«Κάτω από τις στάχτες»: Γεμάτο Κρήτη και πολιτικά παρασκήνια το νέο βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Η μυστική σχέση του Καραμανλή, το «duende» του Ανδρέα, ο Λεωνίδας Κύρκος με τον Χαρίλαο Φλωράκη ακόμα και ο Ανδρέας Καλοκαιρινός «ζωντανεύουν» μέσα από τις σελίδες του αυτοβιογραφικού βιβλίου!

Οξυδερκής, εύστροφος, απλός, με μία ειλικρινή μα και πηγαία αθυροστομία που πηγάζει από την γνωριμία, τη συναναστροφή και σε πολλές περιπτώσεις τη στενή συνεργασία με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ελλάδα από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα.

Ο Κρητικός Μιμής Ανδρουλάκης ξεχειλίζει Κρήτη στο λόγο του. Κατά την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Κάτω από τις στάχτες», στο Ηράκλειο, το βράδυ της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου μίλησε για όλα με τον κρητικό αυθορμητισμό και την ευγλωττία που τον διακρίνει.

Αρχικά έπλεξε το εγκώμιο τόσο για τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη όσο και για τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Σε ότι αφορά τον Περιφερειάρχη είπε ότι «είναι το lexotanil της Κρήτης, σε μικρή δόση» και ότι «κατέχει το μυστικό της ήρεμης συναίνεσης». Σε ότι αφορά τον Αλέξη Καλοκαιρινό είπε ότι «τον αγαπώ» και «τώρα έχουμε την περίπτωση εδώ στο Ηράκλειο που ο σοφός γίνεται κυβερνήτης».

mimis androulakis0

mimis androulakis04

Σε αυτό το πλαίσιο αποκάλυψε πως υπάρχει πολλή Κρήτη στο λόγο του και στο γράψιμο του και πως μέσα από τη συναναστροφή με Κρητικούς φίλους τους, σε διάφορες περιοχές του νησιού, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με όλες τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες του τόπου και της χώρας.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρθηκε πώς γνώρισε τον πατέρα του Αλέξη Καλοκαιρινό, τον σπουδαίο φιλάνθρωπο και Δήμαρχο Ηρακλείου Ανδρέα, μίλησε για τον πρώτη κρίση της Ενωμένης Αριστεράς στο Ηράκλειο, έναν καυγά μεταξύ του Μίκη (Θεοδωράκη) και του Χαρίλαου (Φλωράκη).

Επίσης είπε ότι ο γενέθλιος τόπος παίζει καταλυτικό ρόλο στο βιβλίο χωρίς ο ίδιος να το συνειδητοποιεί. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η σχέση του παππού του συγγραφέα με τον Τσαλδάρη και τον Ράλλη.

Μιλά για την σχέση του με τον Χαρίλαο Φλωράκη και υπογραμμίζει πώς παρότι διετέλεσε για πολλά χρόνια δεξί του χέρι ποτέ «δεν ήταν πατρική φιγούρα για μένα». Αναφέρθηκε όμως πολλές φορές και στην σχέση του με τον Λεωνίδα Κύρκο και το πώς ο Κύρκος έφθασε να εξιδανικεύσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από εκεί που ο τελευταίος του είχε πει «Λεωνίδα, είσαι μεγάλο λάθος» και εκείνος το έφερε βαρέως.

Μάλιστα ανέφερε ότι παρότι περιγράφει στο βιβλίο ακόμα και «πικάντικα» παρασκήνια για τις μεγάλες προσωπικότητες από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν αντέδρασε, ούτε διαφώνησαν σε όσα γράφει, ούτε καν το «φιλοπόλεμο ΚΚΕ».

mimis androulakis3.

mimis androulakis2

«Είναι γραμμένο με συμπάθεια προς όλους» είπε ειδικότερα και εξήγησε ότι δεν καταστρέφει τον μύθο του Εθνάρχη όταν μιλά για τη σχέση του Καραμανλή με την Μαρίνα. «Όχι, ο Καραμανλής είχε μια πολύχρονη ζωντανή ερωτική σχέση με μία καλλονή και Miss Hellas, την Μαρίνα, η οποία ήταν και δημοσιογράφος μόδας. Ενοχλήθηκαν, διερωτάται ο ίδιος για να απαντήσει ότι «το βιβλίο μου το παρουσίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Ούτε ενοχλήθηκε κανείς από το ΠΑΣΟΚ για τις παρασπονδίες του Ανδρέα οι οποίες είναι γοητευτικές, το βιβλίο έχει μια γενική συναίνεση για τα κόμματα». Θυμάται επίσης το μίνι ελληνικό μνημόνιο που εφάρμοσε ο Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του 1980 για να μην «γλιστρήσει η χώρα στο ΔΝΤ».

Επίσης αποκάλυψε την μαντινάδα που είπε ώστε να σπάσει ο πάγος μεταξύ του Χαρίλαου Φλωράκη και του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο πρώτος είχε ψηφίσει για την παραπομπή του δεύτερου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ενώ έκλεισε για το χάρισμα που ορίζει το πότε κάποιος γίνεται ηγέτης και παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε στο «duende του Ανδρέα».

Μίλησε επίσης και για τις νέες προσωπικότητες στην πολιτική σκηνή της χώρας τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

mimis androulakis06

mimis androulakis5

 

Δείτε επίσης:

Όλοι παρόντες, για τον Μίμη και την αυτοβιογραφία του - Φωτογραφίες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ