Γενικοί γιατροί Ρεθύμνου: "Τα εμβόλια είναι πολύτιμος σύμμαχος"

"Τα εµβόλια αποτελούν πολύτιµο σύµµαχο στην πρόληψη και τον έλεγχο επιδηµιών συµβάλλοντας στη διασφάλιση της παγκόσµιας υγείας" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος γενικών-οικογενειακών ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ν. Ρεθύμνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Ο νέος ιός SARS-CoV-2 (κορωνοιός) µέσα σε ένα χρόνο από την εµφάνισή του επηρέασε την ζωή και την καθηµερινότητα όλων των ανθρώπων παγκοσµίως. Αποδείχτηκε ότι έχει υψηλή µεταδοτικότητα. Επιβαρύνει σοβαρά την υγεία των νοσούντων και οδηγεί σε απώλεια πολλών συνανθρώπων µας, δοκιµάζοντας παράλληλα σκληρά το Δηµόσιο Σύστηµα Υγείας και τους λειτουργούς του.

Για την καταπολέµηση της πανδηµίας η έρευνα από την αρχή στράφηκε στην παρασκευή και δοκιµή φαρµάκων και εµβολίων. Τα εµβόλια αποτελούν πολύτιµο σύµµαχο στην πρόληψη και τον έλεγχο επιδηµιών συµβάλλοντας στη διασφάλιση της παγκόσµιας υγείας. Αποτελούν αδιαµφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωµα. Του δικαιώµατος της υγείας, του δικαιώµατος της ζωής!

Τα εµβόλια έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου και να µειώσουν την νοσηρότητα και την θνητότητα στην κοινότητα. Σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το αµυντικό σύστηµα του οργανισµού έναντι συγκεκριµένων παθογόνων µικροοργανισµών, ώστε να αποκτήσει ανοσία, η οποία ιδανικά θα µπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιµώξεις ακόµη και τις ασυµπτωµατικές.

Πληθώρα µελετών επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη διαφόρων τεχνολογιών εµβολίων στις αρχές του 2020 τα οποία καταγράφουν αποτελεσµατικότητα έως και 95% στην πρόληψη συµπτωµατικών λοιµώξεων COVID-19. Από τον Φεβρουάριο του 2021, δέκα εµβόλια έχουν εγκριθεί από τουλάχιστον µία εθνική ρυθµιστική αρχή για δηµόσια χρήση: δύο εµβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech, Moderna), τρία συµβατικά αδρανοποιηµένα (BBIBP-CorV, Covaxin, CoronaVac), τέσσερα ιϊκού φορέα (Sputnik V, Oxford- AstraZeneca, Convidicea, Johnson & Johnson) και ένα εµβόλιο πεπτιδίου (EpiVacCorona).

Ο εµβολιασµός κατά της COVID-19 ξεκίνησε το Δεκέµβριο του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Σε παγκόσµια κλίµακα, µέχρι το Φεβρουάριο του 2021, είχαν διεξαχθεί συνολικά 188.35 εκατοµµύρια εµβολιασµοί κατά της COVID-19. Στην παρούσα φάση, πολλές χώρες του κόσµου χρησιµοποιούν στρατηγικές προτεραιοποίησης του εµβολιασµού στοχεύοντας σε οµάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι ηλικιωµένοι και τα άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα, όπως επίσης και σε οµάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο µόλυνσης και µετάδοσης της ασθένειας.

Την υψηλή αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια του εµβολίου κατά της COVID-19 επιβεβαιώνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσµατα µελέτης στη χώρα µας, η οποία είναι εν εξελίξει και έχει ως στόχο να εξετάσει την κινητική των αντισωµάτων έναντι του κορωνοϊού. Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα Έλληνες υγειονοµικούς που έχουν εµβολιαστεί έναντι της COVID-19 ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώµατα µετά την πρώτη δόση, ενώ µετά τη δεύτερη δόση το σχετικό ποσοστό φθάνει στο 100%. «Το εµβόλιο φαίνεται επίσης να είναι ιδιαίτερα ασφαλές», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν: «Μόλις ένας στους δέκα ανέφερε πολύ ήπιες παρενέργειες -κατ’ ουσίαν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήµατος- µετά τη δεύτερη δόση όπως κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση και µυαλγίες που κράτησαν για διάστηµα λιγότερο των 24 ωρών. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση δεν παρατηρήθηκε».

Γιατί πρέπει να συνεχίσουµε να προσέχουµε και µετά τον εµβολιασµό;

Χώρες που έχουν ήδη εµβολιάσει το µεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσµού εµφανίζουν ενδείξεις πως τα εµβόλια άρχισαν να µειώνουν την µετάδοση του κορωνοϊού. Στην χώρα µας, ο εµβολιασµός κατά της νόσου Covid-19 ξεκίνησε µε εµβόλια mRNA. Στην πρώτη φάση, χρησιµοποιήθηκε η στρατηγική να

προστατευτούν οι οµάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο µόλυνσης και µετάδοσης της ασθένειας, όπως το υγειονοµικό προσωπικό και τα σώµατα ασφαλείας, καθώς επίσης και οµάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι ηλικιωµένοι και τα άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα.

Δεδοµένου ότι η πρωτογενής πρόληψη -βασικό µέρος της οποίας αποτελούν οι εµβολιασµοί- ανήκει στους πρωταρχικούς στόχους της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, οι δηµόσιες δοµές της ΠΦΥ ανέλαβαν ενεργά και εντατικά τη διαδικασία του εµβολιασµού κατά του COVID-19 και τη διαχείριση των Εµβολιαστικών Κέντρων που δηµιουργήθηκαν για το σκοπό αφού προηγήθηκε ειδική εκπαίδευση του υγειονοµικού προσωπικού της. Επιπλέον, ο αγώνας της δηµόσιας ΠΦΥ για τον περιορισµό της πανδηµίας στοχεύει στο να φροντίσει τους προσβεβληµένους µε τον ιό εκτός νοσοκοµείων και παράλληλα να προστατεύσει τις ευάλωτες οµάδες.

Μεγάλη προσέλευση των ηλικιωµένων στις δηµόσιες δοµές ΠΦΥ σηµειώθηκε από την πρώτη µέρα του εµβολιασµού και συνεχίζεται οµαλά έως και σήµερα. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εµβολιαστεί µε την δεύτερη δόση. Ακολούθησε ο εµβολιασµός των νεότερων συνανθρώπων µας, ηλικίας 60-65 ετών όπου σηµειώνεται πολύ µεγάλη συµµετοχή.

Παρά την υψηλή αποτελεσµατικότητα των εµβολίων COVID-19, οφείλουµε να συνεχίσουµε να προσέχουµε όλοι όσοι έχουµε εµβολιαστεί καθώς µπορεί να προσβληθούµε από τον ιό και να µεταδώσουµε τη νόσο στα µέλη της οικογένειάς µας και σε όσους συναναστρεφόµαστε.

Ο ιός κυκλοφορεί και µπορεί να προσβληθούµε και µετά τον εµβολιασµό µας. Ειδικά τις πρώτες ηµέρες µετά την πρώτη δόση, έχουµε -όπως δείχνουν οι µελέτες- µικρότερη προστασία και άρα πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούµε. Μέχρι να λάβουµε τη δεύτερη δόση, η κάλυψη που έχουµε δεν είναι πλήρης.

Κανένα από τα εµβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγµή στη χώρα µας δεν περιέχει κορωνοϊό, άρα κάνοντας το εµβόλιο προφανώς δεν µεταδίδουµε κορωνοϊό σε άλλους. Τα εµβόλια που περιέχουν αδρανοποιηµένο -όχι ζωντανό- ιό, δεν πολλαπλασιάζεται ο ιός µετά τον εµβολιασµό έτσι ώστε να προκαλέσει ασθένεια. Διεγείρει όµως την άµυνα του οργανισµού µας και µας προστατεύει από το να νοσήσουµε στο µέλλον.

Το εµβόλιο λοιπόν, θα µας προστατεύσει επαρκώς για να µην αρρωστήσουµε ή στην περίπτωση που ο ιός εισβάλλει, θα παραµείνει στο ανώτερο αναπνευστικό µας σύστηµα αλλά θα νοσήσουµε ελαφρά. Με απλά λόγια δεν µπορεί να µας βλάψει αλλά αν δεν φοράµε µάσκα τον µεταδίδουµε στους άλλους µε τους οποίους συγχρωτιζόµαστε ή συνωστιζόµαστε.

Οι εµβολιασµένοι απαιτείται:

  • να συνεχίσουν τη χρήση µάσκας
  • την τήρηση κοινωνικής απόστασης,
  • την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών
  • τη σχολαστική καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.

Αντίθετες πρακτικές οδηγούν σε νέα έξαρση των κρουσµάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιµαστεί σοβαρά από αυτή την πανδηµία.

...να θυµόµαστε

ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ τους Εαυτούς µας!

ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ τους Συνανθρώπους µας!

ΤΗΡΟΥΜΕ τις Επίσηµες Οδηγίες και τα Μέτρα Προστασίας! ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ όλοι για να αποκτηθεί άµεσα τείχος Ανοσίας στην Κοινότητα! ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για να συνεχίσουµε να Ονειρευόµαστε!

Γιατί το πολυτιµότερο όλων είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ