Με ένταση και πυρά από την αντιπολίτευση εγκρίθηκε το δάνειο των 27 εκατ. από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Μετά από ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία από το Σώμα η εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής

Σε υψηλούς τόνους και οξεία αντιπαράθεση κινήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το απόγευμα της Τετάρτης, αναφορικά με την υποβολή αίτησης του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού 2024 ύψους 26.987.420,40 ευρώ.

Μετά από ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία από το Σώμα η σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής.

«Από το σύνολο των έργων που προβλέπεται να γίνουν μέσα στο 2024 είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρωθούν με συνέπεια να μην υπάρξει και η ανάλογη εκταμίευση από τα ταμεία του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια και πώς θα είναι η οικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα καταψηφίσουμε τον δανεισμό του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γιατί δεν θέλουμε να επωμιστούν οι δημότες μας με περαιτέρω χρέη τα επόμενα 20 χρόνια» ανέφερε κατά την εισήγηση του ο Μιχάλης Καραμαλάκης.

«Με παρουσιάσατε ως "μονάρχη" που διοικούσα μόνη μου τον Δήμο» ήταν η ένσταση της Μαρίας Καναβάκη προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη όταν εκείνος είπε ότι «τα 27 εκατομμύρια που λείπουν για να κλείσει ο προϋπολογισμός, τα κληρονομήσαμε. Έχω στα συρτάρια μου όλες τις εκθέσεις του Οικονομικού επιτελείου που έλεγαν εδώ και ένα χρόνο να πάρετε δάνειο».

«Όταν θα λέτε τους λόγους που "κληρονομήσατε", να θυμηθείτε τι κάνατε και πώς ψηφίσατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» αντέτεινε η Μαρία Καναβάκη και πρόσθεσε "Να σέβεστε! Αφού δε σέβεστε εμένα, σεβαστείτε τους συναδέλφους σας που τότε  υπήρξαμε μαζί και τους βλέπω τώρα απέναντι να δυσφορούν και να βγαίνουν έξω"!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησε ότι «πάμε να σώσουμε την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του δήμου για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Σήμερα είμαστε εδώ να αποφασίσουμε για τη μία επιλογή που έχουμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

dimotiko symboulo..............

Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι όταν ο κ. Κώστας Βαρδαβάς ανέφερε «δεν πιστεύω στα μάτια μου και στ’ αυτιά μου. Υπάρχουν οι τοποθετήσεις του κ. Αγριμανάκη στα πρακτικά του Δήμου και δεν έχει την ευθιξία να σιωπήσει για τα οικονομικά».

Η αντίδραση από την πλευρά του αντιδημάρχου Οικονομικών ήταν άμεση αναφέροντας «δεν καταλαβαίνω πού το πάτε και τί εντυπώσεις προσπαθείτε να δημιουργήσετε λόγω έλλειψης επιχειρημάτων».

Αμέσως με παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παντελή Ρυακιωτάκη το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ηρακλείου ο οποίος σε έντονο ύφος ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά «παρακολουθώ την προσπάθεια της κ. Καναβάκη και του κ. Βαρδαβά να διαιρέσουν την παράταξη μου. Είναι μάταιη προσπάθεια και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεστε στην αντιπολίτευση».

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «τερατώδεις ανακρίβειες» που λέγονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ενώ στη συνέχεια είπε «θλίβομαι, συνάδελφοι, διότι είστε έμπειροι αυτοδιοικητικοί και δεν διστάζετε να προσκομίσετε ανύπαρκτα στοιχεία».

Επίσης ο κ. Καλοκαιρινός δήλωσε με παρρησία προς το Σώμα «υπάρχει εντύπωση ότι ήταν βιώσιμα τα οικονομικά του Δήμου. Τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν βιώσιμα. Εάν δεν προχωρούσαμε σε μία λύση ο Δήμος θα έμπαινε σε επιτροπεία. Θα παραδίδαμε τα κλειδιά. Αυτή η παράταξη δεν πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά. Θα τα κρατήσει και θα πάει τον Δήμο και την πόλη μπροστά».

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «η δημοτική Αρχή έχει ως μόνο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών σε συνάρτηση του δημοτικού έργου που θα βελτιώσει τη ζωή τους. Οποιαδήποτε άλλη λύση είτε θα οδηγούσε σε αδιέξοδο είτε θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον Δήμο και κατά συνέπεια θα ήταν εις βάρος των ανθρώπων».

«Μη μας κατηγορείτε λοιπόν ότι μέσα σε δύο μήνες ξεχάσαμε τους ανθρώπους και τρέχουμε "γονατιστοί είπατε κ. Βαρδαβά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;" Όχι κ. Βαρδαβά δεν είμαστε γονατιστοί. Δεν θα γονατίσουμε ποτέ. Η παράταξη αυτή δεν θα γονατίσει ποτέ και θα προχωρήσει με ενότητα παρά τις προσπάθειες σας να ενσπείρετε διχόνοια παρελθολογώντας» είπε σε υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος Ηρακλείου και συνέχισε λέγοντας «θα πορευτούμε με σταθερό, στιβαρό και δημιουργικό τρόπο. Με κατηγορείτε για την πρόθεση μου να ενημερώσω τους Ηρακλειώτες μέσω συνέντευξης Τύπου; Αυτό θα κάνω διαρκώς με απόλυτο σεβασμό αυτού εδώ του θεσμικού οργάνου που λαμβάνει αποφάσεις. Βεβαίως είναι πολιτική επιλογή και θα κριθεί. Δεν έχω την παραμικρή ψευδαίσθηση. Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από το Σώμα να εγκρίνει την αίτηση για χορήγηση δανείου. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση αυτή τη στιγμή. Εγκρίνουμε το βήμα που θα μας οδηγήσει σε δανειακή σύμβαση. Όλοι θα κριθούμε επί του πεδίου, στην πράξη από τους ανθρώπους που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε».

 

 

Δείτε επίσης

Δημοτική Επιτροπή: Εγκρίθηκε η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Ζητείται δάνειο... 27 εκ. ευρώ για τον ισοσκελισμό στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου

Από τον περασμένο Αύγουστο ζητούσαν δάνειο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Ηρακλείου!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ