Μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας «πυροδοτεί» την έρευνα της Ηρακλειώτισσας επιστήμονα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας «πυροδοτεί» την έρευνα της Ηρακλειώτισσας επιστήμονα

Η δρ. Αργυρώ Σπινθάκη είναι η νικήτρια του 2ου βραβείου «Βιργινία Μανασάκη»

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Η απονομή του δεύτερου βραβείου «Βιργινία Μανασάκη» από τον ΕΣΔΑΚ θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας) στην δρ. Αργυρώ Σπινθάκη, η οποία ειδικεύεται στην γεωθερμική ενέργεια, μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας του μέλλοντος.

Η ίδια σπούδασε στο Τμήμα Χημείας, όπου έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εργαστήριο του καθηγητή Κωνσταντίνου Δημάδη, στον οποίο οφείλει πολλά για την πορεία της.

Όπως αναφέρει, η γεωθερμική ενέργεια είναι ανακυκλώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όσο θέλεις χωρίς οικολογικό κόστος. Χρησιμοποιείς την θερμότητα της γης και παράγεις ηλεκτρισμό. Η ίδια προσπαθεί να απαλείψει τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν, όπως είναι οι διαβρώσεις, ανόργανες επικαθήσεις σε γεωθερμικά συστήματα.

spinthaki

Λόγω πανδημίας, δεν μπορεί να μεταβεί στην Κρήτη, αφού εργάζεται στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία, το βραβείο θα παραλάβει η αδελφή της.

Δεν ήξερε προσωπικά τη Βιργινία Μανασάκη, γνωρίζει, όμως, τη δουλειά της και θαυμάζει όσους αφοσιώνουν την έρευνά τους στην ενέργεια και το περιβάλλον. Ευχαριστεί την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΕΣΔΑΚ και την επιστημονική επιτροπή για την τιμή που της κάνουν.

Το βραβείο

Σημειώνεται πως ο  ΕΣΔΑΚ με την 103/2018 Απόφαση της Εκτελεστικής του Επιτροπής, προχώρησε στη θέσπιση βραβείου με τίτλο: Βραβείο «Βιργινία Μανασάκη», το οποίο απονέμεται σε διδακτορικούς φοιτητές, για την διατριβή τους σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.

Η επιβράβευση περιλαμβάνει: απονομή έντυπου επαίνου, απονομή ειδικά σχεδιασμένου βραβείου και απονομή χρηματικού ποσού ύψους 3000€ για την ενίσχυση των σπουδών του βραβευθέντος. Η απονομή του βραβείου γίνεται ύστερα από αξιολόγηση αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στον ΕΣΔΑΚ μετά από δημοσίευση σχετικής προκήρυξης στον τοπικό και εθνικό Τύπο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ με την υπ.αρίθμ. 166/2019 Απόφαση της ενέκρινε την προκήρυξη του 2ου Βραβείου «Βιργινίας Μανασάκη». Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε από επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε με την 148/2019 Απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΑΚ. Συνολικά υποβλήθηκαν 51 αιτήσεις διδακτορικών φοιτητών από Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η Επιστημονική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα κριτήρια της διακήρυξης του βραβείου, αποφάσισε ομόφωνα ότι το 2ο βραβείο «Βιργινία Μανασάκη» απονέμεται στην υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αργυρώ Σπινθάκη.

 

 

 

manasaki

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ