Ηράκλειο: Προσφυγή κατά της απόφασης, πριν... ισχύσουν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τι προβλέπει η βελτιωμένη πρόταση που υπερψηφίστηκε διαδικτυακά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου - Τι προαναγγέλλει, μέσω του Cretalive, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης

Μετά από δύο δραματικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες έγιναν σε οξύτατους τόνους και εν μέσω αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων η δημοτική αρχή Ηρακλείου κατάφερε την Τετάρτη το πρωί, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, να περάσει τελικά την αύξηση για τα δημοτικά τέλη.

Στη ψηφοφορία υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η συμβιβαστική πρόταση για βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική εισήγηση, αύξηση στα δημοτικά τέλη. Οι αυξήσεις, με βάση τα όσα έχει αναφέρει η δημοτική αρχή, πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αναλυτικά όσα προβλέπει η βελτιωμένη απόφαση

Οι ουσιαστικές αλλαγές αφορούν τόσο στα οικιακά τέλη όσο και στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, ενώ «για τον ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) καθώς και για τον δημοτικό φόρο ισχύει η αρχική πρόταση» δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανόλης Βασιλάκης.

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive στα οικιακά τέλη η πρόταση που ψηφίστηκε προβλέπει αύξηση στο 1 ευρώ από 1,10 που ήταν η αρχική πρόταση για το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και της Νέας Αλικαρνασσού. Σε ότι αφορά στην ενδοχώρα (τις κοινότητες πέριξ του Ηρακλείου) προβλέπεται αύξηση 0,95 ευρώ από 1 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Ωστόσο σημαντικές αλλαγές έγιναν και στα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Εκεί οι τιμές για τα τέλη είναι προσαρμοσμένες ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε δρόμου και εκτείνονται από το ανώτατο όριο των 167 ευρώ/τ.μ. για το κέντρο του Ηρακλείου μέχρι το κατώτατο όριο των 10 ευρώ/τ.μ. σε περιοχές της Νέας Αλικαρνασσού.

Για τον δημοτικό φόρο πέρασε η αρχική πρόταση η οποία προβλέπει τα εξής: ήταν 0,30 ευρώ ανά τ.μ. έγινε 0,10 για τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τα εργοστάσια. «Αυτό είχε ελάχιστη βελτίωση για τους δημότες και μεγάλη απώλεια για το δήμο» αναφέρει ο κ. Βασιλάκης. Πιο συγκεκριμένα τα 0,10 ευρώ γίνονται 0,12 ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με 12 ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., δηλαδή 1 ευρώ το μήνα ο δημοτικός φόρος.

Το ΤΑΠ ορίζεται στο 0,25‰ επί της αντικειμενικής αξίας κάθε οικοδομής και δύναται να κυμαίνεται από 0,25‰ μέχρι 0,35‰. Στον δήμο Ηρακλείου η αύξηση γίνεται στο 0,35‰, π.χ. ένα διαμέρισμα στην Ούλωφ Πάλμε, ηλικίας 20 ετών, θα πληρώσει επιπλέον 6 ευρώ το χρόνο ή 0,50 το μήνα. Τα έσοδα για τον δήμο Ηρακλείου υπολογίζονται σε 700.000 ευρώ.

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Πριν καν τεθούν σε ισχύ οι νέες τιμές, και πριν καλά -καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της πρότασης που υπερψηφίστηκε, τοπικοί φορείς προαναγγέλλουν ήδη προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

«Οι επιχειρηματίες είμαστε "στα κάγκελα". Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι θα πληρώνουμε το ίδιο, όπως προ κορωνοϊού, σε τέλη υπέρογκα, τα οποία σε καμία πόλη της Ελλάδος δεν υπάρχουν» δήλωσε στο Cretalive η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης κ. Μαρία Αντωνακάκη.

Παράλληλα η ίδια κάλεσε το Σώμα πρέπει να πάρει πίσω την επαναφορά των δημοτικών τελών στα επίπεδα προ covid και τόνισε ιδιαίτερα ότι «θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου εκεί ο νόμος προβλέπει ότι, εάν δεν υπάρχει έκτακτος λόγος ανάγκης, δεν μπορεί ένα μήνα πριν φύγει η απερχόμενη δημοτική αρχή να πάρει μία τέτοια απόφαση».

 

Δείτε επίσης:

Διαδικτυακό "ναι" για αύξηση στα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο!

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Αντεγκλήσεις, συνθήματα, "βολές" και... διακοπή! Δείτε βίντεο

Ηράκλειο: Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη - Αναλυτικά τα ποσά

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ