Γιάννης Στεφανάκης: Υλοποιούμε και προχωράμε με νέα έργα και όχι λόγια σε όλους τους οικισμούς

Newsroom
Newsroom

Ένας "μίνι" απολογισμός από την Δημοτική αρχή Οροπεδίου Λασιθίου

Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα "με ρεαλιστικές και στοχευμένες επεμβάσεις", που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, στηρίζουν τους αγρότες, τους νέους, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και δημιουργούν στο Οροπέδιο Λασιθίου προστιθέμενη αξία, υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

"Με σταθερή πορεία στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών του Λασιθίου και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους, έχει δημιουργηθεί ένας Δήμος πρότυπο που διεκδικεί πόρους από Ευρωπαϊκά και Κρατικά κονδύλια και δεν επιβαρύνονται με τέλη οι δημότες.

Όλα τα έργα αυτά που αναφέρονται παρακάτω σε όλους τους τομείς και αυτά που θα παρουσιαστούν σε νεώτερα δελτία τύπου αποδεικνύουν ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο σε όλους οικισμούς όπως:

Στην αποκατάσταση συντήρηση σχολείων, στην ύδρευση, την άρδευση των καλλιεργειών, την αποκατάσταση κοινοτικών κτιρίων, στην αγροτική οδοποιία, στους δρόμους, στις αναπλάσεις οικισμών με νέους δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, ενεργειακή αυτάρκεια ( ξεκίνημα του αιολικού πάρκου με παραδοσιακούς ανεμόμυλους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για να μην πληρώνουν ρεύμα οι δημότες) και πολλά άλλα τα οποία θα παρουσιαστούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Παιδικός Σταθμός Αγ. Γεωργίου

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης δήλωσε ότι εκτελούνται έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 42 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για την περιοχή του Δήμου.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με πολλές «τρικυμίες» εξαιτίας των αστάθμητων και σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

«Καταφέραμε στην τελευταία θητεία μας», συνέχισε,  «μέσα στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τα καταστροφικά έκτακτα καιρικά φαινόμενα , τους σεισμούς και τις δυσκολίες , όχι μόνο να παράξουμε έργο μέρος του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα αλλά να δρομολογήσουμε και άλλες μεγάλες παρεμβάσεις για τα επόμενα χρόνια».

«Υπηρετούμε τον τόπο και τους δημότες με αίσθημα ευθύνης, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και λειτουργώντας μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι στο Δήμο και όλοι όσοι έχουν βοηθήσει το έργο μας καταφέραμε με επιμονή και σκληρή δουλειά να δώσουμε λύσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. 

Δώσαμε κύρος στον τόπο μας. 

Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε καθημερινά, σημαντικά έργα πνοής για τους δημότες και την ανάπτυξη του Δήμου. 

Με χρηστή διοίκηση νοικοκυρέψαμε τον Δήμο μας. 

Κρατήσαμε όρθια και ενωμένη την κοινωνία» καταλήγει ο Γιάννης Στεφανάκης .

Δυιλιστήριο Οροπεδίου Λασιθίου

Στην σχετική ανακοίνωση παρατίθεται "μέρος των έργων που έχουν υλοποιηθεί, ειτε ειναι σε διαδικασία δημοπρατησης με εγκεκριμενες μελετες και εξασφαλισμενες χρηματοδοτησεις τα τελευταία χρόνια στο Οροπέδιο Λασιθίου:

Ανακαινίστηκε το Δημαρχείο στο Τζερμιάδων. 

Συντηρήθηκαν τα Κοινοτικών Καταστήματα:

-Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος Λαγού

-Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος Καμινακίου 

-Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος Πλάτης

-Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος Αβρακόντε

-Διεκδίκηση και απόκτηση από τον Δήμο του κτιρίου Ξένια και κτιρίου πρώην Ειρηνοδικείου στο Τζερμιάδων. (Ολοκληρώθηκε).

-Αναβάθμιση Παπαδάκειου δημοτικού σχολείου Ψυχρού, προϋπολογισμού 126.000,00 ευρώ χρηματοδοτούμενο έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη, από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ”Πράσινες πόλεις” (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών, μεταφορών κλπ), - σε διαδικασία δημοπράτησης για εγκατάσταση του εργολάβου.

- Μελέτη και χρηματοδότηση για αποκατάσταση πρώην ειρηνοδικείου Τζερμιάδων και λειτουργία νέου αστυνομικού σταθμού και δημοτικών υπηρεσιών, προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ χρηματοδοτούμενο την Περιφέρεια Κρήτης, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη - σε διαδικασία δημοπράτησης για εγκατάσταση του εργολάβου.

- Αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην Ξένια με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έπειτα από αίτημα του Δημάρχου προϋπολογισμού 80.000,00 ευρώ - σε διαδικασία δημοπράτησης για εγκατάσταση του εργολάβου.

Σχολείο Τζερμιάδων

 Σχολεία (ανακαινίσεις - Συντηρήσεις)

-Πλήρης αποκατάσταση και αντικατάσταση στέγης και πατώματος πρώην Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ (Ολοκληρώθηκε).

-Αντικατάσταση κουφωμάτων στο Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου, παράρτημα Τζερμιάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη (Ολοκληρώθηκε) 

-Προμήθεια και τοποθέτηση νέας εγκατάστασης και συστημάτων θέρμανσης, πρώην δημοτικού σχολείου Τζερμιάδων (Ολοκληρώθηκε)

 -Ανακαίνιση Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, αντικατάσταση κεντρικής θέρμανσης με καινούρια μεγαλύτερης ισχύος, μόνωση ταράτσας, αντικατάσταση κεραμοσκεπής με νέα. (Ολοκληρώθηκε).

-Πλήρης ανακαίνιση του πρώην δημοτικού σχολείου Τζερμιάδων προδιαγραφών για λειτουργία Νηπιαγωγείου. (Ολοκληρώθηκε).

- Πλήρης ανακαίνιση κτιρίου δημοτικού Παιδικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Άγιο Γεώργιο και δημιουργία νέου δημοτικού Βρεφονηπιακού Τμήματος. (Ολοκληρώθηκε).

- Αποκατάσταση και μόνωση στο Γυμνάσιο Λύκειο Τζερμιάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη, προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ καθώς και ολοκληρωση σύνταξης μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης. (Ολοκληρώθηκε).

 -Αποκατάσταση πρώην ΤΕΕ Αγίου Γεωργίου και δημιουργία κολυμβητηρίου. Αναβάθμιση- συντήρηση του κτιρίου (Πρώην ΤΕΕ) που βρίσκεται στον οικισμό Αγίου Γεωργίου, και ανέγερση εντός του οικοπέδου νέου κτιρίου το οποίο θα στεγάζει μία κολυμβητική πισίνα. Το έργο είναι ενταγμένο έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη, στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ - Ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών - στήριξη τοπικών πρωτοβουλιών» προϋπολογισμού 375.000,00 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης για εγκατάσταση του εργολάβου.

-Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πλήρη  αποκατάσταση του κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Τζερμιάδων που επλήγη από τον σεισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000,00 ευρώ και ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια, διεκδικεί την χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία. (Ολοκληρώθηκε η μελέτη)

- Αποκατάσταση πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμινάκιου με εξασφάλιση συγχρηματοδότησης έπειτα από αίτημα του Δημάρχου στο Πράσινο Ταμείο 120.000,00 ευρώ, βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης για εγκατάσταση του εργολάβου.

- Ολοκλήρωση μελέτης για την πλήρη αποκατάσταση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μέσα Λασιθίου, - αναμένεται η έγκριση των μελετών για την δημοπράτηση του έργου.

Γήπεδο Δημοτικού Σχολείου Οροπέδιο

-Δημιουργία γηπέδου μπάσκετ βόλεϊ στο γυμνάσιο λύκειο Τζερμιάδων και στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου. (Ολοκληρώθηκαν)

-Δημιουργία τριών (3) νέων παιδικών χαρών σε Καμινάκι, Τζερμιάδο, Αβρακόντε (Ολοκληρώθηκαν) και

-Δημιουργία εννέα (9) νέων παιδικών χαρών από το Πρόγραμμα Φιλόδημος στις κοινότητες, Κάτω Μετόχι, Πλάτη, Ψυχρό, Άγιος Γεώργιο δημοτικό σχολείο, Άγιος Γεώργιος δημοτικός Παιδικός Βρεφονηπιακός Σταθμός, Άγιο Κωνσταντίνο, Μέσα Λασίθι, Μαρμακέτο, Τζερμιάδων, Λαγού. (Ολοκληρώθηκαν)

Παιδική Χαρά Μαρμακέτων

 Τεχνικά έργα

-Συντήρηση και αναβάθμιση του βιολογικού σταθμού αποβλήτων στην τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (Ολοκληρώθηκε)

-Ολοκλήρωση μελέτης αποχέτευσης Καμινακίου και υποβολή προς χρηματοδότηση.

 -Μελέτη αποχετευτικού δικτύου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με τον Οργανισμο Αναπτυξης Κρητης ο οποίος έχει δημοπρατήσει και αναθέσει όλες τις μελέτες σε εργολάβο. 

-Επέκταση αποχετευτικού δικτύου στην Πλάτη. (Ολοκληρώθηκε)

-Διευθέτηση ομβρίων υδάτων στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου 90.000,00 ευρώ.

-Διευθέτηση ομβρίων πίσω από το πρώην Δημοτικό σχολείο Αβρακόντε. (Ολοκληρώθηκε) Επέκταση αγωγών ομβρίων Αβρακόντε (πίσω από βενζινάδικο). (Ολοκληρώθηκε) Δημιουργία νέου αγωγού ομβρίων ανάμεσα στα χωριά Κουδουμαλιά και Αγίου Γεωργίου.

-Αναβάθμιση, συντήρηση και λειτουργία αντλιοστασίου Αγίου Κωνσταντίνου (Ολοκληρώθηκε)

-Δημιουργία αποχέτευσης στο Μέσα Λασιθάκι και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης προϋπολογισμού 230.000,00 Ευρώ (Ολοκλήρωση)

Μέσα Λασίθι αποχέτευση

-Διευθέτηση ομβρίων και ανάπλαση της περιοχής ¨Ποταμίσα¨ Τζερμιάδων (Ολοκληρώθηκε)  

-Υπογειοποίηση καλωδίων σε συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ σε  Άγιο Γεώργιο, Τζερμιάδων, Μέσα Λασίθι, Άμπελο και αλλού (Εκτελείται από τον εργολάβο)

- Εκτελείται η κατασκευή του μεγάλου έργου αρδευτικών δικτύων για άρδευση 13.000 στρεμμάτων του κάμπου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομων και Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000,00 ευρώ. (Εκτελείται από τον εργολάβο)

-Διαπλάτυνση και συντήρηση δρόμου Καμινάκι Έμπαρος. (Ολοκληρώθηκε)

 -Διαπλάτυνση δρόμου Μαγουλά και διευθέτηση ομβρίων υδάτων. (Ολοκληρώθηκε) 

Ενέργειες για σύνδεση της περιοχής με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου. Συνεργασία με Περιφέρεια και συναρμόδια Υπουργεία για συντήρηση συνδετήριων οδών με Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο.

-Δημοπρατήθηκε έπειτα από παρεμβάσεις και αποφάσεις του Δήμου, η δημιουργία πλήρους κόμβου στα Μάλια για είσοδο και έξοδο του δρόμου του Οροπεδίου Λασιθίου από και προς Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο μέσω ΒΟΑΚ.

-Ανακατασκευή δρόμου στον Άγιο Κωνσταντίνο για χρήση και από ΑΜΕΑ. (Ολοκληρώθηκε)

-Επέκταση οδοφωτισμού από Άγιο Κωνσταντίνο προς Άγιο Γεώργιο με φωτοβολταϊκά φώτα προκειμένου να μην υπάρχει επιπλέων χρέωση για τον δημότη. (Ολοκληρώθηκε)

-Επέκταση Δημοτικού φωτισμού στην περιοχή ¨Αργουλιά¨ της κοινότητας Τζερμιάδων. (Ολοκληρώθηκε)

- Αγροτική οδοποιία γενικά 300.000,00 ευρώ. Αγροτική οδοποιία (τσιμεντοστρώσεις) 100.000 ευρώ . (Ολοκληρώθηκε)

- Ασφαλτόστρωση περιφερειακού οδικού δικτύου και τμήματα δημοτικού, με χρηματοδότηση από Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Κρήτης έπειτα από σχετικά αιτήματα του Δημάρχου, προϋπολογισμού  500.000,00 Ευρώ και  600.000,00 Ευρώ αντίστοιχα. 

Έργο αποστράγγισης κοιμητηρίου Καμινακίου.

- Συντήρηση - αποκατάσταση κοιμητηρίου Αγίου Δημητρίου, οικισμού Κάτω Μετοχίου. (Ολοκληρώθηκε)

 Ανάπλαση περιοχών

- Ανάπλαση Πλατείας στην περιοχή Κουτσουνάρι στην Πλάτη. (Ολοκληρώθηκε)

-Ανάπλαση περιοχής κοινότητας Λαγού. (Ολοκληρώθηκε)

 -Ανάπλαση περιοχής Καζάρμα κοινότητας Τζερμιάδων. (Ολοκληρώθηκε)

-Ανάπλαση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στον οικισμό Μαγουλά και στην περιοχή Αγίας Παρασκευής οικισμού Καμινάκι Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, προϋπολογισμού 104.995,52 Ευρώ, ενταγμένο στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου έπειτα από αίτημα του Δημάρχου.

-Ανάπλαση Πλατείας στον Άγιο Γεώργιο μπροστά από Εκκλησία Αγίου Γεωργίου. (Ολοκληρώθηκε)

 ‘Υδρευση 

-Αποκατάσταση πηγής Κεφαλόβρυση στην Πλάτη. (Ολοκληρώθηκε)

-Προμήθεια μεταλλικής δεξαμενής για ύδρευση και ενίσχυση κεντρικής παροχής διυληστηρίου Αγ’ιου Κωνσταντίνου. (Ολοκληρώθηκε)

- Κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης από ¨Αλόιδα¨- Μέσα Λασίθι.  (Ολοκληρώθηκε)

Λειτουργια χλωριωτών σε όλες τις κοινότητες. 

 -Αναβάθμιση διυλιστηρίου Τζερμιάδων με τοποθέτηση νέων σύγχρονων μηχανημάτων διύλισης και χλωρίωσης του νερού. (Ολοκληρώθηκε) 

- Έναρξη διυλιστηρίου Κεφάλας.(Ολοκληρώθηκε) 

-Δημιουργία νέου αγωγού 2 χιλιομέτρων για παροχή νερού από την λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου προς το διυλιστήριο Αγίου Κωνσταντίνου (Ολοκληρώθηκε)

- Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης Νικηφόριδων κοινότητας Μέσα Λασιθίου. (Ολοκληρώθηκε)

-Δημιουργία νέου αντλιοστασίου ύδρευσης στην λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου.(Ολοκληρώθηκε)

 -Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης, Μέσα Λασιθίου, Αγίου Γεωργίου, Τζερμιάδων (Έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε πρόγραμμα).

 -Εξοικονόμηση νερού ύδρευσης - προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος ελέγχου τηλεδιαχείρισης ύδρευσης στο σύνολο του δήμου και με αντικατάσταση υδρομέτρων σε ψηφιακά προϋπολογισμού 3.750.000,00 ευρώ ενταγμένο στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. (Εκτελείται από τον εργολάβο)Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ