Ιστορική στιγμή για τον Αλμυρό - "Ναι" στην αφαλάτωση

Newsroom
Newsroom

Μ. Μποκέας: « Ιστορικής σημασίας απόφαση. Μπορούμε, επιτέλους, να αντλήσουμε νερό από την πηγή»

Πριν συμπληρώσει ... μισό αιώνα συζήτησης και κατέχοντας μια πάγια θέση στην ατζέντα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, η αφαλάτωση του νερού του Αλμυρού ποταμού πλησιάζει το να γίνει πράξη. Ο Δήμος Μαλεβιζίου κατάφερε να εξασφαλίσει το "ναι" του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, με την προσφυγή της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου κι έτσι ανάβει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση μικρών ποσοτήτων νερού από τον Αλμυρό Ποταμό, μέσω της αφαλάτωσης, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης.

Η προσφυγή του Δήμου στο ΚεΣΠΑ έγινε προκειμένου να δοθεί στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου η δυνατότητα να προχωρήσει στο έργο της μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμό, μετά την αρνητική γνωμοδότηση υπηρεσιακής μονάδας σε τοπικό επίπεδο και παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το επίμαχο έργο, κοινωφελούς χαρακτήρα, το οποίο δίνει σημαντική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης. Σημειώνεται ότι υπέρ του έργου είχε ταχθεί και η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Μαρία Κοζυράκη. 

Το θέμα έχει παρακολουθήσει στενά από την πρώτη στιγμή ο Μενέλαος Μποκέας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα και σημασία του έργου στην ομαλή τροφοδοσία του Δήμου Μαλεβιζίου με πόσιμο νερό, τη στιγμή μάλιστα που εκατομμύρια κυβικά νερού από τον Αλμυρό ποταμό χάνονται στη θάλασσα.  «Ιστορικής σημασίας απόφαση. Μετά από πολύμηνη επίπονη προσπάθεια καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε περιβαλλοντικά το έργο της αφαλάτωσης του Αλμυρού. Μπορούμε, επιτέλους, να αντλήσουμε νερό από την πηγή. Η προσφυγή μας στο  Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης μας δικαίωσε. Η αξιοποίηση του Αλμυρού με όρους σεβασμού στο περιβάλλον, ένα διαχρονικό αίτημα των διοικήσεων της ΔΕΥΑΜ, δεν αποτελεί μόνο κοινωφελές έργο, αλλά πραγματική ανάσα για την καθημερινότητα των οικισμών μας.

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη για τη στήριξή τους, τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΜ, τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που πίστεψαν στο έργο διαχρονικά, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜ Τάσο Λιαδάκη και Γιάννη Βάμβουκα, καθώς και το Διευθυντή Γιώργο Κουγιουμουτζάκη για την επίμονη προσπάθεια.  Επόμενος στόχος η σύνδεση με το Φράγμα Αποσελέμη!» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης: «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες του Μαλεβιζίου σε νερό, ειδικά το καλοκαίρι, συνεχίζουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η εξομάλυνση της τροφοδοσίας του Δήμου μας με επαρκείς ποσότητες νερού θα γίνει πραγματικότητα».

Πλέον, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχώρησε στην πολυπόθητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, τροποποιώντας σχετική απόφαση του 2012 για την υδρομάστευση πηγής στον Αλμυρό.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Υφιστάμενη βιοτεχνική μονάδα αφαλάτωσης, υδρομάστευση της πηγής Αλμυρού και συνοδά έργα στον Αλμυρό, Δ.Ε. Γαζίου, Π.Ε. Ηρακλείου, ιδιοκτησίας ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αφορά στην κατασκευή έργων ύδρευσης με σχεδιασμό υδρομάστευσης νερού από τις πηγές του Αλμυρού. Η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού θα επιτυγχάνεται τμηματικά με την τρέχουσα φάση να αφορά σε αύξηση δυναμικότητας μόλις 3.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από τον Αλμυρό ποταμό, ποσότητες που θα οδηγούνται στην αφαλάτωση για την αναγκαία επεξεργασία. 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ