Η κακοκαιρία "αποκάλυψε τη γύμνια των υποδομών" της Κρήτης

Η κακοκαιρία "αποκάλυψε τη γύμνια των υποδομών" της Κρήτης

Τα προβλήματα παραμένουν πολλά και σοβαρά - Τώρα είναι η στιγμή να παρέμβουμε σωστά, ώστε να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστροφές

Την παραδοχή ότι "φαίνεται να υπάρχει μία γύμνια σε σχέση με τις υποδομές μας", έκανε μιλώντας στο Livetalks ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης, με φόντο τις ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω της σε πολλές περιοχές του νησιού η πρόσφατη κακοκαιρία. 

Και πάνω σε αυτό, ο ίδιος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης, με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μέσω μιας "γόνιμης συζήτησης", σε υψηλό επίπεδο, θα δοθεί η ευκαιρία να καταγραφούν οι απόψεις και οι αντιλήψεις επί των θεμάτων αυτών, ενώ (φυσιολογικά) θα δοθούν και τεκμηριωμένες απαντήσεις από το επιστημονικό προσωπικό.

Στον ΟΑΚ αναζητούνται τρόποι παρέμβασης στις υπάρχουσες κατασκευές, ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή όχληση από τα καιρικά φαινόμενα.

"Μπαίνουμε στην επόμενη μέρα με γνώση ότι όλα αυτά δεν είναι ακραία αλλά συνήθη καιρικά φαινόμενα" παρατήρησε ο κ. Κοπάσης, θεωρώντας μείζον ζήτημα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους ο καιρός και η κλιματική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΟΑΚ για τέσσερα ρέματα.

"Όλες οι μελέτες που γίνονται λαμβάνουν υπόψη τους τη σημερινή αυστηρή και επίπονη νομοθεσία" είπε ο κ. Κοπάσης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαδικασίες γενικότερα θα πρέπει να επισπεύδονται (ειδικά στις έκτακτες καταστάσεις), κι όλα να γίνονται πιο γρήγορα.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΑΚ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει η μελέτη και ο σχεδιασμός των έργων, να γίνονται με άλλο τρόπο, με βάση τα σημερινά καιρικά και κλιματικά δεδομένα. Ο κ. Κοπάσης υπογράμμισε  επίσης την ανάγκη να υπάρχει "απόλυτος σεβασμός στις οδεύσεις" της φύσης.

Ακούστε το ηχητικό από την συνέντευξη του προέδρου του ΟΑΚ στο Livetalks: 

Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή "Βασικά, καλημέρα σας!" των Livetalks ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μανώλης Ματθαιάκης, μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν περιοχές του Δήμου Χερσονήσου μετά τη βιβλική καταστροφή πού προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία της περασμένης Τρίτης.  

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στην υδροδότηση που προκάλεσε η ζημιά στα δίκτυα της Δημοτικής Επιχείρησης από την κακοκαιρία έχουν αποκατασταθεί μέχρι στιγμής κατά 70%.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι όλοι οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΧ εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να καθαριστούν τα δίκτυα αποχέτευσης τα οποία γέμισαν λάσπες, κλαδιά και διάφορα άλλα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους. 

κρητη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ