Λασίθι: Οι αντιδράσεις "μετακομίζουν" τα υπεράκτια αιολικά πάρκα;

Newsroom
Newsroom

Η δέσμευση Σκυλακάκη σε τηλεδιάσκεψη με Δημάρχους, εκπροσώπους της Περιφέρειας και τοπικών φορέων

Μια κατ’ ιδίαν και  αναλυτική συζήτηση με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια, για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Λασίθι, πρότεινε, όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διάρκεια διευρυμένης τηλεδιάσκεψης, μετά από πρόσκληση του κ. Σκυλακάκη, στην οποία συμμετείχαν, κλιμάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δήμοι Σητείας , Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,  καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδόχων του Νομού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Σητείας: 

"Αντικείμενο της συζήτησης,  ήταν τα ζητήματα που προκύπτουν από την   τοποθέτηση των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή  του Λασιθίου. 
Πολυδιάστατες  οι αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφραστεί μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και εντονότερες αυτές των ξενοδόχων του Νομού.

5903540958690956

Ο Δήμος Σητείας εμμένει στην ήδη αρνητική στάση του απέναντι στις όποιες αποφάσεις και αυτό εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ως περιοχή, έχει ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα και όσο κανείς άλλος Δήμος της Κρήτης στην πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση και αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι όμως η στιγμή, που ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να θέσει τους όρους και να βάλει τα όρια των σχεδιαζόμενων επενδύσεων ΑΠΕ στην  περιοχή. 
Το γεγονός αυτό εκφράστηκε μετ' επιτάσεως  εκ μέρους του Δημάρχου Σητείας και αποτέλεσε την αφορμή για πρόταση εκ μέρους του Υπουργού, μιας  κατ’ ιδίαν, εκτενούς συζήτησης με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια, η οποία θα οριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα".

"Μετακινούνται δυτικότερα"

Να σημειωθεί ότι το κύμα αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης, αλλά και οι φωνές εντός της κυβέρνησης, σχετικά με την χωροθέτηση αυτών των πάρκων στην Κρήτη φέρνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλαγές στον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη την Τετάρτη,  υπό την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) το επίμαχο οικόπεδο, έξω από την Ελούντα, πρόκειται να μετακινηθεί δυτικότερα προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική παρουσίαση των επίμαχων οικοπέδων, ακόμα και με φωτογραφίες, προκειμένου να τονιστεί ότι δεν θα είναι ορατές οι πλωτές ανεμογεννήτριες από τη στεριά.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ