Κορωνοϊός και fake news: Η ψυχολογική ανάγκη απέναντι στην πολυπλοκότητα

Κορωνοϊός και fake news: Η ψυχολογική ανάγκη απέναντι στην πολυπλοκότητα

Τι λέει στο Livetalks o ερευνητής στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ και εκ των ιδρυτών του Παρατηρητηρίου Ψευδοεπιστημών Πάνος Σαπουντζής

"Οι θεωρίες συνωμοσίας εξυπηρετούν την ψυχολογική ανάγκη κάποιων ανθρώπων να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του κόσμου μας, να εξηγήσουν πράγματα από την επιστήμη που δεν καταλαβαίνουν" τόνισε μιλώντας στο LIVETALKS o ερευνητής στο ινστιτούτο υπολογιστικών μαθηματικών του ΙΤΕ και εκ των ιδρυτών του Παρατηρητηρίου Ψευδοεπιστημών Πάνος Σαπουντζής με αφορμή την έκρηξη των fake news στην πανδημία του κορωνοϊού.

Οπως τόνισε έχουν αυξηθεί τόσο η παραπληροφόρηση όσο και τα ψεύδη και λόγω των κοινωνικών δικτύων που βοηθούν τη γρήγορη μετάδοση. "Πάντα υπήρχαν αυτά και πριν την πανδημία το 40% των ανθρώπων πίστευε ότι η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη ή το 23% πίστευε ότι είναι μια επιστήμη πίσω από τα Ωροσκόπια. Αλλά τώρα με την πανδημία αυτη η συνωμοσιολογική λογική εκτοξεύθηκε".

Επεσήμανε ότι απαντήσεις υπάρχουν , η επιστήμη πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο τι συνέβη και ανέφερε το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το Σχολείο γύρω από αυτή την υπόθεση. Για τα εμβόλια είπε ότι έχουν γίνει 63 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, χωρίς κανένα θάνατο και απλώς μερικές παρενέργειες που αντιμετωπίστηκαν άμεσα, γεγονός που καταρρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια.

Ακούστε τα όσα είπε ο ερευνητής κ. Σαππουντζής στο Livetalks: 

Πάνος Σαπουντζής

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ