Η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις σχέσεις με τον Δήμο

Η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις σχέσεις με τον Δήμο

Με αφορμή ακύρωση απόφασης για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας

Απάντηση σε δημοσίευμα του cretalive για την ακύρωση απόφασης του Δήμου Ηρακλείου δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

Στην απάντηση αναφέρεται: 

"Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε σήμερα το δημοσίευμα σας με τίτλο «Βαθαίνει η ρήξη Δήμου Ηρακλείου – Αποκεντρωμένης Διοίκησης», το οποίο αναφέρεται στη διακριτή και κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα λειτουργία δημόσιων φορέων και, ειδικότερα, αυτών της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το είδος και τα όρια των αρμοδιοτήτων της αποκεντρωμένης διοίκησης και της αυτοδιοίκησης ορίζονται συνταγματικά και διέπονται ρητά από διατάξεις νόμων, σχετικών  με τη λειτουργία και την ευθύνη κάθε οργάνου της δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας της αρ. 217/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου σας γνωρίζουμε τα εξής:

  • Η διαπιστωτική πράξη, με την οποία προχωρήσαμε σε ακύρωση της εν λόγω απόφασης, εκδόθηκε στις 29/5/2020, μέσα σε διάστημα ενός μήνα (και όχι 60 ημέρες όπως ορίζεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 64Α΄/14.03.2020 – άρθρο 24, περ. 7.β) από την υποβολή των συμπληρωματικών εγγράφων που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου, για υποστήριξη της εν λόγω απόφασης, στον Ελεγκτή Νομιμότητας. Το διάστημα ελέγχου, που προβλέπεται από την Π.Ν.Π., ανέρχεται στις 60 ημέρες και για την απόφαση αυτή θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 29/6/2020.
  • Οι λόγοι ακύρωσης αναφέρονται αναλυτικά στην αρ. 4097/29.05.2020 απόφασή μας (ΑΔΑ 6ΩΣΩΟΡ1Θ-Ι9Ι), όπου προκύπτει ότι πολλαπλώς καταστρατηγούνται τα οριζόμενα, από τις νομοθετικές διατάξεις, σχετικά με την ανάθεση των απολύτως αναγκαίων και συναφών, με τα προληπτικά μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού, ειδών ατομικού εξοπλισμού. 
  • Συνοψίζοντας τους λόγους ακύρωσης, δεν προκύπτει με κανένα τρόπο από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και από τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που κατέθεσε ο Δήμος ότι, τα προς προμήθεια (με απευθείας ανάθεση) είδη στο σύνολό τους είναι αναγκαία, επείγοντα και σχετικά με τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού. Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από το ημερολόγιο επισκέψεων του αρμόδιου Τεχνικού ασφαλείας, πρόκειται κυρίως για τα συνήθη, πάγια μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων των ΟΤΑ.
  • Τέλος, η δυνατότητα προσφυγής στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006, αναφέρεται ρητά σε όλες τις αποφάσεις ακύρωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτελείται από την αποκεντρωμένη διοίκηση σύμφωνα με τους νόμους του Κράτους και με κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας. Είναι μια κρατική αρμοδιότητα που προσφέρει στον διοικούμενο την ασφάλεια του δικαίου και της νομιμότητας, αναφαίρετων δικαιωμάτων σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, ενώ προβλέπεται εκ του νόμου οι δυνατότητες προσφυγής και αντιρρήσεων κατά των πράξεων της διοίκησης από τον ελεγχόμενο οργανισμό. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ