ΚΡΗΤΗ

Μάχη της Κρήτης: Μηνύματα για την 84η επέτειο

Τι αναφέρουν εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μάχη της Κρήτης: Μηνύματα για την 84η επέτειο

84 χρόνια συμπληρώνονται φέτος για μια από τις ηρωικότερες μάχες της ελληνικής ιστορίας και κομβικότατης σημασίας για το ανατολικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μάχη της Κρήτης
Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και φορέων απευθύνουν μηνύματα για την ιστορική αυτή επέτειο. 

Ελένη Βατσινά: Με "φάρο" την ιστορική μνήμη, πορευόμαστε

"Η 84η επέτειος της Μάχης της Κρήτης μάς βρίσκει σε κρίσιμα γεωπολιτικά -και όχι μόνο - "σταυροδρόμια".
Ο Μάιος του 1941 αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας. Θυμίζει τα πιο σκληρά εγκλήματα που σημειώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χρέος μας διαχρονικό, η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Αναλογιζόμαστε τον ηρωισμό των προγόνων μας, την αυτοθυσία που επέδειξαν υπηρετώντας το πατριωτικό τους χρέος και με "φάρο" την ιστορική μνήμη, πορευόμαστε, διεκδικώντας την Ειρήνη, τη Συνεργασία, την Ευημερία για τους ανθρώπους".

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη

"Τον Μάη του 1941 ορίστηκε η αρχή της συντριβής του άξονα. Διαμορφώθηκε η πρωταρχική συνθήκη για την Ευρώπη των λαών που αντιστέκεται, ύστερα από τις σκοτεινές ώρες ενός αδυσώπητου πολέμου. 
Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της Μάχης της Κρήτης, αποτέλεσε μία θρυαλλίδα που καθόρισε την πορεία της πατρίδας μας στον χρόνο και, εν πολλοίς, σήμανε την οριστική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. 
84 χρόνια μετά, υπό συνθήκες κρίσης και ανασφάλειας, η επέτειος της Μάχης της Κρήτης μετατρέπεται σε μια άσκηση αναστοχασμού. Σε μια περίεργη φάση της ιστορίας, μέσα στην πολυπλοκότητα της εποχής, η σφαγή στη Γάζα συνοψίζει την ανάγκη ενός αφηγήματος για την Ευρώπη που παραμένει πυλώνας ελευθερίας και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στον τόπο μας ο αγώνας είναι βίωμα και διδαχή. Κάθε αγώνας, επομένως, για την ανθρωπιά πρέπει να μας συγκινεί. Και στη Γάζα η συγκίνηση εδώ και  καιρό έχει δώσει τη θέση της στον ανθρωπιστικό όλεθρο. Αυτός ο όλεθρος πρέπει να σταματήσει".

Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης και σε δήλωσή του επισήμανε: «Τιμούμε τους προγόνους μας, θυμόμαστε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Την Μάχη της Κρήτης. Μια μάχη που επέφερε καίριο πλήγμα στις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις, αλλάζοντας την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μνήμη διατηρείται αναλλοίωτη και το μήνυμα της θυσίας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Ένα μήνυμα θάρρους και αυταπάρνησης, ένα μήνυμα κατά του φασισμού και υπέρ της Ειρήνης. Ένα μήνυμα που στις μέρες μας είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Αθάνατοι!».
Δήλωση-μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

Σε δήλωση-μήνυμα του για την επέτειο της Μάχης Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζει ότι, τον Μάιο του 1941, τα χωριά και οι πόλεις της Κρήτης, μετατράπηκαν σε ορμητήρια αντίστασης και αγώνα. «Όλους αυτούς τους Ήρωες, που αντιστάθηκαν «ομηρικά» στο ναζισμό, τιμάμε σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση, έχοντας ιερό χρέος για τη διαρκή υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, του Διεθνούς Δικαίου και των Δημοκρατικών Αξιών». 
Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης στο μήνυμα του αναφέρει: 
"Η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης φωτίζει τη συλλογική μας μνήμη. Αναδεικνύει την ιστορικότητα και τη σημασία εκείνων των ημερών. Τότε που ο κρητικός λαός αντιστάθηκε σθεναρά στην πιο σκληρή μορφή ενός καθεστώτος που αποτέλεσε την πιο σκοτεινή και οδυνηρή κληρονομιά του εικοστού αιώνα.
Τον Μάιο του 1941, τα χωριά και οι πόλεις της Κρήτης, μετατράπηκαν σε ορμητήρια αντίστασης και αγώνα. Όλους αυτούς τους Ήρωες, τα μαρτυρικά θύματα του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν «ομηρικά» στο ναζισμό, τιμάμε σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση.

Σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, έχουμε ιερό χρέος να τονίζουμε την ανάγκη για τη διαρκή υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, του Διεθνούς Δικαίου και των Δημοκρατικών Αξιών. Για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για έναν κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου".
 

Image
Μάχη της Κρήτης Ηρακλειο


Αλέξης Καλοκαιρινόςς: «Κομβικό γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε την πρώτη ρωγμή στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας» 

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την ιστορική επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρακολούθησε την Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και στη συνέχεια το Τρισάγιο στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης, όπου και κατέθεσε στεφάνι.
Αμέσως μετά, με δήλωσή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε την σπουδαιότητα της επετείου, αλλά και την αναγκαιότητα να είμαστε σε ετοιμότητα έτσι ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά ανάλογες εμπειρίες: «Θυμόμαστε σήμερα ξανά τη Μάχη της Κρήτης, ένα κομβικό γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που δημιούργησε και την πρώτη ρωγμή στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας. Από την άποψη αυτή, ήταν καθοριστικό γεγονός για την έκβαση του πολέμου, παρόλο που η έκβαση της Μάχης της Κρήτης ήταν αυτή της κατάληψης της από τα ναζιστικά στρατεύματα. Γνωρίζουμε ότι ο φόρος αίματος που πληρώθηκε για την παλλαϊκή άμυνα, η οποία συνδυάστηκε με την άμυνα των συμμάχων και των Ελλήνων, ήταν πάρα πολύ βαρύς. Γνωρίζουμε πόσα βαρύ φόρο πλήρωσε το νησί στη διάρκεια της κατοχής. Όμως, αυτός ήταν ο φόρος αίματος που πληρώθηκε για την Ελευθερία. Και αυτά είναι καλό να τα θυμόμαστε σήμερα και ιδιαίτερα εμείς που δεν ζήσαμε πόλεμο. Που ζούμε σε μια κοινωνία που σχεδόν στο σύνολό της έχει μόνο διηγήσεις αλλά όχι αναμνήσεις του πολέμου. Και βεβαίως ευχόμαστε αυτό να μην συμβεί. Να μην υπάρξει η εμπειρία του πολέμου. Όμως, πρέπει να είμαστε σε μια ετοιμότητα και η δραστηριότητά μας συνολικά να “βλέπει” και αυτή την πλευρά της αυξανόμενης αστάθειας του κόσμου στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο. Οι παρυφές της Ευρώπης φλέγονται. Η Μέση Ανατολή υποφέρει. Όλες οι εξελίξεις ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών εντείνουν την αστάθεια. Απαιτείται επαγρύπνηση και αυτό το οποίο είναι η βάση της επαγρύπνησης αυτής, είναι η κοινωνική συνοχή και το δημοκρατικό φρόνημα. Το δημοκρατικό φρόνημα πρέπει να είναι πάντα σφυρηλατημένο και πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε γι’ αυτό».

Το μήνυμα του Δημάρχου Γόρτυνας, Μιχάλη Κοκολάκη

«Η Μάχη της Κρήτης, ιστορικό ορόσημο, σύμβολο ηρωισμού, αντίστασης και αυτοθυσίας, είναι βαθιά χαραγμένη στην συλλογική μνήμη των Κρητικών και όλων των Ελλήνων. Οι πρόγονοί μας, άνθρωποι απλοί, με πενιχρά μέσα, πολέμησαν γενναία, θυσιάστηκαν, υπερασπίστηκαν τον τόπο μας με πίστη και αφοσίωση στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, καθώς επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην ναζιστική Γερμανία και άνοιξε τον δρόμο για την συντριβή των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού. Τιμούμε, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τους ήρωες που δεν δείλιασαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, που ξεπέρασαν τα όρια του ανθρώπου, πολεμώντας για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την δημοκρατία».  

Παύλος Μπαριτάκης: Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν μόνο στρατιωτικό γεγονός, αλλά σταθμός στην ιστορία της Αντίστασης

Με αφορμή την επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Συμπληρώνονται φέτος 84 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μιας από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Τότε που ο κρητικός λαός, με ανδρεία και απαράμιλλο θάρρος, στάθηκε απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, αγωνιζόμενος για την ελευθερία.

Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν μόνο στρατιωτικό γεγονός, αλλά σταθμός στην ιστορία της Αντίστασης, με ήρωες που αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν, πολλοί εκ των οποίων προέρχονταν από τη Βιάννο – έναν τόπο που βίωσε τη ναζιστική αγριότητα με τις εκτελέσεις 461 κατοίκων και την καταστροφή των χωριών της. Στη Βιάννο και σε όλη την Κρήτη, άνδρες και γυναίκες δε φοβήθηκαν να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στους Ναζί, γράφοντας το δικό τους έπος Αντίστασης.

Η περιοχή μας, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, με τη φρικτή σφαγή από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, αποτελεί σύμβολο της αυταπάρνησης και της αγωνιστικότητας του κρητικού λαού.

Η μνήμη των πεσόντων μας καθοδηγεί και μας εμπνέει. Οφείλουμε να διατηρούμε «ζωντανή» την ιστορική μας συνείδηση και να διδάσκουμε τις νεότερες γενιές ότι το πνεύμα των Κρητικών δεν λύγισε, αλλά παρέμεινε αδούλωτο και φωτεινό. Αυτό το πνεύμα τιμούμε, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις ύψιστες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας.

Το διαχρονικό μήνυμα της Μάχης της Κρήτης μας υπενθυμίζει ότι τα ιδανικά αυτά δεν είναι αυτονόητα. Χρειάζονται διαρκή υπεράσπιση και πίστη. Οφείλουμε να τα διαφυλάσσουμε ως «κόρην οφθαλμού» και να εμπνεόμαστε καθημερινά από εκείνους που τα υπηρέτησαν με τη ζωή τους».

Το μήνυμα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 84 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Φέτος, συμπληρώνονται 84 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μάχη που έμεινε στην Ιστορία για τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν οι αριθμητικά ανώτεροι Γερμανοί, καθώς και για τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι ναζιστικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.

Στις 20 Μαΐου του 1941, ο ουρανός της Κρήτης γέμισε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ερμής», της πρώτης και μεγαλύτερης απόβασης από αέρος στην Ιστορία. Οι εισβολείς, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αποφασισμένο και περήφανο λαό που, με όπλα το θάρρος και τη λεβεντιά του, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον ναζισμό. Η μαζική αντίσταση του άμαχου τοπικού πληθυσμού ήταν το σημείο που διαφοροποίησε τη Μάχη της Κρήτης, με τη Βέρμαχτ να απαντά με οργανωμένες εκτελέσεις και καταστροφές πολλών χωριών.

Χρειάστηκαν 12 ολόκληρες μέρες, μέχρι την 1η Ιουνίου 1941, για να καμφθεί η αντίσταση των Κρητών και των συμμάχων τους. Ωστόσο, η κατάληψη της Μεγαλονήσου αποδείχθηκε μια «πύρρειος νίκη» για τους Γερμανούς. Οι απώλειες που υπέστησαν ήταν τόσο σημαντικές, που ο Χίτλερ δεν επιχείρησε ποτέ ξανά αεροπορική απόβαση. Η Κρήτη σηματοδότησε το τέλος της Βαλκανικής Εκστρατείας και όχι το εφαλτήριο για νέες επιθέσεις, ενώ συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην καθυστέρηση της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα» στη Ρωσία, δίνοντας τη δυνατότητα για να οργανωθεί η άμυνα του Κόκκινου Στρατού.

Κάθε γωνιά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια αυτού του αγώνα, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα της αντίστασης και της αυτοθυσίας. Είμαστε συγκινημένοι και περήφανοι για τη σθεναρή αντίσταση των προγόνων μας απέναντι στον κατακτητή.

H Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση του διαχρονικού χρέους μας για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και των Δημοκρατικών Αξιών. Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε για να αποκλείσουμε κάθε επιστροφή στο ζοφερό παρελθόν. Ύψιστο χρέος όλων μας, είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και σκοταδισμού που απειλούν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες μας.  Να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ώστε τα παιδιά μας να σταθούν αντάξιοι συνεχιστές όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τιμή».

Μήνυμα του Δημάρχου Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη 

"Με βαθύ σεβασμό και εθνική υπερηφάνεια, τιμούμε την 84η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, μία από τις πιο ηρωικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της παγκόσμιας Αντίστασης, κατά του ναζισμού.
Η Μάχη της Κρήτης, που ξεκίνησε τον Μάιο του 1941, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα γενναιότητας, αυταπάρνησης και ελεύθερου φρονήματος. Ο κρητικός λαός, δίπλα σε όλους τους Έλληνες και τις συμμαχικές δυνάμεις, αντιστάθηκε σθεναρά στην αεραπόβαση των γερμανικών στρατευμάτων, γράφοντας με το αίμα του ένα έπος ελευθερίας.
Άνθρωποι με ψυχή και αλύγιστη δύναμη, δίχως όπλα, με μόνο  αντιστάθηκαν σθεναρά στις επίλεκτες γερμανικές δυνάμεις. 
Η επέτειος αυτή δεν είναι μόνο ιστορικό ορόσημο. Είναι υπενθύμιση του χρέους μας να διαφυλάττουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις.
Τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία".

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

"Τιμούμε τα 84 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ηρωική στάση όλων όσων όρθωσαν ανάστημα, κράτησαν παλικαρίσια στάση δίνοντας και τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική-φασιστική πολεμική μηχανή. 
Η Μάχη της Κρήτης, κατέχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Για πρώτη φορά, στην έως τότε πορεία του πολέμου, η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη αντίσταση του λαού. Σηματοδότησε το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της και σήμανε την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης. 
Ο λαός της Κρήτης έγραψε  το δικό του έπος κατά των ναζί, παρ’ ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε μεριμνήσει να αφοπλίσει τον λαό. Η άμυνα του νησιού επί τοις ουσίας δεν προετοιμάστηκε ούτε από το επίσημο αστικό ελληνικό κράτος ούτε από το βρετανικό Επιτελείο Στρατού που ήξερε καιρό πριν τα σχέδια των Γερμανών.
Αυτό ακριβώς το παράδειγμα, που εξέπεμψε ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια της μάχης, θέλησαν τα ναζιστικά στρατεύματα να κάμψουν, επιστρατεύοντας για πρώτη φορά το μέτρο των αντιποίνων με τις φρικαλεότητες στο Κοντομάρι, στη Κάντανο, στη Βιάννο και σε εκατοντάδες χωριά στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα στη συνέχεια.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Μπήκε μπροστά και αποτέλεσε στη συνέχεια τον κύριο αιμοδότη, οργανωτή και εμπνευστή της ΕΑΜικής αντίστασης που συσπείρωσε γύρω της, την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Τα διδάγματα από εκείνη τη περίοδο είναι πολύτιμα για το σήμερα.
Ο φασισμός-ναζισμός “τράφηκε” μέσα από τους αστικούς θεσμούς , στηρίχτηκε στη γέννησή του από τα μονοπώλια της Γερμανίας και της Ιταλίας, ως μορφή άσκησης εξουσίας για να καταστείλει τον “εχθρό λαό” όταν αμφισβητήθηκε η εξουσία τους αλλά και για να επιβάλλει με τη βία μια νέα μοιρασιά των αγορών, των αποικιών, των σφαιρών επιρροής  προς όφελος τους. 
Δεν αμφισβήτησε ποτέ τα ιερά και όσια του καπιταλισμού. 
Το τέρας του ναζισμού-φασισμού νικήθηκε από την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ - του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία - και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (όπως και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών για το μοίρασμα του κόσμου. Ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος.
Σήμερα, οι ίδιες αιτίες που γέννησαν τον Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου παραμένουν ακόμα πιο οξυμένες. Το ξαναμοίρασμα του κόσμου, μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών ενώσεων εξελίσσεται, πυροδοτώντας νέα κλιμάκωση στα πολεμικά μέτωπα, στην πολεμική προετοιμασία, στην ένταση των οικονομικών ανταγωνισμών, με θύματα του λαούς. 
Είναι πολύ πιο φανερό σήμερα, 3 και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη,  αυτό που είπε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ότι ο πόλεμος γίνεται μεταξύ “ληστών” για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κόντρα σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που είτε τάσσονταν με το ευρωατλαντικό μπλοκ αναπαράγοντας τη ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα είτε με το ρωσικό που αναπαρήγαγαν τα περί αντιφασιστικού αγώνα της Ρωσίας.
Είναι πολύ πιο φανερό σήμερα, ότι η ανοιχτή στήριξη του Ισραήλ από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ιδιαίτερα της ελληνικής κυβέρνησης, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με την ανοικτή ή συγκαλυμμένη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, που αποδέχτηκαν από τη πρώτη στιγμή τα περί δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, ότι βασίζεται στις “μπίζνες” και στα ευρύτερα σχέδια εδραίωσης της επιρροής του  ευρωατλαντικού μπλοκ στην περιοχή. 
Το ίδιο σκηνικό των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναπαράγει εκατοντάδες πολεμικές εστίες σε όλη τη γη.   
Σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους επιδιώκοντας μέρος τη λείας για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας μας.
Η στροφή στην πολεμική οικονομία, παρασέρνει τα ήδη σμπαραλιασμένα κοινωνικά λαϊκά δικαιώματα ακόμα πιο κάτω. Η επιθετική εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που ασκείται μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακολουθεί ακόμη πιο επιθετική πολιτική στο εσωτερικό με την μεγαλύτερη καταπίεση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. 
Το ελπιδοφόρο είναι το συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στη κυρίαρχη πολιτική, που εκφράζεται στο εργατικό- λαϊκό κίνημα, στη νεολαία και διαμορφώνεται μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ. 
Απέναντι στα κελεύσματα υποταγής του λαού, στα σχέδια της αστικής τάξης, που σέρνουν το λαό στο πόλεμο, το ΚΚΕ αναδεικνύει το δρόμο διεξόδου από τη βάρβαρη πολιτική. 
Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο από τον κόσμο που φλέγεται από τους ανταγωνισμούς, δυναμώνοντας τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή, τον καθημερινό αγώνα με προμετωπίδα το «καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους των καπιταλιστών». 
Βάζοντας στόχο το κεφάλαιο και την εξουσία του, για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα κοινωνία του του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, που μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αμοιβαία συνεργασία με τους γείτονες λαούς".


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση