Γοργόνες «προστατεύουν» τις ακτές του Μυλοποτάμου από τα πλαστικά

Μια πιλοτική δράση για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στις ακτές του Μυλοποτάμου.

Με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και μέσω του προγράμματος «Σκουπίδια στον Αφρό», εγκαταστάθηκαν στον κεντρικό δρόμο του Μπαλίου και στην προβλήτα του λιμανιού, οι δύο γοργόνες – σύμβολο του προγράμματος, δημιούργημα του καλλιτέχνη Νίκου Δεντάκη. Οι γοργόνες προτρέπουν τους περαστικούς, κατοίκους και επισκέπτες, να απορρίπτουν τα πλαστικά μπουκάλια τους στον κάδο προστατεύοντας το φυσικό και υδάτινο περιβάλλον της περιοχής. 

Το πρόγραμμα «Σκουπίδια στον Αφρό» στοχεύει, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους επαγγελματίες του τουρισμού, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής του Μυλοποτάμου, να μειώσει τα θαλάσσια απορρίμματα και να βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών. 

Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί πρόβλημα, τόσο για τη χωρά μας, όσο και παγκόσμια, με το 50% από τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, να είναι πλαστικά μιας χρήσης. Μια από τις κύριες πηγές είναι αναμφίβολα ο τουρισμός, και οι δραστηριότητες αναψυχής και εστίασης. 

Με το πρόγραμμα «Σκουπίδια στον Αφρό», επιχειρήσεις από το Μπαλί και τον Πάνορμο του Δήμου Μυλοποτάμου πρωτοπορούν και εντάσσονται εθελοντικά στην δράση που χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης και εφαρμόζεται πιλοτικά στον δήμο Μυλοποτάμου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με την καθοδήγηση του MIO-ECSDE, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης με νέα εναλλακτικά ή και επαναχρησιμοποιημένα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Ενδεικτικές πρωτοβουλίες είναι η αντικατάσταση των πλαστικών μπουκαλιών νερού με γυάλινα, η εγκατάσταση φίλτρου πόσιμου νερού, η αποφυγή πλαστικού σε υπηρεσίες take way (βλ. καλαμάκι, ποτήρι, καπάκι) κ.α. 

Η πιλοτική δράση που ξεκίνησε τον Μάιο 2021 και εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, πλαισιώνεται από το MIO-ECSDE με την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Το έργο «Σκουπίδια στον Αφρό» είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5070081 το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ