Χανιά: "Με το σταγονόμετρο γιατροί και νοσηλευτές"

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων

Ανακοίνωση για τον αριθμό των νοσηλευτών και των ιατρών που απασχολούνται στο Γ.Ν. Χανίων, εξέδωσε το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Επιπλέον κλίνες ΜΕΘ COVID.
Επιπλέον κλινικές COVID.
Επιπλέον προσωπικό για τις επιπλέον εφημερίες στις κλινικές COVID; Στις ΜΕΘ COVID; Στις παθολογικές κλινικές;, Στα ΤΕΠ;
Επιπλέον προσωπικό για τα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου μας;

Ενάμιση χρόνο στον αστερισμό του «επιπλέον» και οι γιατροί του νοσοκομείου μας κλωνοποιούνται. Με το σταγονόμετρο γιατροί και νοσηλευτές. Οι ίδιοι και οι ίδιοι –και μάλλον λιγότεροι–εφημερεύουν καθημερινά παντού και επιπλέον. Εμβολιάστηκαν, απέκτησαν υπερδυνάμεις, μεταλλάχθηκαν και τώρα εφημερεύουν και με σπασμένα χέρια! Επιπλέον έχουμε και παραιτήσεις… Γιατί άραγε; Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ακύρωσε την αναστολή των αδειών μας αλλά ξέχασε να μας πει με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να πάρουμε άδειες δύο ετών. Και γελάμε όλοι πλέον…

Όσο για τις συνταξιοδοτήσεις των 67ρηδων; Αυτοί τα είχαν καταφέρει… Μέχρι που τους ξαναφέραμε πίσω για την τιμή της πατρίδας και του όρκου του Ιπποκράτη. Για τον όρκο που δίνουν οι κυβερνώντες να υπηρετούν τον λαό, ούτε λόγος… Μόνο μετακύλλιση της συλλογικής ευθύνης και της ευθύνης των κυβερνώντων στην ατομική ευθύνη.

Α! Ξεχάσαμε να πούμε για τους επιπλέον νέους θαλάμους που καθημερινά εξαπλώνονται στους διαδρόμους κάποιων εκ των κλινικών. Κι ακόμα δεν έπιασαν οι ζέστες να έρθουν και οι τουρίστες.

Να μην ξεχάσουμε να πούμε και για τους επιπλέον ασθενείς που περιμένουν στη λίστα για να χειρουργηθούν. Θα περιμένουν επιπλέον… Συγκρίνοντας τα εξάμηνα (Ιανουάριο έως Ιούνιο) των ετών 2019, 2020 και 2021, στο νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα 2141, 2035 και 1756 χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2021 δηλαδή είχαμε σχεδόν 400 επεμβάσεις λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.

Η μετατροπή νοσοκομείων σε αποκλειστικά νοσοκομεία μίας νόσου όχι μόνο ζημίωσε την τσέπη των πολιτών που αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλάκατά το προηγούμενο έτος αύξησε και την θνησιμότητα κατά 8,4% ή αλλιώς κατά 8.405 θανάτους, το 45% των οποίων δεν αποδίδεται στην νόσο covid-19 (βλ. μελέτη Κονδύλη-Μπένου).
Πού είναι οι επιπλέον γιατροί που εξήγγειλε ο υφυπουργός υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο;
Γιατί οι προσλήψεις νοσηλευτών πρέπει να γίνουν σε βάθος 2 ετών και όχι τώρα;
Γιατί δεν έχουν προχωρήσει όλες οι κρίσεις γιατρών;
Πού είναι η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ;
Πού είναι οι βουλευτές της κυβέρνησης;
Μόνο για επιπλέον φωτογραφήσεις εμφανίζονται…

Μετά από όλες τις φανφάρες για το πόσο καλά τα κατάφερε το ΕΣΥ (στην πλάτη ενός γερασμένου και κακοπληρωμένου προσωπικού) και μετά από προσωρινές λύσεις (τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού), απομένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον του ΕΣΥ.
Μια πικρή πρώτη ιδέα πήραμε ήδη από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού (ας μας επιτραπεί ο αυθόρμητος και ίσως αφελής σχολιασμός…):
«Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί…»
• Μέρος αυτών θα μονιμοποιηθεί. Οι υπόλοιποι χαρήκαμε για τη γνωριμία…
«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό»
• Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκε με απειλή επίταξης ή/και με διπλάσιο κόστος νοσηλείας και χωρίς να επιβαρυνθεί με την νοσηλεία ασθενών Covid.
«…το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθολογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει…»
• Δεν θα έπρεπε να σας εχει απασχολήσει ήδη και να έχετε προτείνει και λύσεις; Η φυγή νέων γιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό και οι προκυρήξεις θέσεων που βγήκαν άγονες δεν σας προβλημάτισαν ήδη; Το ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών υγείας αποτελεί το 7% του ΑΕΠ  μήπως σας λέει κάτι;»



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ