Η ΕΕ στην Κρήτη: Μία από τις 8 "κοιλάδες υδρογόνου" θα γίνει στο νησί!

Newsroom
Newsroom

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζεται μέσα από τις κρίσεις" - Προκλήσεις με φόντο την Ενέργεια - H Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά με τους Κρητικούς

Το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης μπαίνει στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το γραφείο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Και για το τέλος, οι παριστάμενοι άφησαν το σημαντικότερο... Τη δημιουργία "κοιλάδας υδρογόνου", μιας εκ των 8 της ΕΕ, στην Κρήτη!

ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια

"Μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 1990" - είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, και αντιπρόεδρος της CRPM υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλίματος, Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος σημείωσε τις δυνατότητες της Κρήτης, λέγοντας πως "μπορούμε ως Κρήτη με εγκαταστάσεις, υποδομές, καλώδια, σε λίγα χρόνια να εξάγουμε ενέργεια. Μέσα από φωτοβολταϊκά, αιολικά ακόμα και θαλάσσια πάρκα".

Ο διευθυντής περιεχομένου της "διαΝΕΟσις", Θοδωρής Γεωργακόπουλος σημείωσε πως "στην ΕΕ εφαρμόζονται οι πιο φιλόδοξες κι αυστηρές πολιτικές στον κόσμο. Όμως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην ενεργειακή πολιτική". "Αλλά" - τόνισε χαρακτηριστικά, "η ΕΕ χτίζεται μέσα από τις κρίσεις...".



Νωρίτερα, σε δήλωσή της η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νέλλη Παλαιολόγου εξήγησε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει και να συζητηθεί με τους πολίτες το τί κάνει η ΕΕ στην Περιφέρεια, όχι μόνο μέσω των χρηματοδοτικών πακέτων που έρχονται αλλά και με ποια έργα και ποιες πολιτικές που μας αφορούν άμεσα, είτε γιατί μας προστατεύουν είτε γιατί μας δίνουν κάποια δικαιώματα. "Υπάρχουν πολιτικές που μας αφορούν άμεσα, το ίδιο και χρηματοδοτούμενα έργα που συμβάλλουν στην ευημερία και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και του κάθε πολίτη" - ανέφερε η ίδια, παραπέμποντας και στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο ευρωβουλευτής Μ.Κεφαλογιάννης μιλώντας για την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει η πορεία της Ευρώπης, τα θέματα της Ενέργειας, που αφορούν ιδιαίτερα την Κρήτη και το Αναπτυξιακό πλάνο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. 

ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια

Η Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Ελβίρα Φόρτε δήλωσε πως πρόκειται για τον "4ο σταθμό μιας σειράς συζητήσεων που έχει διοργανώσει το γραφείο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες και τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Ο στόχος είναι διπλός: να κουβεντιάσουμε για την παρουσία της ΕΕ στην Κρήτη, πως τη βιώνουν οι πολίτες, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους αλλά και να μιλήσουμε για μια εμβληματική πολιτική της ΕΕ, την Πολιτική Ενέργειας που έχει και το στοιχείο της επικαιρότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης".

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, και αντιπρόεδρος της CRPM υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλίματος, Γιώργος Αλεξάκης σημείωσε ότι στο επίκεντρο μπαίνει η Ενέργεια, "από το επίπεδο της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο και στο επίπεδο του νησιού μας και συναρτάται με τα ζητήματα του Κλίματος - και όλα αυτά υπό το φως της ενεργειακής κρίσης". Όπως τόνισε ο κ.Αλεξάκης "τα θέματα αυτά απασχολούν κι άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες κι άλλα νησιά της Ευρώπης".

Οι "κοιλάδες υδρογόνου"

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Αλεξάκης επισήμανε, χωρίς να πει περισσότερα, ότι ένα από τα 8 νέα ydrogen valley (κοιλάδα υδρογόνου) της ΕΕ θα γίνει στην Κρήτη, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στη φάση της συμβασιοποίησης...

Ο Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε ότι πρέπει να κατασκευαστεί και το υδροηλεκτρικό έργο στο Αμάρι - φράγμα ποταμών που θα λειτουργήσει ως αποθήκη ενέργειας για το νησί.

Όπως ειπώθηκε, είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές στην τοπική οικονομία από τις διακοπές ρεύματος του καλοκαιριού. "Περιμένουμε να κουμπώσει και το 2ο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και πάλι δεν θα φτάσει να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες...

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Σητεία όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες, υπάρχει το υψηλότερο  αιολικό δυναμικό της Ευρώπης. Στην Κρήτη το 1/3 της έκτασης είναι περιοχές Νατούρα. "Υπάρχουν δυναμικές περιοχές στην Κρήτη εκτός Ναρούρα, για ανάπτυξη ανεμογεννητριών. Είναι ένα θέμα γιατί δεν πάνε οι επενδυτές σε αυτές", κατέληξε.

"Θέλουμε να εκφράσουμε το ρόλο του Europe Direct, την ενημέρωση που κάνουμε στους πολίτες της Κρήτης, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα δικαιώματα των πολιτών στην ΕΕ και την ενημέρωση περί των ρόλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ" - ανέφερε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Europe Direct, Νίκος Μωραϊτάκης.

ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια
Ο Νίκος Μωραϊτάκης με την Εβελίνα Μπάκιντα


Ο διευθυντής περιεχομένου της "διαΝΕΟσις", Θοδωρής Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και εν γένει της Ενέργειας στην Ελλάδα - και την Κρήτη συγκεκριμένα. "Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα για το πώς πραγματικά λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στη χώρα, που έγκειται το πρόβλημα και τί επιρροή έχουν οι πολιτικές της ΕΕ στη μετάβαση στην επόμενη εποχή μηδενικού αποτυπώματος, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κτλ" - είπε. "Είναι μια δύσκολη εξίσωση, η οποία ως τώρα, αυτό το δύσκολο χειμώνα, έχει πάει σχετικά καλύτερα από όσο θα περίμενε κανείς, αλλά στο μέλλον οι προκλήσεις θα είναι πολύ μεγάλες" - τόνισε.

ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια
Μάξιμος Σενετάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Θοδωρής Γεωργακόπουλος


Οι μαθητές του Λυκείου Αρχανών, Ιωάννης Ματζαβάκης και Μαρία Σκουλούδη, έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση προκειμένου να πληροφορηθούν για την ΕΕ και να υποβάλουν ερωτήματα, καθώς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προσβευτών της ΕΕ και εστιάζουν στο πως η ΕΕ δρα για να στηρίξει την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού, να προστατεύσει το περιβάλλον, τα έργα που έχουν γίνει και τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί.

ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια
Οι μαθητές του ΓΕΛ Αρχανών, Ιωάννης Ματζαβάκης και Μαρία Σκουλούδη


ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο κρήτη πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργεια αρναουτάκης

"Πολλοί θεωρούν ότι τα έργα τα κάνει ο δήμαρχος, ο υπουργός, ο περιφερειάρχης. Δεν είναι έτσι. Τα έργα γίνονται με ευρωπαικά προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, και πρέπει να το λέμε" - σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

"Η Κρήτη είναι ένα νησί όπου οι Περιφερειακές Πολιτικές, μετουσιώνονται σε έργα και παρεμβάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών ενός τόπου που καθιερώνεται ως ενεργειακός, ερευνητικός και μεταφορικός κόμβος σε όλη τη Μεσόγειο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τον ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία και σημασία που έχει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και υπογράμμισε πως μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο που διαμορφώνεται η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη περιφέρεια που κατέθεσε πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την οδική ασφάλεια. 

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε την έγκριση της πρώτης χρηματοδότησης με 39 εκ. ευρώ, με την οποία θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου», τόνισε και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης τη νέα προγραμματική περίοδο. 

«Βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα περίοδο δημιουργίας με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΠΕΠ, οι οποίοι είναι κατά 170 εκ ευρώ αυξημένοι σε σχέση με τους πόρους του ΠΕΠ 2014-2020, φθάνοντας τα 565 εκ ευρώ. Στους στόχους της Νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2021-2027) έχουμε συμπεριλάβει: Την Προώθηση της Καινοτομίας και τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας, την Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης, την Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του κατά τρόπο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, την Ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και Κοινωνικής Συνοχής και την Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. 

Υπογράμμισε μάλιστα πως το ραντεβού της Κρήτης με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί παρά να γίνει στο πεδίο των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων και των επίκαιρων προκλήσεων και ευκαιριών και η Περιφέρεια προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις.

«Πάνω σε αυτές τις προτάσεις τόσο αναφορικά με το νέο περιφερειακό πρόγραμμα, όσο και με την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων από τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, δομούμε την Κρήτη του 2030», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.  

H υπεύθυνη επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ευαγγελία Γεωργίτση αναφέρθηκε στα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ