Γηροκομείο Χανίων: “Έχει γίνει ό,τι προβλέπεται και ακολουθούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας”

Τί αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης

Ανακοίνωση για την διαχείριση της πανδημίας στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, στο οποίο έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα κορωνοϊού σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους και τις ενέργειες που έχουν γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του ιού,  εξέδωσαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σημαντηράκης Ιωάννης και τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ντερμανάκη Χαρίκλεια, Βαλυράκης Στυλιανός
Κοντορινάκης Ευτύχιος, Κουρομιχελάκης Βασίλειος (Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δημ. Γηροκομείου), Κουρούσης Χαράλαμπος, Πετραντωνάκη Μαρία, Τελεμένης Βαΐτσης
Σφυράκης Ιωάννης, Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Χαλκιαδάκης Ιωάννης

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Διοίκηση και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, καθώς και η Δημοτική Αρχή, κρίνουν σκόπιμο να γίνει δημόσια ενημέρωση στους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο, για τη λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου κατά την περίοδο της πανδημίας.
Αναλυτικά, γνωστοποιούμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 με τη πρώτη επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού (Covid-19), η Διοίκηση του Γηροκομείου, κατόπιν των κρατικών εντολών και ακολουθώντας τις Π.Ν.Π, ΚΥΑ και όλες σχετικές εγκυκλίους, προέβη και εφάρμοσε αυστηρά τα εξής μέτρα:
1. Απαγόρευση της εισόδου στο ίδρυμα σε οποιοδήποτε επισκέπτη, μη εργαζόμενο και αναστολή του επισκεπτηρίου από τους συγγενείς των φιλοξενουμένων (Μάρτιος 2020 έως σήμερα).
2. Χορήγηση αδειών στο προσωπικό το οποίο ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και διευκολύνσεις στους γονείς-εργαζόμενους, με την έγκριση αδειών ειδικού σκοπού (Μάρτιος 2020 έως σήμερα).
3. Ενίσχυση του ιδρύματος σε ανθρώπινο δυναμικό συναφούς αντικειμένου (νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, βοηθοί μαγείρων), που προέκυψε από την προσωρινή μετακίνηση προσωπικού των Νομικών Προσώπων (ΔΟΚΟΙΠΠ, Σχολικές Επιτροπές Δήμου Χανίων, ΚΑΠΗ κοκ) και υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.
4. Ταυτόχρονα, η Διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου, αποφάσισαν ομόφωνα την περαιτέρω ενίσχυση του ιδρύματος με την πρόσληψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 της από 14/3/2020 ΠΝΠ ΦΕΚ Α΄64/2020, ως εξής:
• Μάρτιος 2020: Πρόσληψη 10 Νοσηλευτών, με 4μηνη και 2μηνη απασχόληση.
• Απρίλιος 2020: Πρόσληψη 6 Νοσηλευτών, με 4μηνη απασχόληση.
• Ιούνιος 2020: Πρόσληψη 5 Νοσηλευτών και 1 Ψυχολόγου, με 4μηνη απασχόληση.
• Σεπτέμβριος 2020: 19 άτομα Νοσηλευτικό και Λοιπό προσωπικό, για χρονικό διάστημα 8 μηνών.
• Οκτώβριος 2020: 22 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων για χρονικό διάστημα 8 μηνών, μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ – Κοινωφελής Εργασία.
• Δεκέμβριος 2020: 15 άτομα Νοσηλευτικό Προσωπικό, για χρονικό διάστημα 8 μηνών.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού αποφασίστηκαν με γνώμονα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος, ώστε να καταστεί εφικτή η εργασία εκ περιτροπής, για τις διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας και λοιπού προσωπικού και στη συνέχεια να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Με βάσει τα ανωτέρω, κατέστη δυνατή η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας από την απουσία του προσωπικού, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και των εργαζομένων οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τέθηκαν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας. Τέλος, με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μεταξύ των εργαζομένων, το Δημοτικό Γηροκομείο συνέχισε ομαλά τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα συνολικά 17 εργαζόμενοι του ιδρύματος.
5. Από την απαρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων προμηθεύτηκε όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.
Σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών και ακολουθώντας το Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρούσματος/πιθανού Κρούσματος Covid-19, που ως οφείλαμε συντάξαμε και υποβάλλαμε στο Υγειονομικό τον Οκτώβριο του 2020, κρίνουμε αναγκαίο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και κάθε ενδιαφερόμενο, για τους κανόνες και μέτρα αποφυγής και περιορισμού διασποράς του ιού στο Δημοτικό Γηροκομείο όπως καθορίζονται από τη Νομοθεσία, τις σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες.
Πιο αναλυτικά, η Διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων και οι εργαζόμενοί του ακολουθούν πιστά, μεταξύ των άλλων, τις εξής οδηγίες:
1. Καθημερινή θερμομέτρηση με την είσοδο και διατήρηση των μετρήσεων σε αρχείο.
2. Γενική χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό (όλη την ώρα της βάρδιας) καθώς και ασπίδας, όπου απαιτείται.
3. Χρήση προστατευτικής ρόμπας, γαντιών και οφθαλμικής προστασίας.
4. Εκπαίδευση προσωπικού σε τακτική βάση, σχετικά με την χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του ΓΝ Χανίων.
5. Συστηματική τήρηση των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης χώρων και επιφανειών και ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων.
6. Άμεση απομάκρυνση, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό ή επαφής με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Η διάρκεια απομάκρυνσης εξαρτάται από τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ.
7. Καθημερινή συμπλήρωση ερωτηματολογίου και διατήρηση αρχείου με αυτά, σχετικά με συμπτώματα και έκθεση στον SARS-CoV 2 ή ύποπτο κρούσμα ή ταξίδι σε χώρα/περιοχή με αυξημένο επιπολασμό και υποχρεωτικό test στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία, μετά από άδεια απουσίας, μεγαλύτερης των 5 ημερών.
8. Σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στη δομή, υποχρεωτικός έλεγχος (RT-PCR) όλου του προσωπικού ανά εβδομάδα, μέχρι την παρέλευση 15 ημερών από την ημερομηνία εμφάνισης του τελευταίου κρούσματος.
9. Διακοπή ομαδικών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός της δομής και ενθάρρυνση των φιλοξενούμενων να παραμένουν στα δωμάτιά τους, όσο το δυνατόν περισσότερο και να περιορίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το προσωπικό, καθώς και τη χρήση κοινόχρηστων χώρων ή την έξοδό τους από τη δομή, εκτός κι αν υπάρχει άμεση ιατρική ανάγκη.
10. Απαγόρευση εξόδου των φιλοξενούμενων, στις περιόδους που απαγορεύονται τα επισκεπτήρια.
11. Φύλαξη του χώρου με παρουσία εργαζομένων σε βάρδιες (security – Προσωπικό Φύλαξης μέσω ΟΑΕΔ), για την αποφυγή εισόδου σε άτομα-μη εργαζόμενους ή συγγενικά πρόσωπα.
12. Καθημερινός καθαρισμός όλων των χώρων της δομής (δωμάτια, κοινόχρηστοι χώροι, αποδυτήρια προσωπικού, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφεία κ.α.) και απολύμανση αυτών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
13. Θερμομέτρηση και έλεγχος του κορεσμού οξυγόνου των φιλοξενουμένων, σε κάθε βάρδια και συνολικά τρεις (3) φορές την ημέρα έως τις 24/12/2020 και πέντε (5) φορές την ημέρα, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και έπειτα.

Όσο αφορά στις διαδικασίες εργαστηριακού ελέγχου προσωπικού και φιλοξενούμενων, ισχύουν τα εξής:
1. Υποβολή σε υποχρεωτικό μοριακό έλεγχο (RT-PCR) για Covid-19, μέχρι και 48 ώρες πριν την είσοδο του νεοεισερχόμενου προσωπικού στη δομή.
2. Τήρηση προϋποθέσεων εισαγωγής κάθε φιλοξενούμενου στη δομή (υποχρεωτική η κλινική αξιολόγηση και αρνητικό test RT-PCR, που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν την μεταφορά).
3. Απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος φιλοξενούμενων και προσωπικού, στο πλαίσιο διερεύνησης στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος και ελέγχου της διασποράς του ιού στη δομή.
4. Λήψη αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων των εργαζομένων που επέστρεψαν από κανονική άδεια και υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανίχνευσης κορωνοϊού και έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Covid-19.
5. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση από το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, όλων των φιλοξενουμένων, για τυχόν εκδήλωση συμπτωματολογίας συμβατής με τον νέο κορωνοϊό Covid-19 (πυρετός, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια κοκ).
6. Καθημερινός έλεγχος του προσωπικού, κατά την προσέλευση του στο χώρο εργασίας από τον υπεύθυνο προσωπικού, για συμπτώματα συμβατά με Covid-19.
7. Άμεση δήλωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, είτε αυτά αφορούν σε φιλοξενούμενο, είτε σε επαγγελματία υγείας ή λοιπό προσωπικό.

Σημείωση για τη σίτιση των ηλικιωμένων:
Από τον Οκτώβριο του 2020, έχει εφαρμοσθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για την σίτιση των ηλικιωμένων σε όλους τους ορόφους του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, στην κεντρική τραπεζαρία του ιδρύματος, συνολικού εμβαδού 89τ.μ., αφαιρέθηκαν τραπέζια και καθίσματα, ώστε να τηρείται η απόσταση των 2,5 μέτρων και παρέμειναν στον χώρο 5 τραπέζια των τεσσάρων ατόμων. Ο αριθμός εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων, οι οποίοι μπορούν να σιτίζονται ταυτόχρονα στη κεντρική τραπεζαρία, είναι 12 έως 20 άτομα. Παρά ταύτα, το προσωπικό φρόντιζε να μην υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία, άνω των 12 ατόμων στην τραπεζαρία.
Συνολικά, λοιπόν, σιτίζονται σε θαλάμους 35 άτομα οι οποίοι είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 50 φιλοξενούμενοι της δομής, σιτίζονται μοιρασμένοι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στους τρεις ορόφους (τραπεζαρία, ισόγειο, 1ος όροφος και 2ος Όροφος). Από 5/1/2021, οπότε και διαπιστώθηκαν τα 6 κρούσματα, ακολουθώντας τις νέες οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΔΥ, καταργήθηκαν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι σίτισης και έκτοτε οι φιλοξενούμενοι σιτίζονται αποκλειστικά στα δωμάτια τους.

Κλείνοντας την παρούσα αναφορά, θεωρούμε κρίσιμο να αναφερθεί, ότι από τις 04/09/2020 έως και σήμερα, έχουν διενεργηθεί:
1. Τέσσερις (4) απροειδοποίητοι έλεγχοι (4/9/2020, 9/9/2020, 19/11/2020 και 8/1/2021) από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων, οι οποίοι διενεργήθηκαν από τον Δ/ντη Δημόσιας Υγείας, την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από Επόπτη Δημόσιας Υγείας.
2. Ένας απροειδοποίητος έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 8/1/2021
3. Δύο (2) απροειδοποίητοι έλεγχοι στις 6/10/2020 και στις 23/10/2020, από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.
Σε όλους τους προαναφερόμενους ελέγχους, δε διαπιστώθηκε καμία παράλειψη, ούτε τέθηκε θέμα μη τήρησης των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και διαπιστώθηκε η άρτια επιχειρησιακή ικανότητα του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρακάτω ακολουθεί το ιστορικό των τακτικών και έκτακτων εργαστηριακών ελέγχων, επιπλέον των ελέγχων που προβλέπονται για το προσωπικό κατά την επιστροφή τους από την άδεια ή τους νεοεισελθέντες υπαλλήλους:
Τα μοριακά τεστ (RT-PCR), κάθε ένα από τα οποία διεξάγονται σε δυο ημέρες, έναντι της μίας, προς αποφυγή συνωστισμού στο ίδρυμα και κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ, ήταν μέχρι σήμερα τα ακόλουθα:
1. 8/10/2020 και 9/10/2020 (RT-PCR)
2. 2/11/2020 και 3/11/2020 (RT-PCR)
3. 23/11/2020 και 24/11/2020 (RT-PCR)
4. 7/12/2020 και 8/12/2020 (RT-PCR)
5. 23/12/2020 και 24/12/2020 (RT-PCR)
6. 26/12/2020 (Rapid Test και RT-PCR)
7. 31/12/2020 (Rapid Test και RT-PCR)
8. 4/01/2021 (RT-PCR)
9. 8/01/2021 (RT-PCR)
10. 11/01/2021 (RT-PCR)
Ενδεικτικά, καθ’όλη τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν πλέον των 900 μοριακών εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR test).
Παράλληλα, από την πρώτη εκδήλωση θετικών κρουσμάτων Covid-19, η Διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου φρόντισε ώστε να γίνουν τέσσερις (4) επιπλέον γενικές απολυμάνσεις, στο σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του ιδρύματος.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Διοίκηση του Ιδρύματος εφάρμοσε απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες και τα μέτρα, όπως αναφέρονται στις σχετικές εκδοθείσες Π.Ν.Π., Κ.Υ.Α., Εγκυκλίους και Οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλαβε επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού.
Με δεδομένες τις χρόνιες δυσκολίες και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει διαχρονικά η δομή και αναγνωρίζοντας ότι η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν εκμηδενίζει την πιθανή διασπορά του ιού, κατεβλήθη και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τη Διοίκηση της δομής, για να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, ώστε να θωρακιστεί η υγεία και ασφάλεια των ηλικιωμένων και των εργαζομένων»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ