Κινητοποίηση για το νοσοκομείο της Σητείας: Απέκλεισαν την έξοδο προς Άγιο Νικόλαο

Newsroom
Newsroom

Δυναμικό ξεκίνημα της πάνδημης κινητοποίησης για το Νοσοκομείο με συμβολικό κλείσιμο της εξόδου προς Άγιο Νικόλαο

Με το συμβολικό κλείσιμο της εξόδου της πόλης προς τον Άγιο Νικόλαο από πολλούς πολίτες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργάνωσε  η Συντονιστική Επιτροπή  για το νοσοκομείο, ξεκίνησε , πριν λίγη ώρα, η σημερινή πάνδημη, όπως δείχνουν όλα αντίδραση στον κυβερνητικό σχεδιασμό, για το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης.

Με πανό και  συνθήματα όπως «Λεφτά για την υγεία, εξοπλισμό και προσωπικό για τα νοσοκομεία», η συγκέντρωση των πολιτών άρχισε  από πολύ νωρίς και κορυφώθηκε στο χώρο του σιντριβανιού.

Το κλείσιμο του δρόμου αίρεται σε λίγη ώρα στις18:30 και πρέπει να σημειωθεί πως στους επιβάτες και οδηγούς μοιράστηκε ειδικό φυλλάδιο που εξηγούσε το λόγο και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Όπως φάνηκε, υπήρξε κατανόηση και για το λόγο και για το σκοπό που έγινε αυτή η πρωτοβουλία και για την ολιγόωρη ταλαιπωρία.

Κλείσιμο δρόμος Άγιος Νικόλαος Σητεία Νοσοκομείο Λασίθι

Κλείσιμο δρόμος Άγιος Νικόλαος Σητεία Νοσοκομείο Λασίθι


Μήνυμα συμπαράστασης από την βουλευτή Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη 

Κατερίνα Σπυριδάκη Νοσοκομείο Σητείας Λασίθι

Κάθε πολίτης που ζει στο Λασίθι, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με την ανασφάλεια και την ελπίδα να μην πάθει κάτι,  γιατί τότε η πορεία για την υγεία μας είναι γνωστή. Πρώτα επίσκεψη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας ή της Σητείας ή του Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά μεταφορά στο Ηράκλειο.
Η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού μας είναι συστηματική και μεθοδευμένη. Ενώ ταυτόχρονα  η υποβάθμιση των νοσοκομείων μας και η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων, διατηρεί ένα ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ των πόλεων του νόμου. Το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει ένα διαρκή αγώνα, σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς ουσιαστικά κίνητρα.

Σήμερα η Σητεία ενώνει τις δυνάμεις της και αγωνίζεται να διαφυλάξει ένα  νοσοκομείο που εξυπηρετεί περίπου 20000 κατοίκους και μια έκταση 715 τετραγωνικών χιλιόμετρων, με ελάχιστη στελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και  ΕΚΑΒ.
Η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις είναι επιτακτική.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, έγινε το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα όπου οι συμπολίτες μας, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις κυβερνητικές προσπάθειες για υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας και μετατροπή του σε Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας.
Σήμερα έρχεται η Σητεία να δώσει το δικό της μήνυμα.

Όταν το κράτος δε μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, τότε οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση. Και όταν οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται για το αυτονόητο αγαθό της υγείας τότε σίγουρα δε μιλάμε για κράτος πρόνοιας.

Τάσσομαι στο πλευρό όλων εκείνων που ειρηνικά διεκδικούν το αυτονόητο, ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία, χωρίς καμία ανισότητα. Χωρίς ανισότητα κοινωνική, χωρίς ανισότητα οικονομική , χωρίς την ανισότητα της πρόσβασης στην εξουσία.

Στον αγώνα για τη διατήρηση των νοσοκομείων μας πρέπει ο καθένας από το δικό του μετερίζι να παλέψει ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ για εμάς, για τους γονείς μας για τα παιδιά μας.
Για το μέγιστο αγαθό των ανθρώπων, την υγεία.

 

Χαιρετισμός του Μανώλη Συντυχάκη

Ο Μανώλης Συντυχάκης,  μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, απέστειλε  τον παρακάτω χαιρετισμό στην κινητοποίηση των κατοίκων της Σητείας και των υγειονομικών  των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου:

« Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συντοπίτες μου Σητειακούς, στους Λασιθιώτες υγειονομικούς,  που με μαχητικότητα είναι ξανά στον δρόμο για να προασπίσουν το δικαίωμα των εργαζόμενων, του λαού,  στην αποκλειστικά  δημόσια και δωρεάν υγεία, για όλους, με υπηρεσίες αντάξιες των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής.

Δίνετε την πρέπουσα απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να μην τολμήσουν να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό τους για  την παραπέρα υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Σητείας. Να  εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου. Να προχωρήσει η άμεση στελέχωσή του, με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με  ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Να σταματήσουν τα μπαλώματα, οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν όλες οι Δημόσιες Μονάδες υγείας, στο Λασίθι και σε όλη την Κρήτη.

Το ΚΚΕ σταθερά δίνει όλες τις δυνάμεις του, μέσα στη βουλή με ερωτήσεις, παρεμβάσεις, αναφορές, αλλά και έξω από αυτήν με τις οργανώσεις του, τα μέλη και στελέχη του, στα σωματεία, τους φορείς, των υγειονομικών, συνολικά των εργαζομένων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως και τώρα!

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, ισχυροποιώντας τη μόνη δύναμη που παλεύει για τις ανάγκες του, το ΚΚΕ.  Να αξιοποιήσει τη δύναμή του να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, η σύγχρονη σκλαβιά και ο εργασιακός μεσαίωνας.  Να αξιοποιήσει και τις εκλογές στις 8 Οκτώβρη, με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», για να δυναμώσει η διεκδίκηση και ο αγώνας για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, συνολικά  για τη ζωή που μας αξίζει.»

 

Δήλωση του Αλέκου Μαρινάκη, περιφερειακού συμβούλου και υποψήφιου Περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, από τη σημερινή λαϊκή κινητοποίηση για το νοσοκομείο της Σητείας

«Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» χαιρετίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις των κατοίκων  της Σητείας και των υγειονομικών των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, ενάντια στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σητείας και συνολικότερα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ανατολική Κρήτη.

Αποδείχτηκε,  για μια ακόμα φορά,  ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει διάφορους «σωτήρες» να του λύσουν τα προβλήματα, πόσο μάλλον όταν αυτοί έχουν συμβάλλει διαχρονικά στη μετατροπή της Υγεία σε εμπόρευμα, στη δημιουργία των χρόνιων προβλημάτων και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας,  εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να μην μπορούμε να βρούμε την υγειά μας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να καιγόμαστε όταν πιάνει μια πυρκαγιά, να καταστρέφονται κόποι μιας ζωής ή να χάνονται ζωές σε ένα σεισμό!  Δεν είναι μοιραίο οι χώροι δουλειάς και ιδιαίτερα οι μονάδες υγείας να μετατρέπονται σε εργασιακά γκέτο  όπως με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση τις επόμενες μέρες κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων! 

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Κρήτης και της Δημοτικής Αρχής Σητείας, όπως και των υπολοίπων δήμων, για την ανοχή που επιδεικνύουν στην ανθυγιεινή πολιτική των κυβερνήσεων που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λασιθιώτικος και ο σητειακός λαός. Κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια που αφήνουν οι κυβερνητικές πολιτικές που στηρίζουν μέχρι κεραίας,  με μόνο σκοπό την  αύξηση των κερδών των ομίλων και  βάζουν πλάτη στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης για μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της. 

Το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» παλεύουμε μαζί με τον λαό του Λασιθιού για άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην περάσει ο νέος υγειονομικός χάρτης που οδηγεί σε κλεισίματα-συγχωνεύσεις νοσοκομείων-κλινικών. Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. 

Λύσεις  που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα. Το δίλημμα ή με τα κέρδη τους ή με τις ανάγκες μας έρχεται στο προσκήνιο και μπροστά στις εκλογές  του Οκτώβρη.  Η απάντηση είναι ακόμα πιο ισχυρή  «Λαϊκή Συσπείρωση», για να είναι ακόμα πιο ισχυρός ο λαός και οι διεκδικήσεις για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες.»

 

 

Δείτε επίσης:

Ψήφισμα για το Νοσοκομείο Σητείας, από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ελένη Βατσινά: Χρέος μας να απαιτήσουμε αξιοπρεπές ΕΣΥ για όλους

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ