Κατηγορηματικά αντίθετο το ΕΚΗ στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Newsroom
Newsroom

Τι λένε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων ιδιωτικών επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης για την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης εκφράζουν  την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στην παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, όπως προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. 

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες.

Πρόκειται για μία απόφαση, που η υλοποίηση της  εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω απορρύθμιση της εγχώριας αγοράς, ενώ δημιουργεί σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα για το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.

Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστίθεται στα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, που δεν ανταποκρίνονται στο γενικό συμφέρον και παραβιάζουν ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις.

Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και κυρίως των μεγάλων αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων πετώντας το «μπαλάκι» των τελικών αποφάσεων στους Δημάρχους, λίγες μόλις εβδομάδες πρoτού κλείσει η Βουλή για τις Εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία φροντίζει  να νομοθετήσει οριστικά τις 8 συνολικά Κυριακές, παρότι έχει καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ επιτρέπει την - πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις - λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων, όπως έπραξε την Καθαρά Δευτέρα, ανεξάρτητα περιοχών και αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν Κρήτης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφορά 1000άδες εμποροϋπαλλήλους και καλούν τους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα για νέους αγώνες για την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

Φωτογραφία από ArturVerkhovetskiy via vista.create

Διαβάστε επίσης:

Shopping όλο το 24ωρο - «Πράσινο φως» στην παράταση ωραρίου, με απόφαση δημάρχου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ