Κορωνοϊός στην Κρήτη: Τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα στο Ρέθυμνο

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στο "κόκκινο" η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου - Σε καθεστώς αυστηρού lockdown παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου

Από τις 6:00 σήμερα το πρωί τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα αυστηρά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ν. Χαρδαλιάς ολόκληρος ο νομός εντάσσεται στις "κόκκινες περιοχές" του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την covid-19, ενώ παρατάθηκε - όπως επίσης ήταν αναμενόμενο - το καθεστώς του αυστηρού lockdown στον Δήμο του Αγίου Νικολάου.

Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στον νομό Ρεθύμνου και τα στοιχεία που προέκυπταν από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα των πόλεων εν γένει της Κρήτης κατέστησαν μονόδρομο τη λήψη των αυστηρότερων μέτρων ούτως ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα και να ανασχεθεί η πορεία του τρίτου κύματος της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως στον νομό Ρεθύμνου τα ενεργά κρούσματα μέχρι και χθες Παρασκευή ήταν 160 ενώ στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 85.

Ποια μέτρα ισχύουν πλέον από τις 6:00 το πρωί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου

Με δεδομένο ότι ο νομός Ρεθύμνου εντάχθηκε στις "κόκκινες περιοχές" του επιπέδου Β, σε ισχύ πλέον βρίσκονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας  από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών  σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Παραμένει το αυστηρό Lockdown στον Άγιο Νικόλαο

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς αυστηρού lockdown παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, όπου τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού χθες Παρασκευή ήταν 42, μειωμένα μόλις κατά ένα σε σύγκριση με εκείνα της 1ης Φεβρουαρίου. Έτσι, στον Άγιο Νικόλαο ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ 

      - Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

      - Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

      - Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

      - Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων

      - Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

      - Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 44 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν στο Ρέθυμνο, τα 20 στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και 1 στο Λασίθι. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, όπως άλλωστε επισήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ