Η μάχη με το δάκο στα λιόφυτα της Κρήτης και τα "όπλα" στα χέρια των παραγωγών

Newsroom
Newsroom

Αισιόδοξη ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος θα πάει καλά, εμφανίστηκε με δηλώσεις της στο Cretalive, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη

Ως ένας από τους δυσκολότερους μήνες θεωρείται ο Σεπτέμβριος για τα ελαιόδεντρα και τον δάκο, καθώς εκτιμάται ότι ευνοεί το επιθετικό αυτό έντομο λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας και της εναλλαγής της θερμοκρασίας.

Η αγωνία των παραγωγών στην Κρήτη είναι μεγάλη, χωρίς καμία αμφιβολία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη, πάντως, με δηλώσεις της στο Cretalive, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η νέα καλλιεργητική χρονιά θα κυλήσει καλά. Κάλεσε δε τους παραγωγούς που δεν εντοπίζουν πρόβλημα στα δέντρα τους να μην κάνουν κάλυψη.

xoudetsanaki

Η κ. Χουδετσανάκη επισήμανε ότι πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Σητείας ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη οι ψεκασμοί με το φάρμακο "Successείναι, όπως είπε, αποτελεσματικοί.

"Η δουλειά που κάνει το success είναι πολύ καλή. Οι συνάδελφοι το δίνουν σε ποσοστό έως και 90%. Εντοπίσαμε πρόβλημα κυρίως στις περιοχές ΠΟΠ για το ελαιόλαδο. Εκεί η κάλυψη δεν μπορεί να γίνει σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί", σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Χουδετσανάκη τόνισε ότι με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται πολύ καλή δουλειά ενώ εξήρε και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργολάβοι δακοκτονίας.

"Έχουμε πολύ συχνά τεχνικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα κάνουμε άλλη μία την ερχόμενη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Το θέμα το παρακολουθούμε στενά, δεν το αφήνουμε"

Το νέο φάρμακο

Αναφορικά τώρα με το νέο φάρμακο που μπήκε στην αγορά, η κ. Χουδετσανάκη σημείωσε ότι για τη φετινή χρονιά το Success δουλεύει πολύ καλά και το νέο σκεύασμα με την ονομασία "Εxile", που ακόμα δεν έφτασε στις Περιφέρειες αν και εντάχθηκε κανονικά στην ελεύθερη αγορά, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο καθώς όπως εξήγησε με την εναλλαγή με το Success, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο!.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ