Η Κρήτη στην "καρδιά" της Κωνταντινούπολης: Μαθητές του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου και του ΓΕΛ Γαζίου στο Ζωγράφειο Λύκειο

Η πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης "πλημμύρισε" την Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Η συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου και του ΓΕΛ Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλο» στο 3ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, Μια Εκπαιδευτική συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο δεν αποτέλεσε απλώς μια εκπαιδευτική εκδρομή, αλλά μια βαθιά πολιτιστική παρέμβαση και μια πράξη απόδοσης τιμής στην ιστορική μνήμη. 

Όπως σημειώνεται, σε μια εποχή που η ανάγκη για σύνδεση με τις ρίζες και την οικουμενικότητα του ελληνισμού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, οι έφηβοι από την Κρήτη έγιναν οι σύγχρονοι πρεσβευτές ενός πολιτισμού που δεν γνωρίζει σύνορα. 

Η δράση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής συνέχειας, φέρνοντας τη νέα γενιά της Κρήτης σε επαφή με τα πνευματικά κέντρα που κράτησαν ζωντανή την ελληνική παιδεία για αιώνες.

Η συγκρότηση μιας ενιαίας ομάδας από το 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου και το ΓΕΛ Γαζίου με 35 μαθητές/τριες και πέντε συνοδούς εκπαιδευτικούς ανέδειξε το σπουδαίο παιδαγωγικό μήνυμα ότι η γνώση ενώνει. Οι μαθητές/τριες εργαζόμενοι/ες συστηματικά πάνω στην εισήγηση με τίτλο: «Στης Γης τα μονοπάτια, γεω-δεσμοί καρδιάς σχολεία κτίζουν γέφυρες εφηβικής ματιάς» απέδειξαν ότι η συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων μπορεί να παράγει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό λόγο, ικανό να σταθεί με αξιώσεις σε ένα διεθνές βήμα.

Η πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης "πλημμύρισε" την Κωνσταντινούπολη, όταν η κοινή χορευτική ομάδα των δύο σχολείων άνοιξε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Η επιλογή των κρητικών χορών δεν ήταν μόνο μια καλλιτεχνική παρουσίαση, αλλά μια κατάθεση ψυχής. Οι ήχοι της λύρας και τα στιβαρά πατήματα των μαθητών/τριών μας στη σκηνή του Ζωγραφείου προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στην ομογένεια, υπενθυμίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη με την Πόλη.

Η συμμετοχή των δύο σχολείων στην Κωνσταντινούπολη υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής εκπαιδευτικής επίσκεψης, συνιστώντας μια βαθιά βιωματική κατάδυση στις ρίζες της συλλογικής μας αυτογνωσίας. Η σύμπραξη του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου και του ΓΕΛ Γαζίου λειτούργησε ως γέφυρα που συνέδεσε τη σύγχρονη κρητική παράδοση με την οικουμενικότητα του ελληνισμού της Πόλης, αναδεικνύοντας τη σημασία της διασχολικής εξωστρέφειας και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Τελικά, η παρουσία των παιδιών εκεί επιβεβαίωσε ότι η παιδεία είναι ο μόνος δρόμος για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που σέβονται την κληρονομιά τους, ενώ παράλληλα συνομιλούν με αυτοπεποίθηση σε ένα διεθνές και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση