Κινητοποιήσεις και δράσεις από τον Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Τι αποφάσισε η γενική συνέλευση

Σε κινητοποιήσεις και δράσεις προχωρούν οι φοιτητές του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, όπως αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου διοργανώνουν:

- Αντικατασταλτική πορεία στις 6 Δεκέμβρη, ώρα 18:00, στην πλ. Δημοτικής Αγοράς για τα 15 χρόνια συμπλήρωσης από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου!

- Καλούμε σε κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 13:00 για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης , την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων την παράκαμψη το άρθρου 16.

- Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν απάντηση και λύση στο αίτημα των φοιτητών για την μηνιαία φοιτητική κάρτα μεταφορών και την επαναφορά της , την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 12:00 στο Δημαρχείο Χανίων

Στη σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου επισημαίνονται τα εξής:

"Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η κρατική αυτή δολοφονία αποτέλεσε κατασταλτική τομή, συνοδευόμενη από μία έντονη κοινωνική έκρηξη με εξεγερσιακά χαρακτηριστικά. Γρήγορα συνδέθηκε ο Δεκέμβρης με την ευρύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια της περιόδου, με την οικονομική κρίση να είναι ένα βήμα πριν το μεγάλο της ξέσπασμα και την νεολαία να βλέπει μέρα με την μέρα της προοπτική της να λεηλατείται.Η νεολαία πρωτοστάτησε εκείνη την κινηματική περίοδο, διαρρηγνύοντας με μαζικούς όρους στο πολιτικό σκηνικό, απέναντι στην τότε έντονη κρατική κατασταλτική διαχείριση. Όσο και αν επιχειρήθηκε να καταπαύσει με βίαιους όρους το αντικατασταλτικό κίνημα του ‘08, ο Δεκέμβρης έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στην συλλογική μνήμη και τους αγώνες της νεολαίας. Η Νέα Δημοκρατία, στο σήμερα,  με μόνους συμμάχους της τα ΜΑΤ και την καταστολή, ετοιμάζεται να πάρει μία ιστορική ρεβάνς από τα λαϊκά στρώματα. Από την προσπάθεια εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέχρι και τις πρόσφατες εισβολές της ΕΛΑΣ στο ΕΜΠ και της δίωξη των 8 συμφοιτητών μας από την Κεραμέως , προσπαθεί να σπείρει τρομοκρατία και να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης .

Την τελευταία τετραετία έχουν εκτοξευτεί οι αστυνομικές αυθαιρεσίες και κρατικές δολοφονίες. Η προ ημερών δολοφονία του 17χρονού Ρομά , Χρήστου Μιχαλόπουλου, στην Βοιωτία από την αστυνομία, ξυπνάει μνήμες από τις κρατικές δολοφονίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη πέρσι και του Νίκου Σαμπάνη δύο χρόνια πριν. Ακόμη πιο κοντινό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτελεί ο δολοφονία του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη από τα ΤΑΕ Σούδας τον Σεπτέμβρη. Διανύοντας την δεύτερη τετραετία εκλογής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρείται να αρθεί μία σειρά μεταπολιτευτικών κεκτημένων. Μέσα από το δόγμα του «νόμος και τάξη», αποσκοπείτε η άμεση αποδιάρθρωση οποιασδήποτε προσπάθειας άρθρωσης λαϊκών αντιστάσεων. Ταυτόχρονα, με την ψήφιση μία σειρά μεταρρυθμίσεων όπως είναι ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, επιταχύνετε η αναδιάρθρωση και επιχειρείται να χτυπηθεί κάθε φωνή αμφισβήτησης. 

Κόντρα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Σε μια περίοδο ακρίβειας και οικονομικής εξαθλίωσης , η ΝΔ, επιχειρεί να υποβαθμίσει πλήρως την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση εξαγγέλλοντας την παράκαμψη του άρθρου 16 και με τον Πιερρακάκη, τον νέο υπουργό παιδείας, να  προετοιμάζει νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.  Το άρθρο 16 διασφαλίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την παράκαμψη του και τον νέο νόμο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ και για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών, με πτυχία και απορρόφηση στην αγορά εργασίας ισάξια με αυτή των δημοσίων πανεπιστημίων.

 Επιπλέον, οι ιδιωτικές σχολές θα λειτουργούν και ως μοχλό πίεσης της εφαρμογής της εκπαιδευτική αναδιάρθρωσης (διαγραφές, πειθαρχικά, κτλ) στα ήδη υπάρχοντα ΑΕΙ, αφού μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει το νομοθετικό έργο εντός αυτών εξαιτίας του φοιτητικού κινήματος. Επίσης στα ιδιωτικά δεν θα υπάρχει καμία έννοια πολιτικής συζήτησης ,φοιτητικών συλλόγων, διεκδίκησης των φοιτητών και συλλογικής εκπροσώπησης. Ταυτόχρονα, η επίθεση στα πτυχία μας δεν σταματάει εκεί! Μέσα από τον νόμο-πλαίσιο «Νέοι Ορίζοντες», προβλέπονται μία σειρά αλλαγών στα προγράμματα σπουδών και την προσκόλληση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα μαθήματα. Έτσι, τα ενιαία και αδιάσπαστα πτυχία μας ανά κλάδο μετατρέπονται σε πτυχία πολλών ταχυτήτων, καταστρατηγώντας έτσι την επαγγελματική μας προοπτική. Με αυτόν τον τρόπο, εδραιώνεται η δια βίου μάθηση, αφού πλέον το ήδη υπάρχον πτυχίο δεν θα είναι αρκετό για την εύρεση δουλειάς, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτισης τίτλων. Συγχρόνως, μία τέτοια μεταρρύθμιση έχει αποκρυστάλλωσή και στην εργασιακή ζωή μας, αφού καταστρατηγείται το συλλογικό υποκείμενο και τα ενιαία συμφέροντα, μετατρέποντάς μας έρμαια ενώπιων της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης εννοείται πως περνάει από τις τοποθετήσεις και των διοικήσεων των ιδρυμάτων, για αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντλήσει συναινέσεις από τις πρυτανείας. Στην Σύνοδος Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκέμβρη το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι εκεί κόντρα στον Πιερρακάκη και σε οποιονδήποτε εγκάθετο είναι υπέρ τις διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. 

Συνεχίζεται ο αγώνας για την επαναφόρα της μηνιαίας κάρτας των λεωφορείων.

Ειδικά στα Χανιά, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εστί ακρίβεια, αφού αποτελεί μία αφιλόξενη πόλη για τους φοιτητές, με τις τιμές των ενοικίων να χτυπάνε κόκκινο. Ταυτόχρονα, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με την κατάργηση των δρομολογίων του 23 και της μηνιαίας φοιτητικής κάρτα μεταφορών. Είναι απαράδεκτο να καταργείται η μόνη φοιτητική κάρτα των 17, με την επόμενη να ανέρχεται στα 40 -ένα αβάσταχτο ποσό για τους φοιτητές. Μέσα από την παρέμβαση του Φοιτητικού μας Συλλόγους στην Αντιπεριφέρεια, με παρουσία της διοίκησης του ιδρύματος και του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, καταφέραμε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατική κωλυσιεργία της σύναψης σύμβασης για την μηνιαία φοιτητική κάρτα, καθώς και την διεύρυνση των παροχών της, αφού ίσχυε μόνο για τις καθημερινές και για τα δρομολόγια των 18 και 23. Οι κινητοποιήσεις των συλλόγων μας πρέπει να συνεχίσουν, αφού η Πρυτανεία και ο αρμόδιος από τα ΚΤΕΛ  φαίνεται να αδιαφορούν εντελώς για την κατάσταση που επικρατεί με τα λεωφορεία, με τον Δεκέμβρη να μπαίνει και κάρτα να μην έχουμε ακόμη!

Το ’06 και το ‘07 μας δείχνουν τον δρόμο!

Οι συλλογικοί αγώνες νικούν! Μέσα από τον ριζοσπαστικό δρόμο που χάραξε ο Δεκέμβρης και τις παρακαταθήκες που άφησε στο φοιτητικό κίνημα, θα βάλουμε αναχώματα στην δολοφονική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινώντας την ακαδημαϊκή χρονιά με την μάχη των ηλεκτρονικών που εξελίχθηκαν σε τραγωδία, συνεχίζουμε τους αγώνες και κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψουμε την αυταρχική πολιτική που εξαπολύεται από την κυβέρνηση, την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,  που καταστρέφει την επαγγελματική μας προοπτική και την προώθηση μια σειρά αυταρχικών τομών για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τις δικές μας μέρες, κόντρα στις προσπάθειες φίμωσης και τρομοκράτησης μας. Μέσα από συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες θα ρίξουμε στο κενό τις προσπάθειες υποβάθμισης της φοιτητικής καθημερινότητας και της διαβίωσης μας!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Καλούμε σε Αντικατασταλτική πορεία στις 6 Δεκέμβρη, ώρα 18:00, στην πλ. Δημοτικής Αγοράς για τα 15 χρόνια συμπλήρωσης από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου!
  • Καλούμε σε κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 13:00 για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης , την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων την παράκαμψη το άρθρου 16
  • Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν απάντηση και λύση στο αίτημα των φοιτητών για την μηνιαία φοιτητική κάρτα μεταφορών και την επαναφορά της , την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 12:00 στο Δημαρχείο Χανίων
  • Καλούμε στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους την ημέρα παρέμβασης του υπουργού παιδείας Πιερρακάκη.  
  • Στηρίζουμε την Παγκρήτια Απεργιακή κινητοποίηση στις 30/11 στο Ηράκλειο στις 11:00 στην πλατεία Ελευθερίας. Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ 29 και 30 Νοέμβρη".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ