Η μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα από τον φακό της Evi Baloo

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η φωτογράφος των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ μιλά στο Cretalive για την αγωνία, τον επαγγελματισμό των νοσηλευτριών, τον φόβο των ατόμων που προσέρχονται για τα rapid tests και τους εμβολιασμούς στα Γηροκομεία.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Το όνομά της είναι Παρασκευή Παναγιωτοπούλου, όταν, όμως, κρατάει στα χέρια της τη φωτογραφική της μηχανή γίνεται η Evi Baloo, η φωτογράφος των ΚΟΜΥ, θα έλεγε κανείς.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 ως και σήμερα ακολουθεί τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ στη δράση τους, τα rapid tests αλλά και τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Με σπουδές στη ζωγραφική ( Accademia di Belle Arti di Roma) και μεταπτυχιακό στη φωτογραφία (Accademia di Belle Arti di Bologna) ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποτυπώσει τη μάχη των επαγγελματιών υγείας κατά της πανδημίας.

Ζούσε για χρόνια στην Ιταλία, έμεινε μια βδομάδα στη γειτονική χώρα όσο περνούσε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού αλλά, ευτυχώς, όπως τονίζει, τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί τα είδε μονάχα στα δελτία ειδήσεων. Έμεινε, όμως, κλεισμένη στο σπίτι της για δύο μήνες, από φόβο.

Επέστρεψε στο Ηράκλειο το Νοέμβριο του 2020 και μέσα από την γνωριμία της με τον συντονιστή- επόπτη ιατρικό των ΚΟΜΥ, κ. Παναγιώτη Μαματζάκη, ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Η ίδια προσφέρει τις υπηρεσίες της σε εθελοντική βάση και αποτελεί μέρος μίας οικογένειας που για μήνες γυρνάει από περιοχή σε περιοχή για να πολεμήσει τον κορωνοϊό.

Πριν αφιερωθεί στις ΚΟΜΥ, είχε λάβει μέρος και διοργανώσει εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, ομαδικές και ατομικές, έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια, και έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Ο φόβος και η ελπίδα

Η πρώτη της… αποστολή με τις ΚΟΜΥ ήταν στα rapid tests στο Παγκρήτιο στάδιο τον Δεκέμβριο του 2020. Μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί σε Γάζι, Αρχάνες, Ανώγεια και Λιβάδια, Λότζια, Γούρνες, Πέραμα.

Όταν οι πολίτες προσέχονται για να υποβληθούν σε rapid test συνήθως φοβούνται μην πονέσουν. Τους διαβεβαιώνουν, όμως, ότι δεν πρόκειται να αισθανθούν πόνο, απλώς μία ενόχληση που θα κρατήσει ελάχιστα δευτερόλεπτα.

«Όταν πολεμάς τον φόβο, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει», αναφέρει.

Παρακολουθεί με ευλάβεια τους ηλικιωμένους, τροφίμους των γηροκομείων που εμβολιάζονται. Θέλει να καταγράψει τις στιγμές, χωρίς να τους εκθέσει.

Φυσικά, πάντα υπάρχει η ελπίδα.

Φοράει την μπλε ποδιά, όπως και το υγειονομικό προσωπικό, δεν έχει εμβολιαστεί γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά της ηλικιακής της ομάδας. Λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται, θέλει να προστατεύσει την οικογένειά της αλλά και τους νοσηλευτές.

Μία μεγάλη γιορτή για το τέλος

Η οικογένεια, λοιπόν, των ΚΟΜΥ έχει δώσει μία υπόσχεση, όταν αυτός ο εφιάλτης λάβει τέλος, το φωτογραφικό υλικό, όσα τράβηξε η κ. Παναγιωτοπούλου αλλά και οι νοσηλεύτριες, οι selfies, τα βίντεο, θα συγκεντρωθούν σε μία μεγάλη έκθεση. Θα είναι μία γιορτή για όλους, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τον κόσμο.

«Είναι η μάχη η δική μας. Τα κορίτσια βλέπουν κατάματα τον «εχθρό». Υπάρχει ένας συναισθηματικός τρόμος, να έρχεσαι μάτια με μάτια μαζί του. Ωστόσο είναι εκεί, στην δουλειά τους, βάζουν μπροστά τον εαυτό τους για να γλιτώσουν εμάς. Όταν έρχεται ένα θετικό δείγμα, παραμένουν ήρεμες, χαλαρές, δε σε κάνουν να φοβηθείς», περιγράφει.

 

Διαβάστε επίσης:

Έφηβοι φωτογράφοι «συλλαμβάνουν» όμορφα τοπία, πρόσωπα και στιγμές

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ