Λαμπρινός: "Δε μας ενημέρωσαν!" για τα πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο

Λαμπρινός: "Δε μας ενημέρωσαν!" για τα πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο

Συνάντηση με τον Υπουργό και σύγκληση περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, οι επόμενες ενέργειες

Οργή στο δήμο Ηρακλείου για την κίνηση της κυβέρνησης να αποφασίσει ερήμην του δήμου για την τύχη του το αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» κι ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επαφή και είχαν αναπτύξει αγαστή συνεργασία. "Δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν. Δε μας ενημέρωσαν! Όφειλαν να μας ενημερώσουν!" - είπε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, φανερά ενοχλημένος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε μία πρώτη απόπειρα χάραξης γραμμής πλεύσης απέναντι στις εξελίξεις.

"Προδιεγράφησαν οι κινήσεις που θα ακολουθήσει ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους το Ηράκλειο και θα έλεγα και πέραν του Ηρακλείου περιοχές. Θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να διαπιστώσουμε επιτέλους ποιες είναι οι προθέσεις τους. Γιατί μέχρι τώρα η τακτική που ακολουθείται, κατά την άποψή μας, από την κυβέρνηση δεν είναι σωστή.

Θα συγκαλέσουμε μια κοινή σύσκεψη του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα εκθέσουμε όλα τα πεπραγμένα και ό,τι έχει προκύψει μέχρι σήμερα και θα καθορίσουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, την περαιτέρω πορεία" - δήλωσε ο κ.Λαμπρινός.

Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για τις εξελίξεις καθώς όπως είπε "επειδή είχε υπάρξει μια συνεννόηση και ο δήμος Ηρακλείου είχε αποσπάσει τα εύσημα από την κυβέρνηση για το Ειδικό Χωρικό, δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν. Δε μας ενημέρωσαν! Όφειλαν να μας ενημερώσουν!"

Αυτό που αποφάσισαν κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τους Βουλευτές του νομού, που θα επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό για να εκφράσει την έντονη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της  κοινωνίας του Ηρακλείου σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» μετά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Μάλιστα θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού και Δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συντονιστούν οι περαιτέρω κινήσεις αντίδρασης.

Στην συνεδρίαση όπως έγινε γνωστό, ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τους βουλευτές , τον Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις πρωτοβουλίες που έχει  λάβει η Δημοτική Αρχή αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης μετά την λειτουργιά του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία, θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και ν’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ότι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς».  

 

1

 

Ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργος Καραντινός δήλωσε πως "πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί από την κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας".

"Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο δήμος Ηρακλείου, με εκτεταμένη διαβούλευση και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει εκπονήσει μια τεχνική έκθεση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συναίνεσης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα έργο που είναι κατ'εξοχήν αναπτυξιακό και θα φέρει χρήματα σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο στο δήμο Ηρακλείου" - πρόσθεσε ο ίδιος.

 
"Το ΤΑΙΠΕΔ να το ξεχάσει το 1/3!"

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξής του «συνΕργασια για το Ηράκλειο», δημοτικός σύμβουλος, Ευρ.Κουκιαδάκης: "Είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να αισθανόμαστε ισχυροί στη διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με την κυβέρνηση για το τί θα γίνει με το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης". Δεν είμαστε φτωχοί συγγενείς! είμαστε ιδιοκτήτες κατά 1/3 και ακόμη, το ελληνικό Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύουν την ιδιοκτησία - και του δήμου. Γι'αυτό το ΤΑΙΠΕΔ να το ξεχάσει το 1/3!"

 

"Η τοπική αυτοδιοίκηση καταγράφει ήττες και υποχωρήσεις"

Στη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά στάθηκε σε δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5, Νίκος Γιαλιτάκης, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη θέμα που "έρχεται να προστεθεί σε μια τεράστια λίστα ζητημάτων όπου καταγράφουμε μια υποχώρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και τις κυβερνήσεις".

"Δυστυχώς βλέπουμε και παρακολουθούμε μια προσπάθεια από την κεντρική κυβέρνηση να προσπεράσουν τα "θέλω" της τοπικής κοινωνίας και να υπάρξει ένας σχεδιασμός κεντρικά για το τί θα συμβεί στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".
Αυτό είναι κάτι που συνολικά ως αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, μαζί με την κοινωνία, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αυτό που ομόφωνα έχουμε αποφασίσει. Και είναι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Θέλω να τονίσω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφει συνεχώς ήττες και υποχωρήσεις όσον αφορά στο θεσμικό της πλαίσιο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει.

Εμείς ως δημοτική κίνηση συνεχώς το αναδεικνύουμε και βαθύ μας πιστεύω είναι ότι όταν θέλουμε πρόοδος στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να έχουμε ισχυρούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με ένα γενναίο διεκδικητικό πλαίσιο και με τις όποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις γίνονται, να γίνονται με επίκεντρο τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων" - ανέφερε ο ίδιος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, και Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωπος του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι επικεφαλής  των παρατάξεων Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης , Δημήτρης Βρύσαλης , Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Μανόλης Βασιλάκης, Πέτρος Ινιωτάκης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης  «Ηράκλειο 3.7.5» Νίκος Γιαλιτάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός και η Γ.Γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού. Απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στη βουλή ο βουλευτής Μανόλης Συντιχάκης.

 

Δείτε επίσης:

Αναζητούν "μπλόκο" στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο

 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ