Γ. Γεωργαντάς: Να συνεχίσουν οι αγρότες μας να παράγουν!

Αναφορικά με την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, ο υπουργός σημείωσε ότι μέλημα είναι οι τιμές να μην "ξεφύγουν" πέρα από τις αναμενόμενες λόγω της ενεργειακής κρίσης - Το Σάββατο απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα

Ως προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το να συνεχίσουν οι αγρότες μας να παράγουν, έθεσε ο υπουργός Γ.Γεωργαντάς, από την Κρήτη, στο περιθώριο των συναντήσεών του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και συνδικαλιστές των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στις διαδοχικές συναντήσεις, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του γγ του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Μπαγινέτα, του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη και τοπικών στελεχών της ΝΔ, συζητήθηκαν τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία είναι ήδη σε γνώση του υπουργού, αλλά και τα ειδικότερα που αφορούν στην Κρήτη.

"Αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Η κυβέρνηση  συνολικά προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους να παράξουν, γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει η επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό" - είπε ο κ.Γεωργαντάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ειδικά για τους κτηνοτρόφους, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν περίπου 50 εκ. ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, για να μπορέσουν να καλύψουν μέρος του κόστους της αύξησης παραγωγής και επίσης καταβάλλονται προσπάθειες, η συνδεδεμένη ενίσχυση για το ζωικό κεφάλαιο να δοθεί νωρίτερα, δηλαδή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στις συζητήσεις του κ.Γεωργαντά θέση είχε και το Μεταφορικό ισοδύναμο, που όπως είπε αντιστοιχεί στο ποσό των 8 εκ. ευρώ για την Κρήτη. Για το θέμα αυτό οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Κανδάνου Σελίνου, Σητείας και Τυμπακίου, με επιστολή τους εκφράζουν αγωνία και αγανάκτηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων για την ΜΗ έγκυρη καταβολή του συνολικού ποσού ενίσχυσης (Δείτε την επιστολή ΕΔΩ)

Νέοι αγρότες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με την Κρήτη, όπως είπε, να είναι μεταξύ των Περιφερειών με τις περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής - 2.600 στον αριθμό. Όπως ανέφερε, η διεκπεραίωση προχωράει, και το υπουργείο διαπιστώνοντας την ανταπόκριση αυξάνει το κονδύλι των 490 εκ. ευρώ κατά 100 εκ. ευρώ, με το ποσό που αναλογεί σε κάθε νέο αγρότη να κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ. Παράλληλα για το μικρό ποσό που μένει αναπορρόφητο, θα υπάρξει νέα ένταξη νέων αγροτών. Η αναλογία της ένταξης νέων αγροτών από την Κρήτη, από το πρόσθετο κονδύλι, αντιστοιχεί σε ποσό 28,5 εκ. ευρώ και θα προστεθεί στα 37 εκ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί.

Συγκεκριμένες ανακοινώσεις το Σάββατο

Ο Γιώργος Γεωργαντάς παρέπεμψε στο προσυνέδριο της ΝΔ, το ερχόμενο Σάββατο, οπότε δεσμεύτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για ζητήματα που έχουν τεθεί, προκειμένου όπως είπε ο ίδιος "να ξέρουν πως θα πορευτούν αγρότες και κτηνοτρόφοι".

Εξέφρασε μάλιστα και την αισιοδοξία του, ότι πολύ γρήγορα θα περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή και πως τα πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης για τα οποία είναι γνωστό το νησί σε όλο τον κόσμο, θα βοηθήσουν συνολικά την ελληνική οικονομία.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει βάναυσα τους αγρότες, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο του "συνεχιζόμενου προγράμματος της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου και την αύξηση του ρεύματος", την επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Οκτώβριο και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας μέσω και της πλατφόρμας δήλωσης αποθεμάτων.

Πλήρης επάρκεια αγαθών

Ο κ.Γεωργαντάς απέκλεισε ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επισιτιστικής επάρκειας. Αντιθέτως τόνισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια αγαθών και είναι μείζον, να συνεχίσουν οι αγρότες να παράγουν με το υπουργείο να διασφαλίζει ότι οι τιμές δε θα υπερβούν το επίπεδο που δικαιολογείται από την ενεργειακή κρίση.

Όσον αφορά την κορινθιακή σταφίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού επανέλαβε τα μέτρα για τους παραγωγούς, εξήγησε ότι για το ζήτημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων των Συνεταιρισμών της Κρήτης σε σχέση με τα αποθέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και έχουν επιφέρει ζημιά «ο μόνος τρόπος για να δοθεί αποζημίωση είναι μέσω της ενίσχυσης λόγω κορονοϊού». Συμπλήρωσε δε ότι «ξεκινάμε την κατάθεση του φακέλου, γιατί χρειάζεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορά όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και βεβαίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που βρίσκονται και στο νησί. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ακριβώς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η προηγούμενη ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν μέσω de minimis, αφορά δηλαδή μόνο παραγωγούς. Θέμα παραγωγών στην Κρήτη δεν μου τέθηκε, μου τέθηκε θέμα μόνο του συνεταιρισμού και αυτό το αίτημα εμείς θα το προωθήσουμε μαζί με όλα τα παρόμοια αιτήματα, προκειμένου να υπάρχει απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε να είναι θετική η αποδοχή του αιτήματος αυτού».

Ο κ. Γεωργαντάς, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους παραγωγούς, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΕΠ - ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου ενόψει και του προσυνεδρίου της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο. Ο κ. Γεωργαντάς αργότερα θα επισκεφθεί το ΔΙΕΚ Μεσσαράς, τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ και θερμοκήπια, ενώ εν συνεχεία θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και αύριο στα Χανιά όπου θα συνεχίσει τις επαφές του.

 

Αντιδράσεις από βουλευτές

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Ηράκλειο, Γεωργίου Γεωργαντά, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε: 

«Δυστυχώς, ο υπουργός ούτε αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας συνολικά, ούτε προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθούν οι παραγωγοί σε συνθήκες απίστευτης  ακρίβειας.
Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, γεωργικά εφόδια, αρδευτικό νερό, ζωοτροφές, είναι απλησίαστα, ενώ οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα κατεβάσουν τους διακόπτες λόγω χρεών, σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις. 
Τη στιγμή που απογράφονται τα αποθέματα τροφίμων στη χώρα μας για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επάρκεια, όχι μόνο δεν στηρίζονται οι παραγωγοί, αλλά πολλοί γεωργοί αδυνατούν να καλλιεργήσουν τη γη τους, ενώ κτηνοτρόφοι σφάζουν μεγάλο μέρος των κοπαδιών τους που αδυνατούν να σιτίσουν.
Δεν αντιλαμβάνεται κανένας το νόημα αυτής της αιφνιδιαστικής επίσκεψης, εφόσον ο υπουργός δεν ήρθε για να κάνει ανακοινώσεις για ουσιαστικά και άμεσα μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους. 
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή του, ας κοιτάξει τα συρτάρια των γραφείων του Υπουργείου του, όπου είναι καταχωνιασμένες οι επιστολές ενώσεων, οργανώσεων και παραγωγών της Κρήτης και οι σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας. 
Δια του λόγου το αληθές, τρίτη φορά παρεμβαίνουμε κοινοβουλευτικά για το θέμα της Κρητικής σουλτανίνας, που τόνοι προϊόντος ακόμα λιμνάζουν σε εγκαταστάσεις μεταποιητών και αποθήκες παραγωγών και απάντηση δεν λάβαμε ακόμα. Αντίθετα, υπήρξαν αποφάσεις στήριξης της κορινθιακής σταφίδας.
Αλήθεια, γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε πρόσφατα για να μην χαθεί το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά; Με λίγα λόγια οι παραγωγοί της Περιφέρειας Κρήτης είναι αφήμένοι εδώ και πολύ καιρό στην τύχη τους.»

Από την πλευρά του ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Πιστός στη γραμμή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η ασκούμενη πολιτική εξαντλείται σε ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα που δεν επιλύουν τα καίρια προβλήματα του πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Σε κινήσεις άνευ ουσίας, σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συναντήσεις και σε ευχές. Με ευχολόγια όμως, παραγωγή δεν γίνεται. Ούτε και αντιμετωπίζεται το κύμα των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων. Τον καλούμε για μια ακόμη φορά να αλλάξει τακτική κι αντί για νουθεσίες, να ανταποκριθεί έστω και τώρα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, δίνοντας ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Κι αν δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, ας δει λίγο πιο προσεκτικά την σειρά των Κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, μέσω των οποίων του προτείνουμε τις λύσεις. Αρκεί να έχει την πολιτική βούληση να τις υλοποιήσει.».
 

 

Δείτε επίσης:

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συναντούν τον Γ.Γεωργαντά

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αγορά!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ