Μετά το φυτοπλαγκτόν, οι λαγοκέφαλοι στις παραλίες

Καθημερινά εντοπίζονται από λουόμενους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες

Μπορεί το θέμα των ημερών, εν μέσω καύσωνα, να ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν πολλές παραλίες της Κρήτης με την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν - όπως τουλάχιστον αποφάνθηκε το Λιμενικό Σώμα- ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν λουόμενοι και εργασιτέχνες ή μη ψαράδες στις θάλασσες του νησιού. 

Ένα από αυτά η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων,  γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα τα συγκεκριμένα ψάρια εμφανίζονται όλο και μεγαλύτερα σε μέγεθος, όπως αυτό που εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να έχει ξεβραστεί στην παραλία του Κομού, του Δήμου Φαιστού. Αξίζει να σημειωθεί οτι πρόκειται για ένα επικίνδυνο είδος , που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στο νησί της Κρήτης ,με την παρουσία του να οφείλεται κυρίως στην αύξηση των θερμοκρασιών ,που το οδήγησαν να μεταναστεύσει από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στη Μεσόγειο.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα επικίνδυνο είδος ψαριού, που δεν είναι κατάλληλο σύμφωνα με τους ειδικούς για κατανάλωση λόγω της τοξίνης που περιέχει και το οποίο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς στον κόλπο του Ρεθύμνου. Χαρακτηριστικό είναι πως το είδος αυτό δεν έχει «εχθρούς» στην θάλασσα και όπως είναι φυσικό αυτό έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του πληθυσμού των άλλων ψαριών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ