ΚΚΕ: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων μαθητών και φοιτητών της Κρήτης

ΚΚΕ: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων μαθητών και φοιτητών της Κρήτης

Τι αναφέρει η ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα:  Μέτρα στήριξης των μαθητών και φοιτητών που πλήγηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία
Και Μανωλάκου Διαμάντω.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Μια σειρά άμεσων και πιεστικών προβλημάτων για τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυσή τους και να υπάρξει η αντίστοιχη μέριμνα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Περιφέρεια και τους Δήμους, αναδεικνύονται για τους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη.  
Ειδικότερα, οι σεισμόπληκτοι μαθητές βιώνουν μια δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση. Παράλληλα με τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν υποστεί καταστροφές και οι σχολικές μονάδες σε πολλά χωριά της ΠΕ Ηρακλείου (π.χ. Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό, Τεφέλι κ.α.), για τις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία. 
Συγχρόνως είναι κατανοητό πως η έκτακτη κατάσταση και οι αντίξοες συνθήκες που βιώνουν κάθε άλλο παρά παρέχουν όλα εκείνα τα μέσα και τις προϋποθέσεις ώστε να ασχοληθούν με τη μόρφωσή τους, ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που στο τέλος της φετινής χρονιάς θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.
Ταυτόχρονα, οι πιεστικές ανάγκες, η έλλειψη εισοδήματος των πληγέντων οικογενειών, που κυριολεκτικά έχασαν τα πάντα, αντανακλούν και στα παιδιά τους που σπουδάζουν και οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα στηρίξουν. 
Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να φροντίσουν αφενός κανένας σεισμόπληκτος μαθητής να μη μείνει χωρίς στέγη, ρεύμα, σίτιση και αφετέρου να βοηθηθούν στην εκπαίδευσή τους όλοι οι μαθητές και ειδικότερα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς και να στηριχτούν οι φοιτητές – παιδιά πληγέντων οικογενειών.  

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι  κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:
Να βοηθηθούν στην εκπαίδευσή τους όλοι οι μαθητές και ειδικότερα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για την προετοιμασία τους ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων πχ να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών, κ.α. 
Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης.
Να υπάρξει ρύθμιση - μέριμνα, ώστε να υπάρξει ποσόστωση στις πανελλαδικές για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κρήτης, όπως και των άλλων σεισμόπληκτων περιοχών.
Το μέτρο της ποσόστωσης των σεισμόπληκτων να ισχύσει και για τους αποφοίτους- κατοίκους των πληγέντων περιοχών που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021-2022 και να παραταθεί μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Α΄ Λυκείου.
Να μη λειτουργήσει και να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, που είναι άλλος ένας φραγμός στη μόρφωση, πέρα από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι μαθητές. 
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Στελέχωση όλων των σχολείων με σχολικούς γιατρούς – νοσηλευτές, ψυχολόγους- κοινωνικούς λειτουργούς. 
Να υπάρξουν μέτρα στήριξης (στέγαση, σίτιση, δυνατότητα μετεγγραφής με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς προβλήματα αντιστοίχισης των τμημάτων, δωρεάν μετακίνηση κ.α.) για  φοιτητές από σεισμόπληκτες περιοχές που σπουδάζουν σε άλλες περιοχές της χώρας". 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ