Χ.Μαμουλάκης: "Δηλώσεις δικαιωμάτων ... εν μέσω υγειονομικής κρίσης"

Χ.Μαμουλάκης: "Δηλώσεις δικαιωμάτων ... εν μέσω υγειονομικής κρίσης"

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για τις δηλώσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων 2020

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου – ΟΣΔΕ για την υποβολή δηλώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου – όπως και όλης της Ελλάδας – να είναι ιδιαίτερα αυστηρά αλλά και αναγκαία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης θεώρησε σκόπιμο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων 2020 για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Προφανώς, ο κ. Υπουργός αγνοεί το γεγονός ότι για τον νομό Ηρακλείου για παράδειγμα, το 95% αυτών των δηλώσεων, γίνεται με επίσκεψη του ενδιαφερομένου σε πιστοποιημένο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων – ΚΥΔ και μόλις το 5% online από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Όπως επίσης αγνοεί ότι δεν μπορεί να γίνει τηλεφωνικά η διαδικασία, διότι απαιτείται μια σειρά ενεργειών που μόνο δια ζώσης και με μια σειρά μετακινήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί (υποδείξεις εντοπισμού και διορθώσεων αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων στους ορθοφωτοχάρτες με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, εμπλοκή άλλων υπηρεσιών, ζήτημα ανάληψης ευθύνης του υπογράφοντα, έλεγχος αλφαριθμητικών στοιχείων, κίνδυνος ποινών στις επιδοτήσεις, θεωρήσεις εγγράφων από ΚΕΠ ή αστυνομία, κ.α.). Του διαφεύγει όμως και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αγροτών και κτηνοτρόφων δεν έχει πρόσβαση, εξοπλισμό και δυνατότητα διαχείρισης online διαδικασιών.

Ελπίζω ο κ. Υπουργός να αντιληφθεί έγκαιρα το σφάλμα του και να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ