Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις "κολλάνε" το θέμα των σχολικών καθαριστριών

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις "κολλάνε" το θέμα των σχολικών καθαριστριών

Θέμα ημερών η επίλυση του προβλήματος στο 10ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας

Του Αντώνη Παντινάκη

Θέμα ημερών – κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα – είναι η επίλυση του προβλήματος που παρουσιάστηκε με την έλλειψη καθαρίστριας στο 10ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Δείτε ΕΔΩ το θέμα που ανέδειξε το Cretalive), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης.

“Όπως με διαβεβαίωσε ο Προϊστάμενος Καθαριότητας και Φύλαξης Κτηρίων, στις 28 του μήνα ο Δήμος πρόκειται να μας παράσχει μία καθαρίστρια οκτάμηνης σύμβασης, η οποία θα καλύψει το κενό αυτό, κι έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο σε ολοήμερο” επισήμανε ο κ. Αγγελάκης, προσθέτοντας:

"Έχω ενημερώσει και τους γονείς, και έχω μιλήσει με την διευθύντρια, την κ. Παπαστεφανάκη.

Υπάρχει μια καθαρίστρια εκεί η οποία έχει πάρει αναρρωτική. Για να αντικαταστήσεις την καθαρίστρια σε ένα σχολείο, θα πρέπει εκείνη να παραιτηθεί. Δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις διαφορετικά” διευκρίνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως “οι καθαρίστριες εφέτος πέρασαν στον Δήμο, δεν μπορούμε να κάνουμε ο,τι έκαναν οι Σχολικές Επιτροπές”.

Με το παλιό καθεστώς, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, όταν πάθαινε κάτι μια καθαρίστρια “εμείς με πολλή ευκολία την αντικαθιστούσαμε, καθώς ήταν πιο ευέλικτο το σχήμα.

Τώρα που είναι δημοτικοί υπάλληλοι οι καθαρίστριες και οι συμβασιούχες, ακολουθούμε κανονικά τον νόμο όπως ισχύει. Οπότε εάν αυτή η κυρία δεν παραιτηθεί, δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις. Προσπαθούμε, συνεπώς, εκ των ενόντων να λύσουμε το πρόβλημα”.

Στα σχέδια της δημοτικής αρχής, παράλληλα, είναι η επέκταση του ωραρίου των μερικής απασχόλησης καθαριστριών. “Θα το κάνουμε πλήρους απασχόλησης: Δηλαδή από τις 3 ώρες θα πάνε στις 6μιση” προανήγγειλε ο κ. Αγγελάκης. Το αυτό ισχύει και για τις 19 “που είναι τώρα συμβασιούχες, και είναι μερικής απασχόλησης”.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί ήδη και περνά σήμερα από Επιτροπή η επέκταση του ωραρίου και στις μόνιμες καθαρίστριες μερικού ωραρίου.

“Με αυτά τα δύο μέτρα πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τον καθαρισμό, τα οποία προβλήματα και πάλι δεν τα προέβλεψε το Υπουργείο, διότι προσέλαβε καθαρίστριες χωρίς να υπολογίσει τον κορωνοϊό!” σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας. “Ο ΕΟΔΥ έχει πρωτόκολλο εφαρμογής για τον Covid-19, αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζονται περισσότερες καθαρίστριες στα σχολεία, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία. Ερχόμαστε λοιπόν να καλύψουμε ένα κενό το οποίο δεν σκέφτηκε να το καλύψει εκ των προτέρων η κυβέρνηση!”.

Ο κ. Αγγελάκης υπενθύμισε ότι “εμείς είχαμε ζητήσει 193 καθαρίστριες – γιατί είχαμε συμπεριλάβει κι εκείνες με τη σύμβαση του ενός μήνα που είχαμε κάνει τότε που είχαν επιστρέψει τα παιδιά στα σχολεία μετά το lockdown. Τις ζητήσαμε αυτές και δεν τις πήρε. Πήρε μόνο τις 163 που μας ενέκρινε. Αλλά αυτές μαζί με τις μόνιμες που έχουμε, άλλες 40 – σύνολο 200 είναι περίπου - δεν επαρκούν για να καλύψουν την Καθαριότητα υπό συνθήκες Covid-19 αν όχι σε όλα, σε πάρα πολλά σχολεία ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”, παραδέχθηκε τέλος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ