει η νέα πρυτανική αρχή για το Πανεπιστήμιο είναι φιλόδοξοι και με αναπτυξιακή προοπτική.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης: «Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη των υποδομών του ιδρύματος με την έννοια ότι η ανάπτυξη αυτή συμβαδίζει και προϋποθέτει την ακαδημαϊκή πρόοδο. Εννοούμε δηλαδή ανάπτυξη  επιτέλους ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και σε προπτυχιακό επίπεδο ώστε να έλξουμε φοιτητές από οπουδήποτε στον κόσμο μπορούμε. Εννοούμε την προσθήκη νέου ακαδημαϊκού τμήματος στο Ρέθυμνο. Αυτός ο μακροχρόνιος στόχος έχει πια ωριμάσει και πρέπει να ικανοποιηθεί.

Αποσκοπούμε επίσης στη διασύνδεση της πανεπιστημιακή κοινότητας με την πραγματική οικονoμία και την αγορά εργασίας.

Θέλουμε οι φοιτητές μας που αποφοιτούν να έχουν αποκτήσει τέτοια προσόντα με τέτοιο προσανατολισμό ώστε να είναι σε θέση να βρίσκουν καλές θέσεις εργασίας και αποδίδουμε υψηλή προτεραιότητα σε αυτό».

ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο έχει ήδη ετοιμάσει τη πρόταση που θα καταθέσει για την ένταξή του στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, μια δανειακή σύμβαση, όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, μεταξύ της ευρωπαϊκής τράπεζας και του ελληνικού κράτους που δίνει την ευκαιρία στα ελληνικά πανεπιστήμια να εντάξουν κτηριακές υποδομές στη σύμβαση αυτή.

« Το πανεπιστήμιο μας έχει ολοκληρώσει εσωτερικά τη διαβούλευση και μεταξύ των κτηρίων που προτείνονται προς ένταξη είναι αφενός το κτήριο διοίκησης στο Ρέθυμνο, προϋπολογισμού 14 εκ ευρώ αλλά και δυο νέα γυμναστήρια που θα πλαισιώσουν το υπάρχον γυμναστήριο ώστε να δημιουργηθεί μια ‘συστάδα’ αθλητικών υποδομών που τόσο έχει ανάγκη το πανεπιστήμιο αλλά και η πόλη. Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ