Νέες εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη - Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα

Νέες εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη - Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα

Στο... χορό των εμβολίων μπαίνουν και οι 50αρηδες, οι παραγωγικές ηλικίες, που πλήττονται περισσότερο τον τελευταίο καιρό.

Η ενεργοποίηση 18 νέων εμβολιαστικών γραμμών (που μπορούν να γίνουν και 20) στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα σε Ηράκλειο και Χανιά, φέρνει δυνητικά πιο κοντά στον στόχο για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας στην Κρήτη το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, στην αυλαία μάλιστα της φετινής τουριστικής σεζόν.

Στο... χορό των εμβολίων μπαίνουν και οι 50αρηδες, οι παραγωγικές ηλικίες, που πλήττονται περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Δεν αποκλείεται να δούμε και πιο νεαρούς, τους 30 plus, εάν βεβαίως τηρηθούν οι συμφωνίες των εταιρειών.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασμένων ανά νομό στο νησί.

Στην ΠΕ Ηρακλείου, που κατέχει την 8η θέση πανελλαδικά, έχουν γίνει 62.066 εμβολιασμοί. Στα Χανιά 41.273, στο Λασίθι 24.748 και στο Ρέθυμνο 19.383 εμβολιασμοί.

Το Ρέθυμνο γενικώς είναι πιο πίσω, καθώς παρατηρείται δυσπιστία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού γεγονός που προκαλεί προβληματισμό κι εντείνει τις προσπάθειες των γιατρών να πείσουν τον κόσμο να φορέσει την πιο ισχυρή.... πανοπλία, για την προστασία του από τον φονικό ιό.

Συνολικά, στην Κρήτη έχουν γίνει 147.470 εμβολιασμοί: 105.148 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 42.322 άτομα και με την δεύτερη.

Τα Χανιά βρίσκονται στην 13η θέση πανελλαδικά, το Λασίθι στην 30η και το Ρέθυμνο πιο πίσω, στην 38η.

Η ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων/γραμμών στην ενδοχώρα είναι ικανή να κάμψει τη δυσπιστία των πιο επιφυλακτικών πολιτών. Άλλωστε, στις περιπτώσεις αυτές μετράει και η προσωπική σχέση ιατρού -ασθενούς, ενισχύοντας την ενημερωτική καμπάνια.

Η Κρήτη εξυπηρετείται από δύο εταιρείες, την Pfizer και την AstraZeneca.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των νοσηλειών έχει πέσει. Οι μεταλλάξεις πλήττουν τις νεαρές ηλικίες, πάντως οι νοσηλείες έχουν καλή έκβαση καθώς δίνονται αρκετά εξιτήρια.

Αυτό μεταφράζεται και από τον πιο χαμηλό αριθμό ασθενών με Covid που βρίσκονται στα νοσοκομεία της Κρήτης: 148 είναι οι νοσηλευόμενοι, 26 είναι σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 23 είναι διασηληνωμένοι. 
Η εικόνα βεβαίως μπορεί εύκολα να ανατραπεί, γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Στην 7η ΥΠΕ είναι έτοιμοι να δεχθούν κι άλλα εμβόλια, ενεργοποιώντας γραμμές σε σημεία όπου ο κόσμος νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο.  Η προσέλευση είναι ικανοποιητική και η διαχείριση εκ μέρους του υγειονομικού προσωπικού της όλης κατάστασης κρίνεται θετική.


Η κ. Μπορμπουδάκη, αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι τις πρώτες ημέρες πράγματι υπήρχαν ακυρώσεις. Το ποσοστό έφτασε στο 15%, τώρα έχει πέσει στο 7% και γενικώς έχει καθοδική πορεία.

Στα επιπλέον ευχάριστα νέα είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί οι ΜΕΘ του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Έχουν δοθεί προς χρήση κι ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τεθούν σε λειτουργία, στο ΠΑΓΝΗ.

Επίκειται τέλος κι ένας διαγωνισμός, που θα βγει στον αέρα, για την πρόσληψη 132 γιατρών, αρκετοί εκ των οποίων θα πάρουν μόνιμη θέση.


 

Δείτε επίσης:

148 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης - Οι 26 σε ΜΕΘ

"Έφυγε" 3 μήνες μετά τον αδερφό του - Και οι δύο θύματα του κορωνοϊού

Εκρηκτική αύξηση στο ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο - Τι λέει ο δήμαρχος

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ