Η απάντηση του αντιδημάρχου στη Λ. Σταρίδα για τα Ενετικά Τείχη

Η απάντηση του αντιδημάρχου στη Λ. Σταρίδα για τα Ενετικά Τείχη

"Δεν γίνεται να παραβλέψουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ενετικά τείχη λόγω της απουσίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΥΠΠΟ" λέει σε γραπτή του δήλωση ο Γ. Αναστασάκης

Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για τη συντήρηση των Ενετικών Τειχών αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης με αφορμή την οργισμένη ανάρτηση της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, στην οποία μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι η παρούσα Δημοτική αρχή "αποσιωπά" την δουλειά που έχει γίνει από το 1970 από ανθρώπους όπως η αείμνηστη Χρυσούλα Τζομπανάκη αλλά και τα στελέχη του Γραφείου Τειχών του Δήμου. 

Απαντώντας ο κ. Αναστασάκης αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για τη συντήρηση του μνημείου και επισημαίνει ότι δεν έχει αποσιωπηθεί η δουλειά που είχε γίνει στα Ενετικά Τείχη τις προηγούμενες δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αναφέρει:

"Δεν έχω ειλικρινά υπόψη μου το παραμικρό ίχνος προσπάθειας να αποσιωπηθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο η δουλειά που έχει γίνει σχετικά με τα τείχη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε όλοι αναφερθεί στην ανάγκη να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και στο γεγονός ότι σήμερα χτίζουμε πάνω σε όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου που είχαν και έχουν την ευθύνη των τειχών, είμαι προσωπικά υπερήφανος για την κοινή μας δουλειά όλα τα τελευταία χρόνια με τους άξιους συνεργάτες εκεί και όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται κυρίως στους δικούς τους ώμους, όπως και όσων βρέθηκαν στις κρίσιμες αυτές θέσεις παλιότερα. Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να καταλάβω αυτή την ένταση. Παραβιάζεις ανοιχτές θύρες, αγαπητή Λιάνα.

Από την άλλη, δεν γίνεται να παραβλέψουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ενετικά τείχη λόγω της απουσίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΥΠΠΟ. Από το 2014 που βρεθήκαμε στην θέση της ευθύνης, καταβάλλουμε μια συνεπή και κοπιώδη προσπάθεια με όλους τους συνεργάτες, αφενός για να αποκαταστήσουμε τη φθορά και αφετέρου για να γυρίσουμε σελίδα στη σχέση όλων μας με το μνημείο. Γιατί αυτό που ξεκινάμε είναι σαφώς νομίζω πολύ περισσότερο από καλλωπισμός και αντικατάσταση του φθαρμένου αστικού εξοπλισμού και σύντομα θα μπορούμε να το δούμε και να το χαρούμε όλοι.

Οι εργασίες συντήρησης, καλλωπισμού και αναβάθμισης του πρασίνου, του αστικού εξοπλισμού και των διαδρομών που άρχισαν είναι μόλις το πρώτο μέρος στην πορεία που έχουμε χαράξει. Στο τέλος της πορείας αυτής το συνολικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στο ισόπεδο τμήμα των τειχών, όσο και στις αξιοποιήσιμες ζώνες της τάφρου ευελπιστούμε ότι θα ορίσουν εκ νέου τον τρόπο που βλέπουμε τα τείχη. Σκοπός είναι να επανασυστήσουμε τα ενετικά τείχη στους συμπολίτες και να κάνουμε την πόλη να τα αγκαλιάσει και να τα εντάξει οργανικά στην καθημερινότητά της, αυξάνοντας τις δυνατότητες και τις επιλογές για την ποιότητα της ζωής μας. Τα φωτορεαλιστικά είναι απλά ένα εργαλείο για να δείξουμε στους Ηρακλειώτες τον στόχο που θέλουμε να φτάσουμε, να τους κάνουμε να δουν με νέα ματιά αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της πόλης και να το αγαπήσουν ξανά. Γιατί, όλοι μας, και οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί, είμαστε περαστικοί από τις θέσεις μας, αγαπητή Λιάνα, το μόνο που έχει σημασία είναι να αφήνουμε κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο για τον κόσμο με την δουλειά μας. Όπως όλα τα εξαιρετικά που άφησες κι εξακολουθείς να αφήνεις εσύ".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ