Κ. Σακελλαροπούλου: Ο Βενιζέλος κατόρθωσε να διατηρήσει αλώβητη την Κρητική του ταυτότητα

Η ΠτΔ αναγορεύτηκε σε Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος K. Βενιζέλος»

Σε Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών ”Ελευθέριος Βενιζέλος”, αναγορεύτηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην έδρα του Ιδρύματος στα Χανιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η τιμητή διάκριση αποδόθηκε στην κυρία Σακελλαροπούλου, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος ”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Στην τοποθέτηση της κατά την τελετή αναγόρευσης η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία. Όπως ανέφερε, «αυτήν την σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία μελετά το Ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επικεντρώνεται στο έργο και τη μορφή τού μεγάλου πολιτικού, μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις με ερευνητική ελευθερία χωρίς ιεραρχικούς περιορισμούς».

Η Πρόεδρος αναφερόμενη στη δράση του Ιδρύματος εξέφρασε την χαρά της καθώς όπως είπε, «το Ίδρυμα εστιάζει στην έρευνα και μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας με έμφαση την περίοδο που έδρασε ο Ε. Βενιζέλος». Όπως τόνισε, «ο Βενιζέλος διατηρώντας αλώβητη την κρητική του ταυτότητα και παραμένοντας πιστός και στις παραδόσεις των κοινωνικών σχέσεων που εκπορεύονταν από την μεγαλόνησο, επέδειξε ένα καθαρά ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πνεύμα και μια εντυπωσιακά πρώιμη κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων του τοπικού με το διεθνές».

Σακελλαροπούλου Ίδρυμα Βενιζέλος

Παράλληλα επισήμανε, «ότι σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον, ο ανανεωτικός και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο δυναμισμός, η ευστροφία και η αισιοδοξία του, δεν προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας αλλά λειτουργούν ως αφετηρία προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον».

Η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε μέγιστη τιμή προς το πρόσωπο της αλλά και για τον θεσμό που εκπροσωπεί την αναγόρευση της ως Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος λέγοντας ότι, «η αναγόρευση μου αποτελεί τιμή και ευθύνη καθώς γίνομαι και εγώ κομμάτι της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλει το Ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας».

Προηγήθηκε σύντομη προσφώνηση από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη και ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης απονομής τής αναγόρευσης και η επίδοση της αναγόρευσης.

Στην Πρόεδρο προσφέρθηκε μετάλλιο και πιστό αντίγραφο της πένας της Συνθήκης των Σεβρών, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών της Οικίας- Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου και ξεναγήθηκε.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και
Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης επισήμανε:

"Με ξεχωριστή τιμή και χαρά Σας υποδεχόμαστε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης του Οργανισμού του Ιδρύματος, Σας αναγορεύουμε σήμερα Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο. Πρόκειται για την ανώτατη τιμητική διάκριση που το Ίδρυμά μας απονέμει στους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής με σημαντική προσφορά στην υποστήριξη του έργου και των σκοπών του και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στα 21 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος η διάκριση αυτή έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, στον προκάτοχό Σας Προκόπιο Παυλόπουλο, αλλά και στον ρεαλιστή Κύπριο πρόεδρο, αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. 
Στο πρόσωπό Σας τιμούμε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας, αλλά ασφαλώς τιμούμε και τη σύγχρονη γυναίκα. Στη διαδρομή Σας, Κυρία Πρόεδρε, έχετε αδιαμφισβήτητα πετύχει πολλά. Ξεχωρίζουμε τις δύο σημαντικότερες κατακτήσεις Σας: Ήσασταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Η εκλογή Σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ασφαλώς αποτελεί επιβράβευση της προσωπικής Σας διαδρομής ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού, αλλά και αναγνώριση του κύρους του ανώτατου δικαστηρίου. 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ένας θεσμός που, όσο κανείς άλλος, συνδέεται άρρηκτα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο ίδιος είχε εντάξει την ίδρυσή του στον μακρόπνοο συνταγματικό και νομοθετικό σχεδιασμό του, με σκοπό την κατοχύρωση του κράτους δικαίου εξασφαλίζοντας ότι ο πολίτης θα  περιβάλλεται από ασφάλεια δικαίου σε κάθε κοινωνική του δραστηριότητα, και είχε αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του θεσμού. 
Αυτή τη σχέση θελήσαμε να αναδείξουμε όταν προ τριετίας, στην περίοδο της δικής Σας προεδρίας, θέσαμε τις βάσεις για τη συνδιοργάνωση από το Ίδρυμα και το Συμβούλιο ενός επιστημονικού συνεδρίου για τις εννέα δεκαετίες ζωής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεψαν, τον περασμένο Ιούνιο, στο κτίριο του Συμβουλίου, με εξαιρετική επιτυχία, με πολύ σημαντικές εισηγήσεις που φώτισαν ολόπλευρα τους οραματισμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου για το ανώτατο δικαστήριο και την εξέλιξή του στη διαδρομή του χρόνου. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον θέσατε το συνέδριο υπό την αιγίδα Σας, κηρύξατε την έναρξη των εργασιών του και πραγματοποιήσατε μία εμπεριστατωμένη ομιλία. 
 
Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε, 
 
Με την ευρεία νομική Σας κατάρτιση και την εν γένει πνευματική Σας συγκρότηση, με εργατικότητα και μεθοδικότητα, συνεχίζοντας μία σπουδαία οικογενειακή παράδοση, υπηρετήσατε με συνέπεια τη Δικαιοσύνη και ανήλθατε στα ανώτατα κλιμάκια έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων και, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, χαράσσοντας μία πορεία με προοδευτικό πρόσημο και ανοικτούς ορίζοντες. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την ανθρωπότητα, με τις παρεμβάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις Σας, πάντοτε με λόγο διαυγή και μεστό περιεχομένου, άμεσο και συναισθηματικό, έχετε πετύχει να εκφράζετε το δημόσιο αίσθημα.  
Το ενδιαφέρον Σας για το έργο του Ιδρύματός μας είναι διαρκές και έμπρακτο. Είχαμε τη χαρά να Σας υποδεχθούμε ξανά στα Χανιά και να Σας ξεναγήσουμε στο πατρικό σπίτι του Βενιζέλου, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τον κ. Γιάννη Δασκαλάκη, και να διαπιστώσουμε τη βαθιά γνώση Σας για θέματα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και τον θαυμασμό Σας για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό και τα επιτεύγματά του".  
 

Διαβάστε επίσης:

Στα Χανιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στα Χανιά το μεσημέρι η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Παρουσία της ΠτΔ τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση»

Έρχεται στις σεισμόπληκτες περιοχές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ