Ισόβια κάθειρξη στον 60χρονο για τη δολοφονία Κανάκη

Ισόβια κάθειρξη στον 60χρονο για τη δολοφονία Κανάκη

Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου - Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στον  60χρονο κατηγορούμενο για την υπόθεση δολοφονίας του 58χρονου κτηνοτρόφου Ανδρέα Κανάκη από το Μπιτζαριανό, το Μάρτιο του 2016. 
Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, τον οποίο νωρίτερα είχε κρίνει, επίσης ομόφωνα, ένοχο σύμφωνα με το κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία. 

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας έδρας Νίκος Μαρκάκης είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος για αναγνώριση του ελαφρυντικού του βρασμού ψυχικής ορμής κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας. Ο Εισαγγελέας έδρας ανέφερε ότι κατά τον ίδιο η πράξη τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ότι ο ισχυρισμός που προβλήθηκε από την πλευρά του κατηγορουμένου και της υπεράσπισης ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε, ενώ είχε ανασηκωθεί ο "κόκορας", είπε χαρακτηριστικά ότι "αυτά μόνο στα Spaghetti Western γίνονται". Επιπλέον ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος, οπλοφορώντας εδώ και πολλά χρόνια, είχε την ικανότητα να χειριστεί τα όπλα.

Υπενθυμίζεται πως πρωτόδικα ο δράστης είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών. Τότε τα ισόβια είχαν "σπάσει" καθώς οι  ένορκοι είχαν κρίνει ότι ο δράστης ενήργησε υπό καθεστώς οργής και θλίψης για όσα είχαν συμβεί πριν από τη δολοφονία. Για το ελαφρυντικό αυτό, ασκήθηκε έφεση από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης κι έτσι η υπόθεση κρίθηκε από την αρχή. 

Επιπλέον για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, στον 60χρονο επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ποινή κάθειρξης 7 ετών.

 

Τι δηλώνουν οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος

 

Διονύσης Βέρρας: ορθή απονομή της δικαιοσύνης

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης απέδωσε δικαιοσύνη. Η πρωτόδικη απόφαση, που για ανεξήγητους λόγους δεν επέβαλε ποινή ισόβιας καθείρξεως στον κύριο κατηγορούμενο, πέραν από τον προβληματισμό και τα αισθήματα αποστροφής, δημιουργεί και ερωτηματικά. Θυμίζω ότι στην πρωτόδικη απόφαση οι ένορκοι δεν επέτρεψαν να επιβληθεί η ισόβια κάθειρξη που έπρεπε στον κατηγορούμενο. Η απόφαση πλέον αυτή δεν υπάρχει. Ανατράπηκε από την παρούσα ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο ανθρωποκτονίας από δόλο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και άλλο λόγο που να επιτρέπει μείωση της ποινής. Ως εκ των εκπροσώπων της υποστήριξης κατηγορίας εκφράζω την ευαρέσκεια μας και την εμπιστοσύνη μας στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «μήνυμα κατά της ατιμωρησίας»

«Στο πρωτόδικο δικαστήριο, ενώ δεν συνηθίζω να κάνω δηλώσεις μετά από την έκδοση αποφάσεων, αναγκάστηκα να δηλώσω ότι το ελαφρυντικό περί δήθεν ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος που χορηγήθηκε από τους ενόρκους, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση και την ψήφο των τριών τακτικών δικαστών, αποτελούσε προσβολή στη μνήμη του νεκρού. Η σημερινή απόφαση δικαίωσε- όσο μπορεί να δικαιώσει μία απόφαση δικαστική-τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου και τους συγγενείς του που έδωσαν μάχη για να αποκαταστήσουν την νομιμότητα και την ηθική τάξη. Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, οι τέσσερις ένορκοι και οι τρεις δικαστές, έστειλε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να ενεργούν ατιμώρητα. Παρά την οργή μου για τους τέσσερις ενόρκους του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που ανακάλυψαν το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, εξακολουθώ να είμαι οπαδός της κατά πλειοψηφίας συμμετοχής των ενόρκων στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και αποδίδω το σφάλμα τους στον τρόμο που επικρατούσε».

 

Δείτε επίσης:

Ένοχος για την δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη - Νέος γύρος αγορεύσεων για ελαφρυντικές περιστάσεις

Ενοχή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η εισαγγελική πρόταση για την δολοφονία Κανάκη

Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση με το άγριο φονικό για τα βοσκοτόπια

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ