Φοιτητές σε απόγνωση και πανεπιστημιακοί σε άγνοια, όλοι εν αναμονή των εξελίξεων

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Φτιάχνουν βαλίτσες και μετά ξαναβάζουν τα ρούχα στις ντουλάπες. Φοιτητές από την Κρήτη που σπουδάζουν σε άλλα μέρη της χώρας ή και το αντίστροφο, άτομα που φοιτούν στα Πανεπιστήμια του νησιού, δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Σε ανάλογη κατάσταση είναι και οι πανεπιστημιακοί που, προς το παρόν και ως την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιανουαρίου, συνεχίζουν τις εξ αποστάσεως παραδόσεις. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί, και αυτό όχι ακριβώς με επίσημο τρόπο, είναι πως και η εξεταστική θα γίνει διαδικτυακά. Τι θα συμβεί, όμως, με το εαρινό εξάμηνο δεν ξέρουμε ακόμα. Ίσως ανακοινωθεί κάποιο πλάνο την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα τοποθετηθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Στις ανακοινώσεις της Παρασκευής παρέπεμψε, εξάλλου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης. 

Πρόβλημα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει στο Cretalive πως αυτή την στιγμή δεν έχουμε εικόνα του τι θα συμβεί με τη λειτουργία των ΑΕΙ και αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών και του Υπουργείου.

Τονίζει πως η δια ζώσης διδασκαλία είναι εγγενές στοιχείο της ακαδημαϊκής λειτουργίας και, φυσικά, λείπει την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα, οι φοιτητές δεν γνωρίζουν αν μπορούν να έρθουν στην Κρήτη, να φύγουν και επικρατεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Μανώλης Δρακάκης, αναφέρει πως όλα είναι ρευστά και ευμετάβλητα. Οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως και ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμο να έρθουν οι φοιτητές στην Κρήτη. Η διαδικασία γίνεται με αυστηρό τρόπο και αξιοποιούνται όλα τα μέσα για να είναι αδιάβλητη. Ήδη, οι καθηγητές έχουν την εμπειρία του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση κυλάει όσο ομαλά γίνεται, ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορεί να παγιωθεί. Οι καθηγητές έχουν πλέον προσαρμοστεί και διαμορφώνουν ανάλογα τις παραδόσεις τους. Αναφορικά με τα εργαστήρια, το διάστημα που τα Ιδρύματα λειτουργούσαν κανονικά, οι καθηγητές έκαναν όσα περισσότερα μπορούσαν και έπειτα συνέχισαν διαδικτυακά. 

Πρόβλημα δημιουργείται με τις κλινικές ασκήσεις, καθώς στα νοσοκομεία δεν μπορούν να βρίσκονται οι φοιτητές.

Όταν η κατάσταση με την πανδημία ομαλοποιηθεί, θα βρεθεί μία λύση σε αυτό το κομμάτι.

 

Οι φοιτητές σε καθεστώς αβεβαιότητας

Πολλά είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές εν μέσω καραντίνας, πέρα από το μαθησιακό κομμάτι. Έχουν δυσκολίες στη μετακίνησή τους, χρειάζεται να μεταβούν στον τόπο κατοικίας ή σπουδών τους και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους. Βρίσκονται στο Ηράκλειο, σπουδάζουν στην Αθήνα και δεν έχουν πρόσβαση σε σημειώσεις, ακόμα και μουσικά όργανα που χρειάζονται, για να δώσουν εξετάσεις. 

Παράλληλα, οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους ανησυχούν για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι μετακινήσεις στην μετάδοση του ιού.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ