"Καμπανάκι" από την Πολιτική Προστασία - Σε κατάσταση "Red Code" η Περιφέρεια Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και μηχανημάτων

Σε "πορτοκαλί" συναγερμό θα βρίσκεται την Τετάρτη η Κρήτη, σύμφωνα και με τον Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο.

Ήδη το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνης  κρούει "καμπανάκι" με ανακοίνωση του, ενώ ανάλογες είναι και οι προειδοποιήσεις από τον Δήμο Χανίων.

Την ίδια ώρα και η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εφιστά ιδιαίτερη προσοχή προς τους πολίτες και παράλληλα ενημερώνει ότι όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης. Επιπλέον κάνει γνωστό ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.

Ειδικότερα:

 

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).

Επιπλέον με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης.

 • Υπενθυμίζουμε σε όλους την απαγόρευση:
 • της καύσης και χρήσης πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή άλλο,
 • του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών,
 • της εκτέλεσης θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.),  
 • της χρήσης υπαίθριων ψησταριών,
 • της χρήσης των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα),
 • της χρήσης ειδών πυροτεχνίας,
 • όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών, ως εξής:

Για την Π.Ε. Λασιθίου:

 • Αζιλακόδασος , Δήμου Αγίου Νικολάου
 • Βαθύ, Δήμου Αγίου Νικολάου
 • Θρυπτής , Δήμου Ιεράπετρας
 • Καλό Χωριό - Μεσελέροι, Δήμου Αγίου Νικολάου
 • Σελάκανο, Δήμου Ιεράπετρας
 • Κυπαρισσόδασος Κριτσάς, Δήμου Αγίου Νικολάου
 • Δάσος Κρούστα , Δήμου Αγίου Νικολάου.
 • Βάι, Δήμου Σητείας (μόνο 22:00 – 06:00)

Για την Π.Ε. Ηρακλείου:

 • Σύμης , Δήμου Βιάννου
 • Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού
 • Κουδουμά, Δήμου Γόρτυνας
 • Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου,
 • Φουρνί, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
 • Γιούχτα, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
 • Επανωσήφη , Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
   

Για την Π.Ε. Ρεθύμνης:
Δήμος Ρεθύμνης:
1. Περιαστικό δάσος Ευλιγιά
2. Περιαστικό δάσος Προφ.Ηλία
3. Περιαστικό δάσος Αγίου Ιωάννη,
4. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου
5. Αλσίλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων
Δήμος Αγίου Βασιλείου:
6. Περιαστικό δάσος Κισσού,
7. Περιαστικό δάσος Αγκουσελιανών
8. Περιαστικό δάσος Αγ. Ιωάννου,
9. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (50 μ εκατέρωθεν της κοίτης) έως την λίμνη Πρέβελη,
10. την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη , το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης
Δήμος Μυλοποτάμου
11. φαράγγι Μαργαριτών
 

Για την Π.Ε. Χανίων:

 • Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Μπάλος Φαλάσαρνα, Δήμου Κισσάμου
 • Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Κριός- Ελαφονήσι, Δήμου Καντάνου Σελίνου
 • Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια- Γυαλισκάρι, Δήμου Καντάνου Σελίνου
 • Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια- Αγία Ρουμέλη, Δήμων Καντάνου Σελίνου & Σφακίων
 • Πάρκο ανεμόμυλων Καθιανά, Δήμου Χανίων
 • Πρεβαντόριο- Πεύκα, Δήμου Χανίων
 • δάσος Άγιος Ματθαίος, Δήμου Χανίων
 • Άγιος Ιωάννης- Δάσος, Δήμου Γαύδου
 • Δάσος Κόρφου, Δήμου Γαύδου

Τα όρια των παραπάνω περιοχών στις οποίες ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης, απεικονίζονται σε σχετικούς  χάρτες  που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Δασών Κρήτης και είναι αναρτημένοι στο σύνδεσμο: https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/  
Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.
Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της  αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.).

Δείτε τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π.: https://civilprotection.gov.gr/xartis

Δείτε οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:
199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
1591 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
100  ΕΛΑΣ
108  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
166  ΕΚΑΒ

 

 

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι "σύμφωναμε το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου  Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Τετάρτη 26/6/2024 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ως εκ τούτου παρακαλούμε να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και  ετοιμότητας .

Επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες παρακαλούμε για ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς 

           1.Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε  λόγο  στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών .

           2.Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο < 199> (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.

           3.Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

4. Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστοτοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr

 

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 72/5-6-2024 ( ΑΔΑ: ΨΨΗΙ7ΛΚ-Ζ0Π) Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων  καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (24.00 της προηγούμενης της ημέρας για την οποία ισχύει η απαγόρευση έως τις 24.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η απαγόρευση) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

 

Δήμος Ρεθύμνης: - Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, - Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου , Άλσος  Παράδεισου Αρμένων

 

Δήμος Αγίου Βασιλείου: 

1. Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, 

2. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη ( με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη 

3. την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης 

 

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

            

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας ,αλλά και του περιβάλλοντος  είναι υπόθεση όλων μας  " καταλήγει η ανακοίνωση.

 

χάρτης

 

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας και σε περιοχές του Δήμου Χανίων

 

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που  εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 26/06/2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4) σε ολόκληρο το Νομό Χανίων και την Κρήτη.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών,  που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος, αλλά το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά  μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ιδιαιτέρως, λόγω του κινδύνου αυτού είναι σε ισχύ η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά την αντιπυρική περίοδο και σύμφωνα με την  με α.π. φ320/140/2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τον Δήμο Χανίων αφορά στο Δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δασάκι στο  Πρεβαντόριο και το Πάρκο Ανεμόμυλων στα Καθιανά.

Επισημαίνουμε ότι, για κάθε παράβαση της ανωτέρω απαγόρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 129 του Ν4926/2022 (ΦΕΚ 82Α/2022), επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου του πρώτου εδαφίου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με βάση τα προβλεπόμενα ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Σε περίπτωση, που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλίσης 199  ή στο 112.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές  οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ