Γ. Πιαγκαλάκης: Πρέπει να θωρακιστεί η δημόσια υγεία

Γ. Πιαγκαλάκης: Πρέπει να θωρακιστεί η δημόσια υγεία

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης "Ανυπόταχτη Κρήτη" με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο επικεφαλής της παράταξης "Ανυπόταχτη Κρήτη" Γιώργος Πιαγκαλάκης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

"Μετά από δυο μήνες  μπόρεσε να οργανωθεί Περιφερειακό Συμβούλιο έστω και με τηλεδιάσκεψη. Δε το λες και επιτυχία εφόσον η Περιφέρεια έχει για καμάρι της  το επιτυχές πέρασμα στην ψηφιακή εποχή εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το γεγονός ότι τώρα εισηγείται την «Προμήθεια αναπνευστήρων για την υποστήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης», προϋπολογισμού 500.000,00 € και ορο-επιδημιολογική μελέτη - αδιαμφισβήτητα θετικό- δεν κρύβει τις ανεπάρκειες της δημόσιας υγείας στο νησί εν μέσω πανδημίας. Ανεπάρκειες για τις οποίες έχουν εγκληματικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών και η σημερινή της ΝΔ.  Παρότι στην Κρήτη είχαμε ως τώρα μόλις 16 κρούσματα δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Πρέπει να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθούν ερωτήματα όπως πόσες περισσότερες κλίνες ΜΕΘ έχουμε τώρα ή πόσο περισσότερο μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας αν τελικά ενισχύθηκε το ΕΣΥ στην Κρήτη μετά από δυο μήνες περίπου καραντίνας. Ας μην πανηγυρίζουν κυβέρνηση και Περιφέρεια καθώς δεν μπορώ να φανταστώ αν η πανδημία ξεσπούσε στα τέλη της  Άνοιξης με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν το νησί τι θα συνέβαινε.  

Το ότι προστέθηκαν αυτά τα δυο δεν αναιρεί ότι το σχέδιο δράσης στο σύνολο του κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση καθώς ειδικά σ αυτήν την περίοδο λείπουν μέτρα στήριξης των χιλιάδων εργαζομένων  του νησιού ( τουρισμός ,  φτωχομεσαία αγροτιά κ.α.)

Για το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση : α) Πλημμυρικών Φαινομένων β) Χιονοπτώσεων & Παγετού και γ) Έντονων Καιρικών Φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης : Περισσότερο σαν ευχολόγιο και έκθεση ιδεών μοιάζει καθώς στο θέμα της πρόληψης ούτε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει ούτε υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό για να το υλοποιήσει.  Ούτε βέβαια Δήμοι και Περιφέρεια έχουν την απαιτούμενη επάρκεια σε μηχανήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε τον Φλεβάρη του 2019.

Για την έκφραση γνώμης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Καθορισμό νέων Λατομικών περιοχών στην ΠΕ Χανίων ή επέκταση των ήδη υφιστάμενων Λατομικών περιοχών : με βάση τα δεδομένα της εισήγησης οι ανάγκες του νομού Χανίων σε αδρανή υλικά για την εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων από τα υπάρχοντα λατομεία καλύπτονται χωρίς καμία παρέμβαση τουλάχιστον για μια πενταετία περίπου. Άρα δεν κινδυνεύουμε από αύριο να μην εκτελούνται έργα στην ΠΕ Χανίων ( λες και αυτό φταίει που δεν έχουμε οδικό δίκτυο της προκοπής ή αντιπλημμυρικά έργα ) .   Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε ένα τέτοιο ζήτημα να συζητηθεί εις βάθος όχι σε τηλεδιάσκεψη αλλά σε κανονικό περιφερειακό συμβούλιο παρουσία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΕ Χανίων αλλά και του ΤΕΕ ΤΔΚ.  Γιατί τόσο άγχος να προχωρήσει το περιφερειακό συμβούλιο τώρα με μια πολύ γενική και θολή εισήγηση στον καθορισμό νέων λατομικών  περιοχών ή επέκταση ή τροποποίηση των ήδη υφισταμένων λατομικών περιοχών;  Και βέβαια πάλι από τα στοιχεία που παρουσιάζει η εισήγηση τελείως διαφορετικό είναι ο καθορισμός νέων περιοχών και η τροποποίηση των ήδη υφιστάμενων.  Εκτός εάν συζήτηση σε βάθος γίνει στο προσεχές μέλλον σε καμιά επιτροπή περιβάλλοντος χωρίς την παρουσία όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Τέλος δεν μπορώ να μην σχολιάσω την απροθυμία να συζητηθεί ο νέος νόμος για το περιβάλλον από την Περιφερειακή Αρχή καθώς ψήφισμα που καταθέσαμε δεν αναφέρθηκε καν στο περιφερειακό συμβούλιο με την δικαιολογία ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα την ίδια στιγμή που άλλα θέματα που κατατέθηκαν μετά μια χαρά συζητήθηκαν". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ