Κορωνοϊός: Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα πόλεων της Κρήτης

Την ανάγκη για σωστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας επισήμανε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η συγκέντρωση ιικού φορτίου στα λύματα, ακόμα και στις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης που ξεκινούν από χαμηλή αφετηρία. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το Ρέθυμνο, όπου το ήδη βαρύ φορτίο της 26ης Ιανουαρίου έγινε... ασήκωτο στις 9 Φεβρουαρίου, σπάζοντας το αντίστοιχο αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Νοέμβρη, για όλο το νησί συνολικά!

"Αν συγκρίνουμε την τάση απ' τις 28 Ιανουαρίου, σε σχέση με το δείγμα που ήρθε στις 8 του Φλεβάρη βλέπουμε μία αύξηση σε όλες τις πόλεις"  επισήμανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

Η ίδια έκανε λόγο για μία παράλληλη πορεία, μια και η αύξηση του ιικού φορτίου απεικονίζεται και στα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Το δείγμα της 9ης Φεβρουαρίου απ' το Ρέθυμνο, είναι "το υψηλότερο που κατεγράφη απ' τα τέλη Νοέμβρη στην Κρήτη".

"Όταν ανάψει μία φωτιά, δύσκολα σβήνει" είναι το δίδαγμα που κρατά η κα Ψαρουλάκη απ' την δυναμικότητα της όλης κατάστασης. "Δεν ξέρω αν όλες οι προφυλάξεις λαμβάνονται όπως πρέπει απ' όλους τους συμπολίτες μας. Υπήρχε, με το άνοιγμα της αγοράς μια χαλάρωση των μέτρων" παρατήρησε. "Υπήρχε μία ευφορία ότι έρχεται το εμβόλιο", σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ψυχική κούραση της κοινωνίας.

"Χρειάζεται να είμαστε πιο πειστικοί, κι εμείς που βγαίνουμε και εκφέρουμε δημόσιο λόγο" είπε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μίλησε για ένα "δύσκολο δίμηνο ακόμα", λαμβάνοντας υπόψη της και το άλλο δεδομένο: "Έχω πλέον ένα ιό που κυκλοφορεί η μετάλλαξή του στην Κρήτη. Αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει τη μεταδοτικότητα. Επηρεάζει και τα κρούσματα".

Από Δευτέρα, τα δεδομένα απ' τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα δίνονται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ, ούτως ώστε να έχουμε μία εικόνα του τί συμβαίνει και σε αυτό το κομμάτι (των λυμάτων).

Η κα Ψαρουλάκη επέστησε την προσοχή όλων για την ακόμη πιο πιστή και σωστή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας.

Χωρίς να μπορεί να κάνει ακριβή αναγωγή στο ότι η αύξηση του ιικού φορτίου συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των μολύνσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,ανέφερε πως ο περιορισμός της διασποράς του ιού εξαρτάται από εμάς. "Θα έχουμε αύξηση φορέων" εκτίμησε. "Σε σημαντικό βαθμό όμως αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς" πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα του περασμένου Νοέμβρη, το οποίο αποκλιμακώθηκε σταδιακά έπειτα από το (δεύτερο) lockdown. "Το ίδιο επίσης συνέβη και στο Παλαίκαστρο, που το παρακολουθήσαμε το διάστημα όπου είχαμε τη συρροή: είχαμε υψηλά ιικά φορτία, μετά το lockdown και την τήρηση των μέτρων - έχει να κάνει και με εμάς, το πώς συμπεριφερόμαστε - είχαμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση. Κι αυτό μεταφράστηκε και σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα που καταγράφηκαν".

Η κα Ψαρουλάκη τόνισε πως "δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευθύνη απ' όλους μας!". Το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο "αποκλιμακώνεται πολύ αργά" σύμφωνα με την ίδια.

"Τηρούμε τα μέτρα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Τώρα περισσότερο. Μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί (με ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα), αυτοί οι 2-3 μήνες είναι δύσκολοι. Πρέπει να επιστρατεύσουμε δυνάμεις όλοι μας. Η Κρήτη απέδειξε πως μπορεί, το απέδειξε όλο τον χρόνο πέρυσι. Πιστεύω στην υπευθυνότητα του κάθε συμπολίτη μας".

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ