Καλοκαιρινός: 7 πυλώνες για το Ηράκλειο- Τη δανειακή σύμβαση ενοχοποιεί η αντιπολίτευση!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2024 - Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Ηράκλειο είναι η πόλη των μεγάλων προκλήσεων. Των μεγάλων αξιώσεων. Και έχουμε απόλυτη συνείδηση γι’ αυτό»

Το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου για το 2024 έθεσε ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Καλοκαιρινός σε ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα ανέφερε τα επτά έργα που προγραμματίζονται και αποτυπώνουν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού ως εξής:

  1. Το μεγάλο Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ).
  2. Δράσεις Έξυπνης Πόλης κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μπορεί να αποκτήσει το Ηράκλειο τεχνολογικό πλεονέκτημα με κοινωνική απόδοση» είπε ο Δήμαρχος.
  3. Η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης των Ενετικών Τειχών.
  4. Δράσεις που αφορούν στην Αστική Κινητικότητα και Καθαριότητα.
  5. Αστικό πράσινο, Αγροτική Ανάπτυξη.
  6. Κοινωνική πολιτική η οποία βρίσκεται μέσα στις χρηματοδοτήσεις του προϋπολογισμού.
  7. Ζητήματα Σχολικής στέγης/ Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αγριμανάκης μίλησε για τη δημιουργία Εσωτερικού Παρατηρητηρίου με αξιολόγηση των δεδομένων ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο στο Δήμο Ηρακλείου.

«Ήταν 100 πυκνές ημέρες για να αποκτήσουμε αυτό το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για τη λειτουργία του δήμου Ηρακλείου, τον προϋπολογισμό. Η βάση ήταν προβληματική και χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε οικονομική εξισορρόπηση. Ο προϋπολογισμός χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή για πολύ σοβαρούς λόγους» εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το σκεπτικό λέγοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τις δαπάνες της ΔΟΠΑΦΜΑΗ και της ΔΗΚΕΗ. Το ύψος αυτών των προϋπολογισμών ήταν την προηγούμενη χρονιά περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός που θα έχει το στίγμα της πλειοψηφούσας παράταξης θα είναι ο προϋπολογισμός του 2025.

Εκτενή αναφορά έγινε και στο «μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα σε σχέση με το 2023», όπως το χαρακτήρισε ενώ τόνισε ότι η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό είναι 12 εκατομμύρια ευρώ. «Φυσικά η πρόκληση είναι μεγάλη και την αναλαμβάνουμε με συγκεκριμένους όρους να εκτελέσουμε το έργο σωστά. Κρίναμε αναγκαίο το έργο αλλά η ορθή εκτέλεση είναι ένα στοίχημα το οποίο αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή» είπε ο Δήμαρχος.

«281,5 εκατομμύρια ευρώ ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, πάνω από 100 εκατ. είναι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Ήταν μεγάλο στοίχημα να φέρουμε τον προϋπολογισμό πιο κοντά στην πραγματικότητα. Στα έκτακτα έξοδα από τα 46 και κάτι εκατομμύρια τα 40 εκ. είναι έσοδα από προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.» υπογράμμισε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αγριμανάκης παρουσίασε τις βάσεις επάνω στις οποίες έγινε η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2024. «Ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει πνεύμα συνεργασίας και διαφάνειας για όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου. Τα οικονομικά ήταν στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων με συμβάσεις έργων που ξεπερνούσαν τα οικονομικά μας μέσα» είπε κατά την εισήγηση του.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «κληθήκαμε στα πρώτα μας βήματα να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα γρήγορα και έξυπνα, με στρατηγική και σύνεση και χωρίς τακτικισμούς. Εργαστήκαμε δομημένα, συνεργατικά και με ομαδικό πνεύμα για να καταθέσουμε ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με τον οποίο καταρτίσαμε τροχιά ανάπτυξης για τον δήμο».

Στο στόχαστρο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης βρέθηκε το δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι "κάποιοι ξύνονται συνεχώς στη γκλίτσα του τσοπάνη κι εμείς δε θα σας ακολουθήσουμε".

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επανέλαβε το σκεπτικό με το οποίο κινήθηκε ο Δήμος για τη συγκρότηση του προϋπολογισμού. "Ο προϋπολογισμός χωρίς δάνειο οδηγούσε το Δήμο εντός εβδομάδων σε εποπτεία. Υπηρεσιακά στελέχη από το 2023 τουλάχιστον προειδοποιούσαν με έγγραφά τους προς την τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι "δέσαμε τον γάιδαρό μας" και κανείς δεν πανηγυρίζει. Θα μπορούσαμε να πάμε με έναν προϋπολογισμό που οδηγούσε τον Δήμο στον τοίχο το 2027. Θα μπορούσαμε επίσης να λύσουμε τις συμβάσεις για τα τεχνικά έργα και να εμπλακούμε σε δικαστικούς αγώνες και να μην κάνουμε τα έργα. Η πολιτική επιλογή βασίζεται σε οικονομική ανάλυση, σε πολύ συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Η ορθή πολιτική επιλογή ήταν η καθαρή επιλογή την οποία κάναμε και για την οποία αναλαμβάνουμε την ευθύνη", είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο, η πόλη μας» κ. Μιχάλης Καραμαλάκης από την αρχή της εισήγησης του υπενθύμισε ότι η παράταξη παραμένει σταθερή στην αρχική της θέση. «Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μία δανειακή σύμβαση με την οποία είμαστε αντίθετοι και το έχουμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής. Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός σε μεγάλο βαθμό» εξήγησε.

«Ο προϋπολογισμός έχει ισοσκελιστεί μέσα από διαδικασίες που μόνη της αποφάσισε και ψήφισε η Δημοτική Αρχή» επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα» κ. Μαρία Καναβάκη λέγοντας ταυτόχρονα ότι «καταθέσαμε τις εναλλακτικές προτάσεις που υπήρχαν. Τέθηκαν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: ότι η λήψη του δανείου δεν ήταν μονόδρομος. Είναι επικοινωνιακή τακτική να λες ότι το δάνειο είναι «ανοικτή πιστοληπτική γραμμή» και ότι τώρα θα έρθει η κανονικότητα, η ανάπτυξη και η σταθερότητα δίνοντας την αίσθηση ότι πριν επικρατούσε το χάος».

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Δουλουφάκης είπε ότι «με τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού κλείνει μία περίοδος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 με τη συζήτηση για τη ψήφιση των δημοτικών τελών. Η Δημοτική Αρχή είναι στις ράγες της κυβερνητικής πολιτικής που βασίζεται σε αύξηση φόρων με πρόσημο αρνητικό για τον πολίτη».

«Υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό μένοντας συνεπής στη θέση την οποία έχω επιλέξει να κρατήσω. Αλλά θα σας αποδώσω μία ευθύνη η οποία επαναλαμβάνεται ad hoc για το ότι δεν υπάρχει μία σαφής απάντηση για το τις πταίει και φθάσαμε ως εδώ. Ήταν μία βασανιστική διαδικασία στην οποία μας υποβάλλατε. Φταίνε τα ασφαλτικά του κ. Αναστασάκη; Φταίει το χαρτοφυλάκιο της κας. Καναβάκη; Δεν αποσαφηνίστηκε ποιοι έφεραν την ευθύνη αυτής της κατάστασης. Σε αυτό το κομμάτι δεν δόθηκαν ακριβώς όλες οι απαντήσεις. Ναι, επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Μου μένει όμως η πικρή αίσθηση της αναπάντητης συζήτησης για το ποιος φέρει τελικά την ευθύνη» είπε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κα. Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της παράταξης του Αλέξη Καλοκαιρινού και της Αντιγόνης Ανδρεάκη.

 

 

Δείτε επίσης:

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι του δανείου του Δήμου Ηρακλείου (video)

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ