ΚΚΕ: Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Αγίου Βασιλείου για τους δασικούς χάρτες

ΚΚΕ: Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Αγίου Βασιλείου για τους δασικούς χάρτες

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους μικρομεσαίους αγρότες μετά και την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Μανουσάκη Νίκο,  μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης  και περιφερειακό σύμβουλο, τη Βρυλάκη Χαρά, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, και τον Αλεξάκη Στέλιο , μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ,  συναντήθηκαν με τον δήμαρχο του δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη Γιάννη,  τον πρόεδρο της επιτροπής αγώνα για την απόσυρση των δασικών χαρτών, κ. Ανδριανάκη Σπύρο και με μέλη της επιτροπής αυτής.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους μικρομεσαίους αγρότες μετά και την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ανησυχία τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα στελέχη του ΚΚΕ άκουσαν τα προβλήματά τους και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους αγώνες τους.

Στη συνάντηση εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ,  επισημάνθηκε  ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά, οι πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων αστικών κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της γης. Αποκαλύφθηκαν επίσης, οι τεράστιες αλλαγές, στο χαρακτήρα και στη χρήση των δασών και δασικών εκτάσεων.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες  δεν αφορούν «λάθη» ή «αστοχίες» αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση, μνημονιακή κατεύθυνση, που στόχο έχει  την συγκέντρωση της γής  στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θα επενδύσουν στις ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά τουριστικές μονάδες κλπ. .

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ παλεύει έτσι ώστε:

1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες προβλημάτων που προκύπτουν και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα για τις αντιρρήσεις.

2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν Δασικοί χάρτες και να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.

3. Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, επειδή οι εκτάσεις που βοσκούν δεν εντάχθηκαν – και πρέπει να ενταχθούν – στις βοσκήσιμες γαίες, καθώς και βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ενισχύσεις, καλλιεργώντας γεωργικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται στους χάρτες ως δασικές.

4. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

5. Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

6. Να μην αναγνωρισθούν και στους Δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών;

7. Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες, χωρίς κανένα τυπικό νομιμοποιητικό στοιχείο της αλλαγής χρήσης.

Το ΚΚΕ, από την μεριά του θα συνεχίσει τις πολύμορφες παρεμβάσεις του, σε αυτή την κατεύθυνση.

κκε

Δείτε επίσης:

Διαμαρτυρία για τους δασικούς χάρτες στην Ιεράπετρα 

Νέα παγκρήτια κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες

Βγαίνουν στους δρόμους για τους δασικούς χάρτες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ