Η νέα αύξηση του ιικού φορτίου, οι ασυμπτωματικοί και οι κοινωνικές εκδηλώσεις

Η νέα αύξηση του ιικού φορτίου, οι ασυμπτωματικοί και οι κοινωνικές εκδηλώσεις

Η κατάσταση πάντως είναι αναστρέψιμη, καθησυχάζει η Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη.

Να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των πόλεων της Κρήτης επιχείρησε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

Στη διακεκαυμένη ζώνη, όπως γράψαμε,  μπήκε ο Άγιος Νικόλαος, όπου κατεγράφη ανησυχητική αύξηση της τάξεως του +360%. Σε κλοιό βρίσκεται και το Ρέθυμνο. Μένει να φανεί πώς θα μεταφραστούν όλα αυτά σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

"Το ιικό φορτίο, σημαίνει φορείς ασυμπτωματικοί" εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου η κα Ψαρουλάκη. Οι ασυμπτωματικοί φορείς κυκλοφορούν έξω ελεύθερα, χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα και αποτελούν τους κρίκους στις αλυσίδες μετάδοσης. Πολλές φορές και οι ίδιοι, λόγω των επαφών τους, είναι υπερμεταδότες.

Στον Άγιο Νικόλαο το... κακό είναι πιθανό να ξεκίνησε από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως ένας γάμος κι ένα κορωνοπάρτι.
Η κατάσταση πάντως είναι αναστρέψιμη, καθησύχασε η κα Ψαρουλάκη. "Δεν μας τρομάζει αλλά πρέπει να μας πεισμώνει, για να προσπαθήσουμε να συμμορφωθούμε με τα μέτρα".

Η αποφόρτιση εξαρτάται πάντα και από τη δική μας συμπεριφορά, σε μεγάλο βαθμό. Πάντως, και στον Άγιο Νικόλαο και στο Ρέθυμνο, που τσαλάκωσαν την καλή εικόνα τους, δεν έχουν ιικά φορτία σαν κι αυτά του Μαρτίου, στις απόλυτες τιμές τους, όπως είπε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

"Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να μην χαλαρώνουμε" τόνισε η ίδια. "Ο νέος να σκέφτεται ότι ο πατέρας του θα είναι χωρίς δουλειά αύριο" πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως το νησί ζει από τον τουρισμό.

Ο καλός καιρός είναι σύμμαχος στην μάχη με τον αόρατο εχθρό. Θα βγούμε έξω, μια και στους κλειστούς χώρους η διασπορά δεν περιορίζονται εύκολα οι αλυσίδες μετάδοσης. Εκτός σπιτιού, στη φύση, με την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, μέτρα κλπ) δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Αρκεί να προσέχουμε. "Να έχουμε πάντα στο νου την τήρηση των μέτρων" τόνισε η κα Ψαρουλάκη.


Στο Ηράκλειο και τα Χανιά παρατηρείται μια σταθεροποίηση, "αλλά δεν εφησυχάζουμε, είναι πολύ οριακή" κατέληξε η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Δείτε επίσης:

Νέες εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη - Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα

148 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης - Οι 26 σε ΜΕΘ

"Έφυγε" 3 μήνες μετά τον αδερφό του - Και οι δύο θύματα του κορωνοϊού

Εκρηκτική αύξηση στο ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο - Τι λέει ο δήμαρχος

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ