"Μαξιλάρι ασφαλείας" για την ηλεκτρική κάλυψη της Κρήτης θα υπάρξει το καλοκαίρι

Η ΔΕΗ προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και θα βρίσκονται σε «επιφυλακή» για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

Προσωρινή ηλεκτροπαραγωγική ισχύς σχεδιάζεται να προστεθεί το καλοκαίρι στην Κρήτη, ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την κάλυψη των αιχμών φορτίων του νησιού, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος θα βρίσκεται λίγους μόλις μήνες σε λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαγωνισμό για τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 58 Μεγαβάτ (MW), τα οποία θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και θα βρίσκονται σε «επιφυλακή» για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η προμήθεια των Η/Ζ θα γίνει σε δύο ομάδες, ισχύος 23 MW (Ομάδα Α) και 35 MW (Ομάδα Β). Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές μόνο για κάποια από τις δύο συστοιχίες, με τον επιμέρους προϋπολογισμό της Ομάδας Α να ανέρχεται σε 1,6 εκατ.  και της Δ σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει την παραμονή των Η/Ζ, ή ενός μέρους τους, και τον Σεπτέμβριο. Επίσης έχει τη δυνατότητα, χωρίς να μεταβάλλονται οι όροι της σύμβασης, να αυξήσει κατά 50% την ισχύ της εγκατάστασης ή να τη μειώσει κατά 30%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα καλοκαίρια, η ιδιαιτερότητα της φετινής θερινής περιόδου είναι ότι στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος – η οποία, όπως έχει γράψει το energypress, θα είναι τεχνικά έτοιμη να λειτουργήσει στο τέλος Απριλίου. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως έως τον Ιούλιο, και επομένως τις πρώτες καλοκαιρινές αιχμές ζήτησης στο νησί, το έργο θα μετρά στην καλύτερη περίπτωση μόλις δύο μήνες λειτουργίας.

Μάλιστα, προϋπόθεση για το δίμηνο αποτελεί, έως το τέλος Απριλίου, να έχει θεσπισθεί και να έχει μπει σε εφαρμογή το μεταβατικό μοντέλο για τη συμμετοχή του νησιού στις αγορές ρεύματος. Κατά συνέπεια, εν όψει αυτής της πρώτης (ουσιαστικά δοκιμαστικής) λειτουργίας της διασύνδεσης μέχρι το καλοκαίρι, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχουν και φέτος ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο νησί, ώστε να διασφαλισθεί πως σε κάθε ενδεχόμενο θα μπορούν να καλυφθούν τα φορτία.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως κάθε έτος, έτσι και για την επόμενη θερινή περίοδο ο ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστής του -έως και αυτή τη στιγμή αυτόνομου- δικτύου του νησιού, προχώρησε σε εκτίμηση της απαιτούμενης πρόσθετης ισχύος. Το αίτημα υποβλήθηκε στη ΡΑΕ ώστε, με την έγκρισή του από την Αρχή, να ανοίξει ο δρόμος για τη μίσθωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ για την απαιτούμενη επιπλέον ισχύ ανερχόταν σε 75-80 Μεγαβάτ, από την οποία «βγήκαν» στον διαγωνισμό τα 58 Μεγαβάτ, καθώς τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με εφεδρικές λύσεις που διαθέτει ήδη η ΔΕΗ. Μάλιστα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε κανονικά τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν καθόλου ολόκληρο το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται στο νησί.

Αυτό σημαίνει πως η οικονομική επιβάρυνση από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των Η/Ζ θα είναι μόνο το ποσό της μίσθωσης, αφού αν όντως δεν λειτουργήσουν οι φορητές μονάδες, δεν θα καταναλώσουν καύσιμο (πετρέλαιο ντίζελ). Κάτι που συνέτεινε στο να προβεί ο ΔΕΔΔΗΕ στο σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ, και να το εγκρίνει η Αρχή.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Πηγή: energypress.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ