Κόλαση φωτιάς στo νότιο Ρέθυμνο - Στο πόδι πυροσβεστική, κάτοικοι και τουρίστες! (Δείτε βίντεο)

Newsroom
Newsroom

Έκκληση από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους για την κατάσβεση της φωτιάς - Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο του Cretalive!

Ολόκληροι οικισμοί βρέθηκαν στο πόδι καθώς μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στα Ακούμια στο νότιο Ρέθυμνο με κατεύθυνση προς την περιοχή Προδρόμου, Κρύα Βρύση και Τριόπετρα. Πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη νύχτα στο σημείο ενώ το έργο τους κλήθηκαν να συνδράμουν και δυνάμεις από όμορους νομούς.

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γ. Ταταράκης τόνισε στο ΑΠΕ ότι η έκταση της φωτιάς είναι ισχυρή, με τις πυροσβεστικές και άλλες δυνάμεις που συνδράμουν, να έχουν δύσκολο έργο λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής.

akou

Φωτογραφία: FireNews Greece

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive, από το μέτωπο της πυρκαγιάς, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λιοδάκης, είναι ένα δύσκολο μέτωπο ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολη την πυρόσβεση...Οι φλόγες δεν απειλούν τον οικισμό, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενώ, δεν έχει ληφθεί, προς το παρόν, απόφαση για εκκένωση οικισμών ή ξενοδοχείων.

reth

Φωτογραφία: Ρεθυμνιώτικα Νέα

"Το μέτωπο είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο, πάνω από 2 χιλιόμετρα! Συνδράμουμε με όσα μέσα χρειάζεται, είναι βέβαιο ότι δεν θα τεθεί άμεσα υπό έλεγχο. Σε αυτή τη φάση δεν απειλούνται οικισμοί, όμως την Τετάρτη έχουμε επίπεδο ετοιμότητας 4 και ισχυρούς ανέμους! Ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγάλος αν δεν οριοθετηθεί η φωτιά", επισήμανε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνου, Μ. Σαρρής.

"Η κινητοποίηση της Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη, με μηχανήματα, υδροφόρες και ό, χρειαστεί για να συνδράμουμε την επιχείρηση της πυρόσβεσης με τη δημιουργία ζωνών πυρόσβεσης και ό,τι άλλο απαιτηθεί", επισήμανε στο Cretalive ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης,  Μανώλης Παραβολιδάκης που από την πρώτη στιγμή είναι επί ποδός.

akou

Φωτογραφία: Firenews Greece

Αξίζει να τονιστεί ότι η δύναμη της πυροσβεστικής είναι καθολική και σε αυτή συνδράμει ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 14 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, μία υδροφόρα καθώς και 4 υδροφόρες από την Περιφέρεια.

Η αγωνία όλων είναι πολύ μεγάλη όπως είναι φυσικό. Κάτοικοι και τουρίστες βρίσκονται σε επιφυλακή...

Δυστυχώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ακόμα νωπές τις μνήμες από τις προηγούμενες φωτιές του Ιουλίου 2022!

Δύσκολη μέρα η Τετάρτη - Στο "κόκκινο" η Κρήτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Συνεπώς, όπως τονίζεται, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

"Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες :

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

-Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ