Η "Ελπίδα" έβαλε στην κατάψυξη και τις ελιές

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Μεγάλη καταστροφή στον ελαιόκαρπο που δεν είχε συλλεγεί ακόμη

Της Κατερίνας Παντινάκη

Μόνο κατ'ευφημισμόν ονομάστηκε "Ελπίδα" η πρόσφατη κακοκαιρία, που με αργά βήματα κι έχοντας σπείρει πανικό και καταστροφές, εγκαταλείπει την Κρήτη. Εκτός από τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό Περιφέρειας και δήμων που εργάζονταν νυχθημερόν για να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι, να μην αποκλειστούν χωριά κι εγκλωβιστούν άνθρωποι αλλά και να μην κινδυνεύσουν ασθενείς, τις συνέπειες του χιονιά βιώνουν και οι ελαιοπαραγωγοί. 

Με το παγωμένο καιρικό φαινόμενο να εξελίσσεται, έστω και πιο ήπια, όσοι δεν είχαν προλάβει να ραβδίσουν τις ελιές τους, κοιτούν με απόγνωση ...ό,τι απέμεινε. Τα φορτωμένα με ελαιόκαρπο δέντρα, τα προηγούμενα 24ωρα "φορτώθηκαν" και πάλι, αλλά με χιόνι, που ... κατέψυξε τον ελαιόκαρπο, με την υποβάθμιση τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα να είναι μη αναστρέψιμη.

"Είχε μείνει ένα ποσοστό περίπου 10% του συνόλου των ελαιόδεντρων, που δεν είχαν ραβδιστεί. Το 90% αυτών των δέντρων έχει υποστεί μεγάλη ζημιά" - αναφέρει στο Cretalive, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, εξηγώντας ότι η ελιά πάγωνε επί τρία 24ωρα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ποιότητας και ποσότητας, καθώς με μαθηματική ακρίβεια, ο ελαιόκαρπος που "σαρώθηκε" από την κακοκαιρία "Ελπίδα" θα σαπίσει πάνω στο δέντρο. "Σε όλες τις περιοχές σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα" - προσθέτει ο κ.Χιλετζάκης, ενώ η εικόνα κατά την επέλαση του χιονιά, τις 23 Ιανουαρίου 2022, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο του Μ.Χιλετζάκη, από την περιοχή των Αρχανών.
 

"Καταγράφονται μεγάλες ζημιές όπου είχαν μείνει αράβδιστες οι ελιές. Σε μεγάλο υψόμετρο, ο καρπός είναι υπερ-ώριμος, άρα δημιουργείται πρόβλημα" - λέει στο Cretalive, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος, όπως και όλο το προεδρείο, τα τελευταία 24ωρα είναι σε "ανοιχτή γραμμή" με παραγωγούς από όλη την Κρήτη, διαπιστώνοντας ότι ζημιές καταγράφονται - και μεγάλες - στις ορεινές περιοχές σε όλη την Κρήτη.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, σε πολλές ορεινές περιοχές το χιόνι παραμένει, ακόμη και πάνω από μισό μέτρο, με αποτέλεσμα ακόμη να μην είναι εφικτή η αποτίμηση.

ελιές

ελιές

Πάντως από την πλευρά του και ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις, έρχεται σε επικοινωνίας με παραγωγούς, ενώ εντός των επόμενων 24ωρών θα ξεκινήσει αυτοψίες, προκειμένου κατόπιν να γίνει η αναγγελία και να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων. Όμως, όπως επισημαίνει ο Μύρων Χιλετζάκης η διαδικασία αφορά μόνο τις αράβδιστες ελιές, επομένως ας σπεύσουν να υποβάλλουν δήλωση μόνο εκείνοι που επλήγησαν πραγματικά.

Παράλληλα, σε επαφή με τον ΕΛΓΑ είναι και η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, με τον κ.Ιερωνυμάκη να αναφέρει πως οι επόπτες και των τεσσάρων νομών της Κρήτης θα βγουν για αυτοψίες στην ύπαιθρο, ενώ και το προεδρείο της Ομάδας, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί σε περιοχές που "χτυπήθηκαν" εντονότερα από την "Ελπίδα" προκειμένου να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα για το εύρος των ζημιών. Ωστόσο, οι παραγωγοί μέσα την απογοήτευση για την καταστροφή που έχουν, αδιαμφισβήτητα, υποστεί, αγωνιούν και για την "επόμενη ημέρα", καθώς όπως τονίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, "αυτό που φοβόμαστε τις επόμενες μέρες είναι να μη δημιουργηθεί παγετός", που θα "φέρει" νέο γύρο προβλημάτων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο παγτός προκαλεί πρόβλημα και στις δενδρώσεις, καθώς διογκώνονται οι χυμοί και τα "αγγεία" σπάνε, κι ως εκ τούτου απειλούνται εκ νέου, και άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα εσπεριδοειδή.

ελιές

Πάντως, πληρέστερη εικόνα για τις ζημιές θα έχει διαμορφωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ τα δεδομένα θα τεθούν, μεταξύ άλλων, και στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης έχει προγραμματισμένη συνάντηση, στις 16.00 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.

ελιες

Δείτε επίσης:

Παγωνιά και προβλήματα αφήνει πίσω της η "Ελπίδα" - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Η περιπέτεια στα χιόνια, το "ευχαριστώ" και η πρόσκληση στο Βέλγιο!

Αλπικό τοπίο στο δρόμο Αρχάνες - Χουδέτσι - Δείτε βίντεο

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και η "Ελπίδα" δε λέει να φύγει

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ